PAUL PIGATS BOXCAR CAMPFIRE - THE GAME

Album Review

Album: 
PAUL PIGATS BOXCAR CAMPFIRE - THE GAME
Artist: 
Paul Pigats Boxcar Campfire
Record Label: 
Little Pig Records
Style: 
akoestische blues, countryblues
Date: 
22/03/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
PAUL PIGATS BOXCAR CAMPFIRE - THE GAME
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oorspronkelijk komt de Canadees Paul Pigat uit Toronto, Ontario, maar hij verhuisde in het begin van de jaren negentig naar de westkust van Canada en daar heeft hij een reputatie opgebouwd als één van de beste gitaristen. Zijn muziek is extreem veelzijdig en gaat van Delta Blues tot klassieke muziek. Hij heeft het podium gedeeld met grootheden als Taj Mahal, Michael Kaeshammer, Mae Moore, Lee Aaron en de Blind Boys Of Alabama en hij heeft ook opgenomen met artiesten als Carolyn Mark en Neko Case. Paul Pigat is de man achter de rockabilly formatie Cousin' Harley. Paul Pigats Boxcar Campfire is één van de andere projecten van Paul Pigat. Het is een opname en tourproject dat een meer reflecterende en insulaire schaduw van de creativiteit van Paul Pigat laat horen. De Boxcar Campfire trilogie werd in 2009 geboren met de titelloze eerste solo opname 'Paul Pigat's Boxcar Campfire'. Met 'The Game' verscheen op 22 maart 2019 het langverwachte tweede deel van de Boxcar Trilogy, met Paul Pigat op zang, gitaren en mondharmonica's en met speciale gast Marc L'Esperance op extra vocalen en percussie. Op 'The Game' staan zeven originele, door Paul Pigat geschreven nummers en drie opnieuw ontworpen en uitzonderlijk creatieve covers.
 
 
 
 
 
 
Op 'The Game' speelt Paul overwegend solo, omdat het album gericht is op zijn gitaarspel en zang. Dat merk je meteen in de vloeiende opener 'Roll All Night', waarin het meesterlijke vingerwerk van Paul Pigat en zijn goede stem de voornaamste ingrediënten zijn. Pigat neemt wat gas terug voor de titeltrack ' The Game', een country blues nummer waarin het genieten is van het heerlijke fingerpicking op de snaren van de akoestische gitaar. Hetzelfde kan gezegd worden over 'Some People's Children', waarin we ook nog wat levenslessen van Paul meekrijgen. De eerste cover op het album is de Will Kimbrough cover 'Piece Of Work'. De beat en het ritme doen denken aan Bo Diddley. '4JT' is een kort instrumentaal akoestisch nummer.
 
 
 
 
 
Met de Tolan McNeil cover 'Hartland' gaat Paul Pigat de folk weg op. De tragere mysterieuze country blues cover van Johnny Cash zijn 'Ring Of Fire', kan op geen enkel moment bekoren. 'Treat Your Papa Right' wordt op een heel aangename wijze gezongen door Paul Rigat. In dit Delta blues achtig nummer is het weer genieten van het heerlijke fingerpicking op de akoestische gitaar. Het meest vurige nummer op het album is het uptempo nummer 'You Gotta Use'. Met het instrumentaal akoestische 'Brody', wordt het akoestisch feestje aan het kampvuur afgesloten. ' Paul Pigats Boxcar Campfire' is een luisteralbum, dat vooral de kwaliteiten van Paul Pigat als akoestisch gitarist in de vitrine plaatst. (7/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Roll All night
02. The Game
03. Some Peoples Childen
04. Piece of Work
05. 4JT
06. Hartland
07. Ring of Fire
08. Treat your Papa right
09. You Gotta use
10. Brody