PAUL NUMI – CHIMERA

Album Review

Album: 
PAUL NUMI – CHIMERA
Artist: 
Paul Numi
Record Label: 
Marista Records
Style: 
Indie rock
Date: 
02/04/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
PAUL NUMI – CHIMERA
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Peter Corijn is een Belgische bassist en zanger uit Deinze, die bij de meeste muziekliefhebbers bekend is onder zijn alter ego Paul Numi. Paul Numi was actief bij verscheidene rockbands uit Deinze. De belangrijkste was ongetwijfeld Angry Voices, die ooit het voorprogramma van U2 mochten verzorgen. Angry Voices speelde ook samen met Echo & The Bunnyman, TC Matic en The Scabs. Na zijn universitaire studies was Peter Corijn als business executive actief in het buitenland. Hij woonde in London, Bristol, Casablanca, Genève, Jeddah en Warschau en had topposities bij grote bedrijven als Proctor & Gamble en Imperial Brands. Ook in het buitenland waren de muziek en de gitaar nooit ver weg in het leven van Peter Corijn, maar nu hij terug in Vlaanderen is, neemt de muziek toch meer een centrale plaats in. Zijn muzikale invloeden vindt Peter bij The Cure, Joy Division, Editors en Bloc Party. Verleden jaar verscheen met 'Chimera' zijn comeback album onder de naam Paul Numi. De eerste single 'The Sparkle' leverde veel positieve reacties op. Ronald Vanhuffel, gekend van zijn werk met Blof, Snow Patrol en Elliott Murphy, is de producer van het album. Verder wist Paul Nummi zich te omringen met de beste Belgische studiomuzikanten, zoals gitarist Eric Melaerts. Met drummer Herre Crambré en bassist Vincent Pierens haalde Paul ook de ritmesectie van Clouseau in huis.
 
 
 
 
 
 
Je hoort duidelijk invloeden uit de jaren tachtig in de prachtige opener 'The Sparkle'. Het verbaast me niet dat deze vloeiende rocksong gekozen werd als eerste single. Bassist Vincent Pierins en drummer Herre Cambré zorgen voor een heerlijke groove. Paul bezit een goede stem en hij weet het nummer op een overtuigende wijze te brengen. De sound van 'A Square Peg (For A Round Hole)' ligt in het verlengde van 'The Sparkle'. Het sterk en catchy refrein duwt het niveau nog omhoog. Buiten de zang neemt Paul Numi hier ook de gitaar voor zijn rekening. 'A Square Peg (For A Round Hole)' kwam onlangs uit als tweede single. Het ritme vertraagt voor het liefdeslied 'Let Me Hold You'. In de eerste strove horen we alleen de stem van Paul en de akoestische gitaar van Eric Melaerts. Pas in het refrein doen de andere muzikanten hun intrede. Zelf herken ik invloeden van The Smiths in de muziek van Paul Numi en daar is niets mis mee, want deze Britse rockgroep is toch bepalend geweest in de alternatieve muziekscene van the eighties. 'To Life!' is een sterk nummer dat best op een album van The Smiths had kunnen staan en het bewijst ook de sterkte van Paul Numi als songwriter. Het melodieus gitaarwerk van Eric Melaerts is weer van uitstekende kwaliteit.
 
 
 
 
 
 
 
De ritmesectie met drummer Bram Raymakers en bassist Vincent Pierens zorgen weer voor een uitstekende groove in 'A Time To Forgive'. Paul Numi neemt het gitaarwerk voor zijn rekening en producer Ronald Vanhuffel is heel bepalend voor de sound met zijn synthesizer geluiden. In de emotionele ballade 'Still' zorgen de pianoklanken van Henk De Mulder voor de enige begeleiding van Paul's stem. Een ander hoogtepunt van het album is het radiovriendelijke 'My Day Will Come'. De mooie vloeiende baslijn van Vincent Pierens is een lust voor het oor en Herre Cambré bewijst nogmaals dat hij een uitstekend drummer is. Van de aantrekkelijke, steeds weerkerende gitaar riff van Melaerts krijg je nooit genoeg. Het sterke en catchy refrein zal zeker voor de nodige sfeer zorgen eenmaal Paul terug live mag gaan optreden. In het afsluitende 'Who I'm Living For' hoor ik zelfs een vleugje U2 en daar heeft het uitstekende gitaarwerk van Eric Melaerts een grote inbreng in. Ook hier is het weer genieten van de sterke ritmesectie met Vincent Pierens op bas en Herre Cambré op drums. Paul Numi mag best trots zijn op het album 'Chimera'. Er staan acht sterke nummers op, die hij zelf geschreven heeft. Ook vocaal levert hij uitstekend werk af en hij heeft zich weten te omringen met erg goede muzikanten. Dat alles samen maakt dat 'Chimera' een prima album is, dat ik iedereen kan aanraden. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. The Sparkle
02. A Square Peg (For A Round Hole)
03. Let Me Hold You
04. To Life!
05. A Time To Forgive
06. Still
07. My Day Will Come
08. Who I'm Living For
 
Paul Numi: Zang, gitaar op #2 en 5
Eric Melaerts: Gitaar
Vincent Pierins: Bas
Herre Cambré: Drums behalve op #2 en 5
Bram Raeymakers: Drums op #2 en 5
Henk De Mulder: Piano
Ronald Vanhuffel: Synthesizer