PAUL NELSON - OVER UNDER THROUGH

Album Review

Album: 
PAUL NELSON - OVER UNDER THROUGH
Artist: 
Paul Nelson
Record Label: 
Riverwide Records
Style: 
mix van Amerikaanse roots, blues, gospel, folk, rock en jazz
Date: 
25/01/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
PAUL NELSON - OVER UNDER THROUGH
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaan Paul Nelson is een blues/rock gitarist, artiest, producer en songwriter. Hij kreeg interesse in de gitaar door te luisteren naar grootheden zoals Billy Gibbons, Jeff Beck, Robben Ford, Larry Carlton, Johnny Winter, Albert Collins, Freddie King, Stevie Ray Vaughan, Joe Satriani, Jimi Hendrix, BB King en Duane Allman. Omdat hij al vrij jong wist dat hij muzikant wilde worden, schreef hij zich in aan het Berklee College Of Music, waar hij al snel de muziek van Miles Davis, Coltrain en Wes Montgomery ontdekte. Achteraf volgde Paul nog privé lessen bij Steve Vai, Mike Stern en Steve Khan. Hij maakte al snel naam als uitstekend sessie muzikant en dat leidde al vlug tot een samenwerking met zijn mentor en blues icoon Johnny Winter. Paul Nelson heeft de gehele wereld rondgereisd om het podium te delen en/of in de studio op te nemen met wereldsterren als Johnny Winter, Eric Clapton, Buddy Guy, Billy Gibbons, Brian Setzer, Derek Trucks, Edgar Winter, Hubert Sumlin, Robben Ford, Joe Bonamassa, Steve Vai, Sonny Landreth, Mark Knopfler, Pat Travers, Elvin Bishop, Kim Simmonds / Savoy Brown, Gov't Mule, Anders Osborne, Quinn Sullivan, Los Lobos, Lucky Peterson, Ronnie Baker Brooks, Joe Louis Walker, Samantha Fish, Popa Chubby, Ronnie Earl, Susan Tedeschi, Magic Slim, Coco Montoya, Reese Wynans, Ray Davies, Kenny Wayne Shepherd en nog vele anderen. Het duurde tot 2001 voordat Paul zijn solo debuutalbum 'Look' uitbracht. Dit was meteen een schot in de roos en Paul Nelson mocht daarna een contract tekenen bij de Sony Music Group. Ondertussen won Paul ook al een Grammy Award als beste gitarist, werd hij opgenomen in de New York Blues Hall Of Fame en ontving de Blues Alive Award van de Amerikaanse Blues Foundation. In 2016 bracht hij met de Paul Nelson Band nog het uitstekende rockalbum 'Badass Generation' uit. Met de release van zijn nieuwe album 'Over Under Through', dat op 25 januari verscheen, zullen luisteraars ontdekken dat Paul's muziek zich niet gemakkelijk in een enkel muzikaal formaat nestelt, maar een meesterlijke mix is van Amerikaanse roots, blues, gospel, folk, rock en jazz. Voor dit album heeft Nelson, met muzikanten zoals gitarist Kevin Barry, drummer John Sands, bassisten Richard Gates en Paul Kochanski en zangeres Kristin Cifelli, een stellaire band samengesteld met folk en blues iconen uit New England om deze songs tot leven te brengen. De opnames zijn gemaakt bij Universal Noise Storage en voltooid in oktober 2018 met gastbijdragen van Nelson's mentor Ellis Paul en Bay area trompettist Jeff Oster.
 
 
 
 
 
 
Paul Nelson opent het album 'Over Under Through' met het donkere swampy bluesnummer 'Go Down Ezekiel'. Het is een verhaal uit de tijd van de Hebreeuwse bijbel, waar de profeet Ezechiël van God de opdracht kreeg te gaan waden in de grote rivier van God. De monotone drumbeat van John Sands vormt de basis van deze mysterieuze opener. Het spooky slidewerk van gitarist Kevin Barry past net zoals de doorleefde stem van Paul Nelson perfect in dit prachtige nummer. Tom Eaton zorgt met zijn rain sticks voor de instrumentale afwerking. Top nummer dat elke keer dat je er naar luistert nog mooier wordt. Ook het volgende 'Ghost In The Basement' is mysterieus en spooky. Weer weet Paul met zijn doorleefde stem het nummer op een intieme wijze te brengen. Het wordt nog mooier als Kristin Cifelli in het refrein met haar prachtige engelachtig klinkende stem, deze van Paul komt vervoegen. Gitarist Kevin Barry slaagt erin om hetzelfde gevoel en emotie weer te geven, als de stemmen van Paul en Kristin, in zijn gevoelvol werk op de lapsteel gitaar. Er komt iets meer ritme in de muziek van Nelson in het soulvolle 'Color It Blue', dat door het prachtige spel van Paul Kochanski op de contrabas een mooie baslijn heeft. Tijdens het refrein smelten de stemmen van Paul en Kristin weer op een erg zoete en wondermooie wijze samen. Jeff Oster is heel bepalend en uitstekend aanwezig met prachtig solowerk op de trompet en Kevin Barry kruidt het gehele nummer met stijlvolle priemende snaren riffjes. De liefhebbers van luistermuziek blijven op dit album aan hun trekken komen, want ook het erg smaakvolle en gevoelvolle 'Secrets', waarin Paul ons laat weten dat hij zijn geheimen zal prijsgeven, hoort in deze categorie van muziek. Kevin Barry etaleert nogmaals zijn klasse als gitarist op de elektrische gitaar en op de Lapsteel gitaar. In het melodieuze liefdeslied Lay A Little (On Me) zingt Paul dat er nog hoop is om terug naar elkaar toe te groeien. Kristin Cifelli voegt in het refrein haar fenomenaal zoete en prachtige stem toe aan deze van Paul. Tom Eaton draagt met zijn warme ingetogen Hammond klanken deze ballade. Kevin Barry op de Lapsteel gitaar en Paul Nelson op de akoestische gitaar zijn weer voortreffelijk aanwezig. Het melancholisch, wondermooi liefdeslied over 'Alice Mullin' zal menig luisteraar weten te raken, wanneer Paul zingt: 'There's a girl who can chase these blues away, with eyes the color of an autumn day'. Instrumentaal is het nogmaals Kevin Barry die met gevoelvol spel op de Lapsteel weet te bekoren. Ook het zachte blaaswerk van Jeff Oster op zijn bugel en het knappe vingerwerk van Paul op de akoestische gitaar passen als gegoten in dit melancholisch liefdeslied.
 
 
 
 
 
 
De enige cover is 'I Walk The Line' van Johnny Cash en van die versie blijft behalve de tekst niet veel over. Paul Nelson heeft er een zoete ballade van gemaakt en dat komt de hartverscheurende tekst alleen maar ten goede. Paul Nelson zijn stem is gemaakt om dit soort songs te zingen en als dan ook nog Kristin Cifelli en Ellis Paul komen meezingen is het vocaal helemaal af. De twee sublieme gevoelvolle snarensolo's van Kevin Barry zorgen voor de kers op de taart. In 'Relative Work' maakt Paul gebruik van de mandoline en percussionist Tom Eaton zorgt met zijn shakers, tambourine en de tambura (een Bulgaars snaarinstrument dat lijkt op de Griekse bouzouki) voor de prachtige instrumentale afwerking. In 'Relative Work' haalt Paul Nelson de politieke toestand in zijn land aan en in 'Silent Majority' roept hij zelfs op tot een vreedzame oorlog. Die oorlog moeten we voeren met woorden, want geweld is niet de juiste remedie volgens de Amerikaanse muzikant. Kristin Cifelli en Nickie Fuller zijn het alvast met hun frontman eens en verlenen hun prachtige soulvolle stemmen aan deze oproep voor een vreedzaam protest. De meer dan zeven minuten durende titeltrack 'Over Under Through' vertelt het verhaal dat we over de bergen en door de valleien moeten die bezaaid zijn met verdriet, leed en pijn om uiteindelijk te belanden in het land van vrijheid en vrede. De schorre stem van Paul Nelson vertelt het verhaal meer dan dat het gezongen wordt, maar hij doet dat op een werkelijk sublieme en gevoelvolle wijze. Het is een nummer waarin de tekst en de muziek zo in elkaar verweven zijn dat ze één perfect geheel vormen. De trompet van Jeff Oster die je zachtjes vanuit de verte hoort geeft het nummer nog een extra touch. De evangelist in Paul Nelson komt volledig tot zijn recht in de evangelische boodschap ' There Is Weeping', waarin hij zingt dat God met een gebroken hart naar onze wereld vol angst en krankzinnigheid kijkt. Wanneer Kristin Cifelli en Nickie Fuller hun frontman vocaal komen ondersteunen krijgt het nummer een grote gospel vibe. 'Over Under Through' is een prachtig luisteralbum, waar je het best naar luistert met de koptelefoon op en op momenten dat je relax in je zetel zit en vrij van zorgen bent. Dan pas zal je tenvolle kunnen genieten van de prachtige teksten en de sublieme muziek op dit luisteralbum. Top album. (9/10)
 
 
 
Walter vanheuckelom
 
 
 
01. Go Down Ezekiel
02. Ghost In The Basement
03. Color It Blue
04. Secret
05. Lay A Little
06. Alice Mullin
07. I Walk The Line
08. Relative Work
09.Silent Majority
10. Over Under Through
11. There Is Weeping

PAUL NELSON - OVER UNDER THROUGH

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaan Paul Nelson is een blues/rock gitarist, artiest, producer en songwriter. Hij kreeg interesse in de gitaar door te luisteren naar grootheden zoals Billy Gibbons, Jeff Beck, Robben Ford, Larry Carlton, Johnny Winter, Albert Collins, Freddie King, Stevie Ray Vaughan, Joe Satriani, Jimi Hendrix, BB King en Duane Allman. Omdat hij al vrij jong wist dat hij muzikant wilde worden, schreef hij zich in aan het Berklee College Of Music, waar hij al snel de muziek van Miles Davis, Coltrain en Wes Montgomery ontdekte. Achteraf volgde Paul nog privé lessen bij Steve Vai, Mike Stern en Steve Khan. Hij maakte al snel naam als uitstekend sessie muzikant en dat leidde al vlug tot een samenwerking met zijn mentor en blues icoon Johnny Winter. Paul Nelson heeft de gehele wereld rondgereisd om het podium te delen en/of in de studio op te nemen met wereldsterren als Johnny Winter, Eric Clapton, Buddy Guy, Billy Gibbons, Brian Setzer, Derek Trucks, Edgar Winter, Hubert Sumlin, Robben Ford, Joe Bonamassa, Steve Vai, Sonny Landreth, Mark Knopfler, Pat Travers, Elvin Bishop, Kim Simmonds / Savoy Brown, Gov't Mule, Anders Osborne, Quinn Sullivan, Los Lobos, Lucky Peterson, Ronnie Baker Brooks, Joe Louis Walker, Samantha Fish, Popa Chubby, Ronnie Earl, Susan Tedeschi, Magic Slim, Coco Montoya, Reese Wynans, Ray Davies, Kenny Wayne Shepherd en nog vele anderen. Het duurde tot 2001 voordat Paul zijn solo debuutalbum 'Look' uitbracht. Dit was meteen een schot in de roos en Paul Nelson mocht daarna een contract tekenen bij de Sony Music Group. Ondertussen won Paul ook al een Grammy Award als beste gitarist, werd hij opgenomen in de New York Blues Hall Of Fame en ontving de Blues Alive Award van de Amerikaanse Blues Foundation. In 2016 bracht hij met de Paul Nelson Band nog het uitstekende rockalbum 'Badass Generation' uit. Met de release van zijn nieuwe album 'Over Under Through', dat op 25 januari verscheen, zullen luisteraars ontdekken dat Paul's muziek zich niet gemakkelijk in een enkel muzikaal formaat nestelt, maar een meesterlijke mix is van Amerikaanse roots, blues, gospel, folk, rock en jazz. Voor dit album heeft Nelson, met muzikanten zoals gitarist Kevin Barry, drummer John Sands, bassisten Richard Gates en Paul Kochanski en zangeres Kristin Cifelli, een stellaire band samengesteld met folk en blues iconen uit New England om deze songs tot leven te brengen. De opnames zijn gemaakt bij Universal Noise Storage en voltooid in oktober 2018 met gastbijdragen van Nelson's mentor Ellis Paul en Bay area trompettist Jeff Oster.
 
 
 
 
 
 
Paul Nelson opent het album 'Over Under Through' met het donkere swampy bluesnummer 'Go Down Ezekiel'. Het is een verhaal uit de tijd van de Hebreeuwse bijbel, waar de profeet Ezechiël van God de opdracht kreeg te gaan waden in de grote rivier van God. De monotone drumbeat van John Sands vormt de basis van deze mysterieuze opener. Het spooky slidewerk van gitarist Kevin Barry past net zoals de doorleefde stem van Paul Nelson perfect in dit prachtige nummer. Tom Eaton zorgt met zijn rain sticks voor de instrumentale afwerking. Top nummer dat elke keer dat je er naar luistert nog mooier wordt. Ook het volgende 'Ghost In The Basement' is mysterieus en spooky. Weer weet Paul met zijn doorleefde stem het nummer op een intieme wijze te brengen. Het wordt nog mooier als Kristin Cifelli in het refrein met haar prachtige engelachtig klinkende stem, deze van Paul komt vervoegen. Gitarist Kevin Barry slaagt erin om hetzelfde gevoel en emotie weer te geven, als de stemmen van Paul en Kristin, in zijn gevoelvol werk op de lapsteel gitaar. Er komt iets meer ritme in de muziek van Nelson in het soulvolle 'Color It Blue', dat door het prachtige spel van Paul Kochanski op de contrabas een mooie baslijn heeft. Tijdens het refrein smelten de stemmen van Paul en Kristin weer op een erg zoete en wondermooie wijze samen. Jeff Oster is heel bepalend en uitstekend aanwezig met prachtig solowerk op de trompet en Kevin Barry kruidt het gehele nummer met stijlvolle priemende snaren riffjes. De liefhebbers van luistermuziek blijven op dit album aan hun trekken komen, want ook het erg smaakvolle en gevoelvolle 'Secrets', waarin Paul ons laat weten dat hij zijn geheimen zal prijsgeven, hoort in deze categorie van muziek. Kevin Barry etaleert nogmaals zijn klasse als gitarist op de elektrische gitaar en op de Lapsteel gitaar. In het melodieuze liefdeslied Lay A Little (On Me) zingt Paul dat er nog hoop is om terug naar elkaar toe te groeien. Kristin Cifelli voegt in het refrein haar fenomenaal zoete en prachtige stem toe aan deze van Paul. Tom Eaton draagt met zijn warme ingetogen Hammond klanken deze ballade. Kevin Barry op de Lapsteel gitaar en Paul Nelson op de akoestische gitaar zijn weer voortreffelijk aanwezig. Het melancholisch, wondermooi liefdeslied over 'Alice Mullin' zal menig luisteraar weten te raken, wanneer Paul zingt: 'There's a girl who can chase these blues away, with eyes the color of an autumn day'. Instrumentaal is het nogmaals Kevin Barry die met gevoelvol spel op de Lapsteel weet te bekoren. Ook het zachte blaaswerk van Jeff Oster op zijn bugel en het knappe vingerwerk van Paul op de akoestische gitaar passen als gegoten in dit melancholisch liefdeslied.
 
 
 
 
 
 
De enige cover is 'I Walk The Line' van Johnny Cash en van die versie blijft behalve de tekst niet veel over. Paul Nelson heeft er een zoete ballade van gemaakt en dat komt de hartverscheurende tekst alleen maar ten goede. Paul Nelson zijn stem is gemaakt om dit soort songs te zingen en als dan ook nog Kristin Cifelli en Ellis Paul komen meezingen is het vocaal helemaal af. De twee sublieme gevoelvolle snarensolo's van Kevin Barry zorgen voor de kers op de taart. In 'Relative Work' maakt Paul gebruik van de mandoline en percussionist Tom Eaton zorgt met zijn shakers, tambourine en de tambura (een Bulgaars snaarinstrument dat lijkt op de Griekse bouzouki) voor de prachtige instrumentale afwerking. In 'Relative Work' haalt Paul Nelson de politieke toestand in zijn land aan en in 'Silent Majority' roept hij zelfs op tot een vreedzame oorlog. Die oorlog moeten we voeren met woorden, want geweld is niet de juiste remedie volgens de Amerikaanse muzikant. Kristin Cifelli en Nickie Fuller zijn het alvast met hun frontman eens en verlenen hun prachtige soulvolle stemmen aan deze oproep voor een vreedzaam protest. De meer dan zeven minuten durende titeltrack 'Over Under Through' vertelt het verhaal dat we over de bergen en door de valleien moeten die bezaaid zijn met verdriet, leed en pijn om uiteindelijk te belanden in het land van vrijheid en vrede. De schorre stem van Paul Nelson vertelt het verhaal meer dan dat het gezongen wordt, maar hij doet dat op een werkelijk sublieme en gevoelvolle wijze. Het is een nummer waarin de tekst en de muziek zo in elkaar verweven zijn dat ze één perfect geheel vormen. De trompet van Jeff Oster die je zachtjes vanuit de verte hoort geeft het nummer nog een extra touch. De evangelist in Paul Nelson komt volledig tot zijn recht in de evangelische boodschap ' There Is Weeping', waarin hij zingt dat God met een gebroken hart naar onze wereld vol angst en krankzinnigheid kijkt. Wanneer Kristin Cifelli en Nickie Fuller hun frontman vocaal komen ondersteunen krijgt het nummer een grote gospel vibe. 'Over Under Through' is een prachtig luisteralbum, waar je het best naar luistert met de koptelefoon op en op momenten dat je relax in je zetel zit en vrij van zorgen bent. Dan pas zal je tenvolle kunnen genieten van de prachtige teksten en de sublieme muziek op dit luisteralbum. Top album. (9/10)
 
 
 
Walter vanheuckelom
 
 
 
01. Go Down Ezekiel
02. Ghost In The Basement
03. Color It Blue
04. Secret
05. Lay A Little
06. Alice Mullin
07. I Walk The Line
08. Relative Work
09.Silent Majority
10. Over Under Through
11. There Is Weeping