PAUL BODDY & THE SLIDEWINDER BLUES BAND - NOSY NEIGHBORS

Album Review

Album: 
PAUL BODDY & THE SLIDEWINDER BLUES BAND - NOSY NEIGHBORS
Artist: 
Paul Boddy & The Slidewinder Blues Band
Record Label: 
Slide Records
Style: 
Blues, New Orleans Blues, Bluesrock
Date: 
30/06/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
PAUL BODDY & THE SLIDEWINDER BLUES BAND - NOSY NEIGHBORS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The Slidewinder Blues Band werd in 2016 opgericht door songwriter, gitarist en zanger Paul Boddy in Doylestown (PA). Verder bestaat de band uit vier getalenteerde muzikanten met lange individuele carrières in het bedrijfsleven, veteranen en bewezen instrumentalisten die samenkwamen om hun uitgebreide ervaring in de tuinen van blues en rock & roll aan tafel te brengen. Na een meeslepende EP uitgebracht in 2016 en honderden live optredens in het hele land, bracht de band in juni hun eerste full length album uit, en het is een explosie van ritme en virtuisme, langdurige blues/funk, een onheilspellend werk van Boddy met de slidegitaar omwikkeld door zijn drie maten op een onberispelijke manier en met een boeiende decoratie van een driekoppige blazerssectie. De originele en overtuigende revisie van Elmore James' zijn 'It Hurts Me Too' zegent een prachtig twaalf nummers tellend album, allemaal uitgevoerd met een enorme aantrekkingskracht, die veel emotie en enthousiasme uitstraalt. Een lovenswaardig werk
 
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de loom swingende bluessong 'Trouble Finds Me Everyday'. Paul Boddy zingt op een overtuigende wijze dat hij de dag elke keer weer blijgezind en optimistisch begint, maar dat hij ook elke dag te maken krijgt met de nodige tegenslag en pech. Toetsenist Glenn Hale schittert met zijn erg knap stellair pianospel en ook Paul Boddy kleurt het nummer met vet slide werk op de gitaar. De eerste van twee covers op d it album is de bluesklassieker 'It Hurts Me Too'. Het werd in 1940 voor het eerst opgenomen door Tampa Red. 'It Hurts Me Too' werd wereldbekend in de versie van Elmore James die het nummer in 1957 opnam. Paul Boddy & The Slidewinder Blues Band maken er een hoekig groovend nummer van. Drummer Dave Hollingsworth en bassist Chuck Hearne zorgen voor de heerlijke groove. Toetsenist Glenn hale speelt zich weer in de kijker met zijn knap werk op de piano en het orgel. Met zijn orgelsolo drukt hij zijn stempel op het nummer. Gitarist Paul Boddy strooit gretig rond met vette slide vullingen. Vocaal wordt hij bijgestaan door de zoete, soulvolle stemmen van Jeannie Brooks en Carol Brooks. Prachtige versie. Dat toetsenist Glenn Hale en slide gitarist Paul Boddy heel bepalend zijn voor de sound van The Slidewinder Blues Band horen we andermaal in 'Hanky Panky Blues', een bluesnummer met een stompende groove, waarin Paul zingt over het sexueel verlangen van een man wiens vrouw er vandoor is. 
 
 
 
 
 
 
De band steekt een tandje bij voor het heel dansbare 'Baby Let's Try Again', waarin Paul zijn geliefde smeekt om een spons te vegen over het verleden en opnieuw te beginnen met een propere lei. Het fantastische slidewerk van gitarist Paul roept herinneringen op aan de grote Elmore James en Glenn Hale kleurt het nummer met zijn barrelhouse pianowerk. In de titeltrack 'Nosy Neighbors' zijn de buren de perfecte spionnen voor Paul Noddy om zijn overspelige vrouw in het oog te houden. Dankzij het fantastische pianospel van Glenn Hale heeft het nummer een New Orleans sound. Paul Boddy etaleert andermaal dat hij een meester is met de bottleneck, want zijn uitstekend slidewerk zal weer vele gitaarliefhebbers kunnen bekoren. Met een prachtige basintro trekt Chuck Hearne het swingende 'Milk & Coockies' op gang, waarin Paul terugkijkt naar de tijd toen hij nog in de lagere school zat en nieuwsgierig keek wat er in zijn brooddoos stak. Het is een vrolijk nummer, waarbij je moeilijk kan blijven stilzitten. Je kan op de dansvloer blijven want ook tijdens 'Right Way Up' blijven Paul Boddy & The Slidewinders Blues Band lekker verder swingen. Paul wordt hier weer op een uitstekende wijze vocaal bijgestaan door Jeannie en Carol Brooks. Spijtig dat deze twee swingende nummers samen maar vijf minuten duren, dit had wat mij betreft best wat langer mogen zijn. Het ritme blijft hoog, maar het wordt iets steviger in de bluesrocker 'Blues Is Company'. Drummer Dave Hollingsworth en bassist Chuck Hearne leggen een verschroeiende groove op, waarop Paul Boddy fel kan uithalen op de slidegitaar. Zijn gemeen en intens slidewerk roept herinneringen op aan Johnny Winter. 
 
 
 
 
 
 
 
 
De tweede cover op het album is 'Delta Lady' van Joe Cocker. De oudere muziekliefhebbers onder ons kennen dit nummer uit 1969 zeker en vast. Leon Russell schreef het nummer voor zangeres Rita Coolidge, die op dat moment zijn geliefde was. Paul Boddy & The Slidewinder Blues Band blijven redelijk dicht bij de originele versie. Van de versie van Joe Cocker ging meeer kracht uit, maar dat is niet abnormaal, want er zijn weinige zangers die zo'n krachtige stem hebben als Joe. Toch weten Paul en zijn band toch een beetje hun stempel te drukken op 'Delta Lady' met het uitstekende slidewerk van gitarist Paul Boddy en de inbreng van de blazerssectie, met saxofonist Jay Davidson, trompettist Steve Jankowski en trombonespeler Ian Grey. De blazers blijven aanwezig in het soulvol en lekker groovende 'Bell & Whistles', de funky jam 'Jam It In' en het afsluitende 'Trashcan Head'. Over welke vrouw Paul zingt in 'Bells & Whistles' weet ik niet, maar dat ze heel wat troeven in handen heeft kan je opmaken uit de tekst. Instrumentaal is het weer genieten van de wervelende orgelsolo van Glenn Hale. De klasse van al de muzikanten en de veelzijdigheid van deze band komt in het funky groovende 'Jam It In' volledig tot zijn recht. Zowel instrumentaal als vocaal een topnummer. Er wordt afgesloten met 'Trashcan Heat', met zijn meer dan zes minuten, het langste nummer op het album. Op de paar keer na dat je de stemmen van Jeanine en Carol Brooks hoort is dit Crescent City bluesnummer volledig instrumentaal. Paul Boddy & The Slidewinder Blues Band mogen met trots terugkijken op hun uitstekende en gevarieerde debuutalbum 'Nosy Neighbors'. (8/10)
 
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Trouble Finds Me Everyday
02. Hurts Me Too
03. Hanky Panky Blues
04. Baby Let’s Try Again
05. Nosy Neighbors
06. Milk & Cookies
07. Right Way Up
08. Blues Is Company
09. Delta Lady
10. Bells & Whistles
11. Jam It In
12. Trashcan Head
 
 
Paul Boddy - Gitaar en zang
Glenn "The Wizard" Hale - Keyboards
Chuck Hearne - Bas
Dave Hollingsworth - Drums
Jay Davidson - Saxofoon
Steve Jankowski - Trompet
Ian Grey - Trombone
Jeannie Brooks - backing vocals
Carol Brooks - backing vocals