PAT MCDOUGALL - IN THE KEY OF SORRY

Album Review

Album: 
PAT MCDOUGALL - IN THE KEY OF SORRY
Artist: 
Pat McDougall
Record Label: 
Mousetrap Music
Style: 
Blues, Swinging blues, Jazzy blues, NOLA
Date: 
25/04/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
PAT MCDOUGALL - IN THE KEY OF SORRY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pat McDougall is een toetsenist uit Portland, Oregon die al met heel wat bands en artiesten heeft opgetreden. waaronder zijn eigen blues/R&B bands Runaway Train en Tall Static. Pat was de muzikale leider van de in Portland gevestigde band die Tony Coleman ondersteunde (B.B. King's drummer voor vele jaren), en een lid van de Muddy Award winnende line-up van Bill Rhoades & The Party Kings. Meer recentelijk was Pat twee jaar lang de toetsenist en muzikaal leider van de Rae Gordon Band, waar hij hielp bij het maken van hun veelgeprezen en bekroonde cd's 'Better Than I Was' en 'Wrong Kind Of Love'. Tegenwoordig speelt Pat met zijn eigen band Tall Static, maar ook met Ben Rice & The Hustle, Fenix Rising, Joanne Broh en Lisa Mann. Pat heeft muziek gecomponeerd voor commercials, onafhankelijke films, theaterproducties en bedrijfspresentaties.  Zijn composities hebben erkenning gekregen van de Portland Music Association en het tijdschrift Keyboard. Op 25 april verscheen zijn solo debuutalbum 'In The Key Of Sorry', met daarop dertien songs. Elf songs werden geschreven door Pat McDougall. 'For Doug' schreef Pat samen met Jimi Bott en 'Well Acquainted With The Blues' schreef Pat samen met Peter Boe en Thorny Vine. Buiten de muzikanten van Pat's band Tall Static zijn er heel wat gastmuzikanten aanwezig op het album. 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de swingende titeltrack 'In The Key Of Sorry', waarin Pat McDougall het publiek welkom heet. Drummer Ed Pierce en bassist Jim Solberg zorgen voor de swingende groove. Pat McDougall heeft een goede stem en zingt het nummer met veel enthousiasme. Hij is het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend op zijn keyboards. Gitarist Kid Andersen zorgt voor de knappe gitaarvullingen en de fantastische snarensolo. Joe McCarthy blaast met zijn koperen blaasinstrument de nodige soul in het nummer. Het tempo vertraagt wat voor het sterk groovende en bluesy '(I Think I Need) Another Lover', waarin Pat McDougall schittert met uitstekend orgelspel en met zijn uitstekende stem. Het blijft lekker grooven in het erg aantrekkelijke  'Don't Ask A Boy (To Do A Man's Job)'. Pat vertelt zijn verhaal meer dan dat hij het zingt. Gitarist van dienst is deze keer Alan Hager, hij is heel uitdrukkelijk aanwezig en heel bepalend met zijn prachtig snarenwerk. Hete soep en een ijsje lijkt me niet zo'n ideale combinatie, toch schreef Pat McDougall er het jazzy getinte nummer 'Hot Soup And Ice Cream' over. Voor dit zes minuten durend nummer koos Pat met bassist Jeff Langston en drummer Chandler Bowerman  voor een heel andere ritmesectie. Het pittige gitaarwerk komt deze keer van Kara Grainger. 
 
 
 
 
 
 
'How You Gonna' is een mooie orgel gedreven ballade, die met veel gevoel en emotie wordt gezongen door Pat. Lisa Mann zorgt met haar prachtige stem voor de knappe backing vocals en maakt zo het vocale gedeelte compleet. Met een warme orgelsolo speelt Pat McDougall zich andermaal in de kijker. Bassist Willy Barber en drummer Edwin Coleman zorgen voor de heerlijke groove in het vloeiende 'Always Wanted To'. John Bunzow en Doug Rowell zorgen voor de priemende en pittige gitaar solo's en vullingen. Pat McDougall draagt dit nummer op aan gitarist Doug Rowell. Doug  speelde op dit album nog gitaar op 'Always Wanted To', maar overleed in de eerste week van januari 2023. Ik vermoed dat ook het dertig seconden durende instrumentaal intermezzo 'For Doug', dat Pat samen met Jimi Bott schreef, een ode is aan Doug Rowell. 'Love Won't Let Me Down' is een Nola begeesterend, piano gedreven nummer. Joe McCarthy blaast de juiste dosis soul in het nummer en Lloyd Jones tovert een geweldige solo uit zijn sixstring. LaRhonda Steele en Lisa Mann bewijzen in deze 'Love Won't Let Me Down' dat uitstekende backing vocals een nummer naar een hoger niveau kunnen tillen. 
 
 
 
 
 
 
'Actions Speak Louder Than Words' is een emotionele ballade. Pat draagt de melodie met zijn warme orgelklanken en er klinkt veel gevoel en emotie in zijn stem. Het slepende en gevoelvolle slidewerk op de gitaar is van Ben Rice. Voor mij is de soulvolle ballade 'Holding Back The Tears' één van de hoogtepunten op het album. Met gitarist Kivett Bidnar en bassist Jerry Jemmott krijgen we weer twee andere gastmuzkanten. Co producer Jimi Bott zit achter de drumkit en Lisa Mann bespeelt de basgitaar in het bluesy 'Which Way The Cold Wind Blows'. Pat McDougall draagt de melodie met zijn orgelklanken en gitarist Kevin Selfe pakt uit met een fantastisch mooie en gevoelvolle snarensolo op zijn sixstring. 'Well Acquainted With The Blues' is een meer dan zes minuten durende, toetsen gedreven bluessong. Gitarist Whit Draper zorgt voor de fraaie gitaarvullingen. De knappe keyboard en gitaar solo geven 'Well-Acquainted With The Blues' nog een extra touch. Het album wordt afgesloten met het piano gedreven 'I'm That Guy'. 'In The Key Of Sorry' is een gevarieerd album met de keyboards van Pat McDougall in de hoofdrol. De talrijke instrumentale gasten mogen zich natuurlijk ook in de schijnwerpers spelen. (8/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
01. In The Key Of Sorry (5:26)
02. (I Think I Need) Another Lover (4:02)
03. Don’t Ask A Boy (To Do A Man’s Job) (4:41)
04. Hot Soup And Ice Cream (5:51)
05. How You Gonna (4:45)
06. Always Wanted To (6:22)
07. For Doug (0:27)
08. Love Won’t Let Me Down (7:17)
09. Actions Speak Louder Than Words (6:38)
10. Holding Back The Tears (6:02)
11. Which Way The Cold Wind Blows (5:23)
12. Well-Acquainted With The Blues (6:25)
13. I’m That Guy (5:30)
 
 
 
 
 
 
Pat McDougall: Zang en keyboards
Whit Draper: Gitaar (1,2,3,4,5,8,9,12)
Ed Pierce: Drums (1,2,3,5,8,9,10,12,13)
Jim Solberg: Bas (1,2,3,5,8,9,12)
 
Kid Andersen: Lead gitaar (1)
Willy Barber: Bas (6)
Kivett Bednar: Lead en ritme gitaar (10)
Jimi Bott: Percussie, drums (11), Magic (7)
Chandler Bowerman: Drums (4)
John Bunzow: Gitaar (6)
Edwin Coleman: Drums (6)
Kara Grainger: Lead gitaar (4)
Alan Hager: Lead gitaar (3)
Jerry Jemmott: Bas (10)
Lloyd Jones: Lead en ritme gitaar (8)
Jeff Langston: Bas (4,13)
Lisa Mann: Bas (11), backing vocals (5,8)
Joe McCarthy: Blazers (1,8)
Ben Rice: Lead en slide gitaar (9,13)
Doug Rowell: Lead en ritme gitaar (6,7)
Kevin Selfe: Lead en ritme gitaar (11)
LaRhonda Steele: Backing vocals (8)
Brian Vierra: Ritme gitaar (1))