OTEP - GENERATION DOOM

Album Review

Album: 
OTEP - GENERATION DOOM
Artist: 
Otep
Record Label: 
Napalm Records
Style: 
Metal
Date: 
15/04/2016
Reviewed by: 
Tom Coppers

Otep – “Generation Doom”

https://www.facebook.com/otepofficial/

 

 

Otep is de (nu)metalband rond zangeres Otep Shamaya. Sinds 2000 maken ze metal gemixt met heel wat andere genres: hip hop, pop, gothic, death metal,… In 2013 brachten zijn het album “Hydra” uit waarna ze bekend maakten er definitief mee te kappen. Maar blijkbaar hebben ze besloten om de draad toch terug op te pikken want hier is “Generation Doom”.

Bij de eerste luisterbeurt moet ik onmiddellijk denken aan “All Is Not Well” van Manhole uit 1996 en aan “Spit” van Kittie uit 1999. Twee albums die ik nog geregeld opleg.

“Zero” is een erg stevig begin van een voor mij verder verrassend sterke plaat. De “fucks” vliegen je vanaf het eerste nummer om de oren. “Lord Of War” is qua opbouw helemaal de nu-metal die we kennen van pakweg Coal Chamber. Rustige passages worden afgewisseld met hevige passages en de nodige breakdowns. En dan de verrassing op “Generation Doom”: een cover van “Royals” van Lorde. Van het origineel moet ik weinig weten maar de versie van Otep kan ik wel smaken.

“In Cold Blood” is het meest poppy nummer op het album. Otep Shamaya kan dus wel degelijk ook gewoon zingen. “Down” klinkt heel erg Clawfinger. De mix van metal en rap waar Clawfinger in de jaren ‘90 mee scoorde wordt hier perfect nieuw leven in geblazen door Otep.

Ze wisselt doorheen het album vaak van zangstijl en dat maakt het geheel afwisselend en aangenaam om naar te luisteren. In het titelnummer krijgen we zelfs een nummer te horen met een hoog punkrock-gehalte. Waarna in afsluiter “On The Shore” de zang van Otep heel erg clean klinkt. Muzikaal voor mij het minste nummer maar tekstueel dan weer het sterkste nummer. Het contrast tussen het laatste en voorlaatste nummer kan niet groter zijn en dat maakt van “Generation Doom” een interessant album. (PS. Zet na “On The Shore” de cd nog niet af, na enkele minuten stilte krijg je een mooi stukje spoken word als cadeautje)

De muziek van Otep klinkt misschien wat gedateerd en de teksten zijn nu ook niet bepaald hoogvliegers. Maar hé who cares! De ideale meebrulmuziek voor in de auto. Een album dat ik alleszins nog vaak ga beluisteren.

 

80/100

 

Tom Coppers

 

 

01. Zero

02. Feeding Frenzy

03. Lords Of War

04. Royals

05. In Cold Blood

06. Down

07. God Is A Gun

08. Equal Rights, Equal Lefts

09. No Color

10. Lie

11. Generation Doom

12. On The Shore