OLD RILEY & THE WATER - BITING TROUGH

Album Review

Album: 
OLD RILEY & THE WATER - BITING TROUGH
Artist: 
Old Riley & The Water
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues
Date: 
01/11/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
OLD RILEY & THE WATER - BITING TROUGH
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In clubs, in zijn repetitieruimte, in de studio en in zijn woonkamer, overal waar hij komt kan New Orleans muzikant Sean Riley muziek maken die de moeite waard is. Als leider en frontman van Old Riley & The Water werkte singer/songwriter Sean Riley samen met zijn lokale bandleden en vrienden uit de stad om zijn debuut album 'Biting Through' te maken. Deze verzameling blues songs is opgenomen in de repetitieruimte van de band en in de hoofdruimte van zijn Creole Cottage in New Orleans. De onderwerpen waarover Old Riley zingt en schrijft zijn liefde, verlies en misstappen. Old Riley & The Water bestaat uit gitarist/zanger Sean Riley, drummer Ray Micarelli en bassist Andrew Landry. Zij werden aangevuld met uitstekende New Orleans muzikanten Scott Craver op mondharmonica en Joshua Cook op gitaar en backing vocals. Joshua is tevens de producer van het album. Sean schrijft zijn liefde voor New Orleans toe, omdat deze stad en inwoners hem de motivatie hebben gegeven om dit project te maken. De muzikanten en mensen van New Orleans zijn elke dag een grote inspiratie voor mij, zegt Riley. De nummers zijn allemaal originelen met uitzondering van één door Chester Burnett en Willie Dixon geschreven nummer. De zes originele songs werden geschreven door producer Joshua Cook. Twee nummers schreef hij alleen, de andere vier schreef hij samen met Sean Riley.
 
 
 
 
 
 
Het debuutalbum van Old Riley & The Water opent met 'Howlin' For My Darling', de enige cover op het album. Er werden nieuwe arrangementen geschreven voor deze Howlin' Wolf hit uit 1960 en dat geeft het nummer nog meer cachet. Wanneer je de rauwe stem van Sean Riley hoort is de gedachte aan Howlin' Wolf nooit ver weg. Het nummer heeft dankzij drummer Ray Micarelli en bassist Andrew Landry een strakke en dwingende groove. Samen met die sterke groove bepaalt de steeds weerkerende sterke gitaar riff de sound van deze erg aantrekkelijke opener. 'Blues Walking' is een gemoedelijke en meeslepende slowblues met een hoog vintage gehalte. Inderdaad dit is een nummer dat net zo goed in de jaren vijftig van de vorige eeuw zou kunnen geschreven zijn. Het prima slide werk van Sean Riley vormt de basis van dit trage nummer waarin veel droefheid zit. Het trio uit New Orleans voegt een dosis rock en soul toe aan hun muziek in 'Kind Hearted Woman', waarin de uitstekende weerkerende snaren riff van Sean het nummer een knappe extra touch geeft. 'Try And Understand' is een gezapige bluesshuffle, die op een heel aangename wijze gezongen wordt door Sean en waarin het genieten is van het heerlijke mondharmonicaspel van Scott Craver.
 
 
 
 
 
 
De sound wordt steviger en rauwer in de rockende titeltrack 'Biting Trough'. Drummer Ray Micarelli en bassist Andrew Landry zorgen voor een stuwende rockgroove en Sean en Joshua gebruiken hun pedalen om met sterk overstuurd snarenwerk de rauwheid van het nummer nog meer te benadrukken. Ook het knappe gruizige mondharmonicawerk van Scott Craver draagt daar aan bij. De heel dansbare bluesshuffle 'Trouble' heeft een heel aantrekkelijke strakke drumbeat en Sean Riley schittert op de slidegitaar. Het beste nummer op dit debuutalbum is zonder twijfel de funky getinte afsluiter 'Power To Change', een nummer waar je blij van wordt en dat aanzet om te dansen. De disco achtige bas lijn van Andrew Landry zorgt voor de perfecte groove in 'Power Of Change' en de stem van Sean komt in dit nummer nog het meest tot zijn recht. 'Biting Trough' is een aangenaam debuutalbum. (7/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Howlin’ For My Darling
02. Blues Walking
03. Kind-Hearted Woman
04. Try and Understand
05. Biting Trough
06. Trouble
07. Power to Change
 
Sean Riley : Gitaar en zang
Ray Micarelli : Drums
Andrew Landry : Bas
Joshua Cook : Gitaar en backing vocals, tamboerijn
Scott Craver : Mondharmonica op #1,3,4 en 5