ODDS LANE - LOST & FOUND

Album Review

Album: 
ODDS LANE - LOST & FOUND
Artist: 
Odds Lane
Record Label: 
Gulf Coast Records
Style: 
Bluesrock, rock
Date: 
22/07/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ODDS LANE - LOST & FOUND
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Odds Lane is een Amerikaanse bluesrock band uit Sint Louis die bestaat uit het duo Doug Byrkit en Brian Zielie. Doug en Brian kennen elkaar al vanaf de achtste klas en hun muzikaal partnerschap gaat terug naar hun eerste band, op het moment dat ze nog samen op de middelbare school zaten. In de afgelopen vijfentwintig jaar hebben ze gewerkt aan een groot aantal muzikale projecten en hebben zij zowel nationaal als internationaal getourd met verschillende artiesten. Ze waren nog maar pas afgestudeerd wanneer ze Mike Zito tegenkwamen. Mike was op zoek naar een ritmesectie om zijn band te vormen. Mike, Doug en Brian vormden een perfecte match. Het trio begon in clubs te spelen in de omgeving van St. Louis en in een mum van tijd werkten ze zeven nachten per week. In de late jaren negentig namen ze het album 'Blue Room' op, dat ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van het album, onlangs opnieuw uitgebracht werd door Ruf Records. Odds Lane werd opgericht in 2003 en het duo begon met opnemen en live te spelen voor een gestaag groeiende fanbase. Als onderdeel van een poging om opkomende artiesten te promoten, werden ze uitgenodigd om op te nemen in de legendarische Sun Studios, waarna ze in 2004 de eerste van verschillende projecten als onafhankelijke songwriters uitbrachten. In 2012 kreeg hun release 'Dark Matters' een ASCAP Plus Songwriting Award. In 2016 verscheen bij Bongo Boy Records het album 'Last Night On Cherokee'. Ondertussen tekende Odds Lane bij Gulf Coast Records, van oude vriend Mike Zito en daar verscheen op 22 juli 'Lost & Found'. Er staan elf nieuwe originele songs op het album, die allemaal door het duo Doug Byrkit en Brian Zielie geschreven werden. Producer is Mike Zito, die ook de slide gitaar op het album voor zijn rekening neemt.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de spetterende bluesrocker 'Don't Give It Away'. Het nummer heeft een stuwende en verschroeiende groove. Zanger Doug Byrkit heeft een goede volle stem en hij kleurt het gehele nummer met vuile, zanderige gitaar riffs. Het duo blijft er stevig tegenaan gaan met de zinderende rocker 'Seven States'. Dit nummer heeft een gitaar gestuurde groove en het heeft bovendien een sterk refrein. 'Seven States' zal zeker voor de nodige ambiance zorgen tijdens de live concerten van Odds Lane. Het duo vertraagt het ritme voor de aanstekelige liefdesballade 'Ain't Missing You At All', dat gekruid wordt met een prachtige snarensolo van gitarist Doug Byrkit. De titeltrack 'Lost & Found' heeft een poppy touch en het zou me niet verbazen mocht dit nummer airplay krijgen op verscheidene radiostations. 'Lost & Found' heeft een heerlijke groove en een catchy sound, die een mix is van pop, Americana en Southern rock. Met een heerlijke drumbeat zorgt Brian Zielie voor de uitstekende groove van 'Moth To A Flame', waarin producer Mike Zito schittert met weergaloos slide werk. 'Hard Rain' is een boeiend nummer, met strak slagwerk van Brian en een zware bonkende baslijn van Doug. Voor mij is de rocker 'Blood On The Van' één van de beste songs op dit album. Het heeft een donkere stuwende groove en een sterke steeds weerkerende gitaar riff.
 
 
 
 
 
'Lost & Found' is een zeer gevarieerd album geworden, zo gaat het duo de rock'n roll weg op met het uitstekende 'Spare Change'. Dit erg dansbare nummer wordt door Doug voorzien van een knap lopende baslijn. Ook de liefhebbers van de gitaar komen in dit nummer weer uitgebreid aan hun trekken want zowel Doug met uitstekend snarenwerk als Mike Zito met de bottleneck zijn weer in grootse doen. Het wordt wat rauwer in de psychedelische funky bluesrocker 'What's Your Name', waarin we heel wat vintage invloeden uit de jaren zestig en zeventig herkennen. Doug Byrkit demonstreert zijn klasse als gitarist met zwaar overstuurd gitaarwerk. Het blijft funky in 'A Little Too Late'. Met zijn Latijns ritme en geluid, doet 'A Little Too Late' aan de muziek van Carlos Santana denken. Ook wat de prachtige gitaarlijnen betreft is er enige gelijkenis met met Carlos te bespeuren. 'A Little Too Late' is een aanstekelijk nummer waarbij je spontaan gaat bewegen. Het album wordt afgesloten met het geweldige 'White Castle Blues', waarin Mike Zito weer voor uitstekend vet slidewerk zorgt. White Castle is een fastfoodketen, zoiets als MacDonalds, maar goedkoper. Met zijn strak en dwingend slagwerk zorgt Brian Zielie voor de verschroeiende groove en uit de overtuigende stem van Doug Byrkit hoor je de jeugdherinneringen aan de mooie momenten die hij vroeger heeft beleefd in White Castle, alsook het verlangen om deze momenten opnieuw te beleven. 'Lost & Found' van Odds Lane is een gevarieerd en meer dan uitstekend album. Odds Lane is in Europa nog niet erg bekend, maar daar zou na dit album wel eens kunnen veranderen. In ieder geval een duo om in het oog te houden. (8,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
Don't Give It Away
Seven States
Ain't Missing You
Lost & Found
Moth To A Flame
Hard Rain
Blood On The Van
Spare Change
What's Your Name
A Little too Late
White Castle Blues
 
 
 
Doug Byrkit: Zang, gitaar, bas en toetsen
Brian Zielie: Drums en percussie
Mike Zito: Slide gitaar