NICK SCHNEBELEN - WHAT KEY IS TROUBLE IN?

Album Review

Album: 
NICK SCHNEBELEN - WHAT KEY IS TROUBLE IN?
Artist: 
Nick Schnebelen
Record Label: 
Vizztone Label Group
Style: 
Rock, Gitaar gedreven bluesrock
Date: 
10/03/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
NICK SCHNEBELEN - WHAT KEY IS TROUBLE IN?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Van 2018 tot 2022 toerden Nick Schnebelen en zijn band door Noord-Amerikaals als openingsact voor George Thorogood And The Destroyers. Nick heeft duidelijk de bluesrock kracht om dat slot te vullen met regelmatige staande ovaties. Wanneer hij Thorogood niet steunt, is Nick de headliner van zijn eigen tournees in de VS en Europa. Nick maakte zijn introductie in de wereldwijde bluesgemeenschap in 2008, samen met broer Kris en zus Danielle, als één van de oprichters van de Kansas City band Trampled Under Foot. Ze overweldigden de concurrentie om de International Blues Challenge van dat jaar te winnen, waarbij Nick Schnebelen de Albert King Award voor Beste Gitarist won. Trampled Under Foot won op de Music Blues Awards in 2014 met het album 'Badlands', de Contemporary Blues Album Blues Music Award. Nick verliet de band in 2014 en ging verder met het uitbrengen van drie originele albums onder zijn eigen naam. Zijn laatste album 'Crazy All By Myself' uit 2019 is een schitterend album dat zowel bij de pers al bij de fans goed onthaald werd. Op tien maart ligt de opvolger 'What Key Is Trouble In? in de winkelrekken. Er staan dertien originele, door Nick Schnebelen geschreven nummers op het album. 
 
 
 
 
 
 
Al vanaf de opener 'Ten Years After, Fifty Years Later' worden alle registers opengetrokken. Het is een uptempo rocker, waarin drummer Adam Hagerman en bassist Cliff Moore voor een verschroeiende groove zorgen. Nick heeft een krachtige rockstem en zingt het nummer met veel overtuiging. Ondertussen haalt hij ook geweldig uit op zijn sixstring. De gitaarliefhebbers zullen zeker in hun sas zijn met de  twee zeer verschillende, maar uitstekende  solo's van Nick Schnebelen. 'Ten Years After, Fifty Years Later' is rechttoe, rechtaan rock en een fantastisch nummer om je album mee te openen. Met snedig en melodieus gitaarwerk opent Nick de titeltrack 'What Key Is Trouble In?'. Het is een trager, soulvol nummer waarin Nick het gehele nummer gretig rondstrooit met heerlijke en fijne gitaar riffs en ook zijn melodieuze snarensolo is weer een genot om naar te luisteren. Orgelist Aaron Mayfield verrijkt de sound. Het aanstekelige uptempo nummer 'Love In My Heart' is een mix van rock en gospel. Het nodigt uit om te dansen en om mee te zingen. Ook hier bewijst gitarist Rick Schnebelen dat hij over heel snelle en erg goede vingers beschikt. Adam Hagerman schittert in 'Love In My Heart' met zijn energieke en opwindende drumbeat. 
 
 
 
 
 
 
 
'Blues Night' is een soulvolle ballade die Nick zingt met veel passie en gevoel. Het heeft een sterk refrein en ook hier is de gitaar van Nick weer op een erg knappe wijze aanwezig. De gevoelvolle snarensolo is een lust voor het oor, maar ook de gitaarvullingen zijn van uitstekende kwaliteit. Aaron Mayfield draagt de melodie van 'Blues Night' met zijn warme orgelklanken. De stuwende en aantrekkelijke midtempo bluesrocker 'Hard Driving Woman' kwam al eerder uit als single. De priemende en snedige snarensolo van gitarist Nick Schnebelen geeft 'Hard Driving Woman' nog een extra touch. Het is met zijn vijf minuten en 25 seconden het langste nummer op het album. 'Will I Stay' is een opwindende bluesrocker met een fantastische gitaarsolo van Nick en een knappe saxofoonsolo van Buddy Leach. Net als in de vorige nummers is de hoofdrol hier weggelegd voor gitarist Nick Schnebelen. Ook in de swingende bluesshuffle 'Pain Aside' weet deze gitaarvirtuoos ons te bekoren met zijn subliem snarenwerk. Daarna wordt het gaspedaal weer volledig ingeduwd voor het verschroeiende 'Johnny Cheat'. Het is een gitaar gedreven bluesrocker, waarin drummer Adam Hagerman en bassist Cliff Moore zich andermaal een stevige en betrouwbare ritmesectie tonen. 
 
 
 
 
 
 
Met zijn pompende en beukende baslijn is bassist Cliff Moore heel bepalend in de rauwe en zware midtempo bluesrocker 'Big Mean Dog'. Nick Schnebelen maakt goed gebruik van zijn pedalen en imponeert met overstuurd, psychedelisch gitaarwerk. Drummer Adam Hagerman bepaalt met strak en energiek slagwerk het tempo van 'Big Mean Dog' en Aaron Mayfield laat zijn orgelklanken op de juiste momenten lekker aanzwellen. Ook het rauwe 'Over The Cliff' heeft dezelfde ingrediënten en is daardoor een perfect verlengstuk van 'Big Mean Dog'. 'Over The Cliff' is doordrenkt met vlijmscherpe en snedige gitaarklanken van Nick Schnebelen. Dit is ook het geval in de aantrekkelijke blues shuffle 'Trow Poor Me Out'. Het album wordt afgesloten met het lome en zware 'People Worry About Me'.  'What Key Is Trouble In?' is misschien wel het beste album van Nick Schnebelen tot nu toe. De gitaarliefhebbers komen zeker aan hun trekken met dit album, want Schnebelen is een uitstekend gitarist en laat dat ook in elk nummer merken. (8,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Ten Years After, Fifty Years Later
02.  What Key Is Trouble In?
03.  Love In My Heart
04.  Blues Nights
05.  Hard Driving Woman
06.  Will I Stay
07.  Pain Aside
08.  Poor Side Of Town
09.  Johnny Cheat
10.  Big Mean Dog
11.  Over The Cliff
12.  Throw Poor Me Out
13.  People Worry About Me
 
 
 
 
Nick Schnebelen: Gitaar en zang
Adam Hagerman: Drums
Cliff Moore: Bas 
Red Young: Orgel en piano (1,4,6,9,11,12)
Buddy Leach: Saxofoon (9)
Aaron Mayfield: Orgel (1,2,3,4,5,7,8,10,13)