NELSON BLANCHARD - NELSON BLANCHARD

Album Review

Album: 
NELSON BLANCHARD - NELSON BLANCHARD
Artist: 
Nelson Blanchard
Record Label: 
White Car Records
Style: 
Crooner, ballade, swing
Date: 
15/03/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
NELSON BLANCHARD - NELSON BLANCHARD 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nelson Blanchard werd geboren op 13 januari 1953. Als tienjarige trad hij al op in clubs met The Richard Brothers, een populaire lokale groep uit Pierre Part, LA. Hij studeerde muziek op de lagere en middelbare school en speelde in speciale staats en districtsbands (waaronder de Governor's Honour Band). Hij studeerde muziekonderwijs aan LSU en Nicholls State University. Nelson heeft gedurende zijn vijfendertigjarige carrière met verschillende groepen opgetreden, evenals met solisten als Percy Sledge, Irma Thomas, Kenny Neal en Tareva Henderson. Nelson Blanchard is een voormalig lid van de zeer succesvolle groep LeRoux. In de loop der jaren trad LeRoux graag op met veel van de grootste bands van de klassieke rock, waaronder The Allman Brothers, Wet Willie, Journey, Kansas, Heart, The Doobie Brothers, Charlie Daniels, Foreigner, Marshall Tucker, The Outlaws, ZZ Top en vele anderen. Op vijftien maart verscheen zijn titelloos soloalbum, met daarop elf songs. Nelson schreef zelf drie nummers voor dit album en Dan Tyler schreef er twee en hielp schrijven aan twee nummers.
 
 
 
 
 
 
 
 
Op zijn zeventigste heeft Nelson Blanchard nog steeds een erg sterke, intense en soulvolle stem. Zijn soloalbum werd volledig opgenomen in zijn eigen studio in Baton Rouge, Louisiana. Het klassieke Stax Southern Soul vinden we terug in de soulvolle opener 'The Girl Doesn't Love You'. De blazerssectie, met saxofonist Jason Parfait en trombonespeler Ian Smith, is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig. Jason Parfait zet met een erg knappe sax solo zijn prachtige instrumentale prestatie nog wat meer in de spotlights. Backing zangeres Tareva Henderson maakt het vocale gedeelte helemaal af. 'The Girl Doesn't Love You' is één van de drie nummers die Nelson Blanchard zelf schreef voor dit album. Met veel gevoel en emotie in zijn stem zingt Nelson de emotionele liefdesballade '(I'm Not Just) Anybody's Fool'. Nelson Blanchard draagt zelf de melodie met zijn warme orgelklanken. Het swingende en soulvolle 'Treat Your Lady Right' is het tweede nummer dat Nelson Blanchard schreef. Vocaal is het weer genieten van de prachtige stemmen van Nelson en Tareva Henderson. Kenny Neal op de mondharmonica en gitaar zorgen samen met het knappe toetsenwerk van Nelson op de keyboards voor het instrumentale genot. 
 
 
 
 
 
 
 
De melodieuze ballade 'My Heart''s In Louisiana' is een eerbetoon aan de staat waar hij geboren en getogen is. Nelson zingt het nummer samen met John Schneider. Fiddlespeler Larry Franklin en French accordeonspeler Jo-El Sonnier geven het nummer de klassieke Louisiana cajun touch. 'Teach Me Tonight' is een crooner ballade, die ons meeneemt naar de muziek die halfweg de vorige eeuw heel populair was. Chris Carmichael op viool en Lon Price op alt saxofoon geven het nummer een extra instrumentaal extraatje. Met het geluid van een startende motor wordt het swingende 'Big 1-10' op gang getrokken. Samen met het weelderige werk van de blazers geven het pittig gitaar en toetsenwerk van Brent Mason en Nelson Blanchard dit boogie nummer nog meer kleur. Met 'Free Bird In The Wind' bewijst Nelson Blanchard andermaal dat hij een meer dan uitstekend songwriter is. Het gevoelvolle en fijne snarenwerk van gitaristen Ian Webster en Brent Mason passen perfect in het nummer. Volgens Nelson Blanchard was het leven vijfentwintig jaar geleden veel gemakkelijker. Dat zingt hij in ieder geval in de meeslepende en emotionele ballade 'Twenty Years Ago'., waarin hij terugkijkt naar het verleden. Het sterke refrein geeft deze ballade nog een extra touch. 
 
 
 
 
 
 
 
'Please' is een piano gedreven ballade, die weer met veel gevoel wordt gezongen door Nelson Blanchard. De heerlijke pedal steel gitaarklanken vanLloyd Maines en de gevoelvolle gitaar vullingen van David Grissom tillen de ballade 'Far Cry' een paar niveaus de hoogte in. Het album wordt afgesloten met het duet 'I'm Leaving It Up To You', een cover van Don Harris en Dewey Terry uit 1957. Het Amerikaanse duo Dale en Grace hadden er 1963 een nummer één hit mee in de USA en in 1974 hadden Donny en Marie Osmond er een wereldhit mee. Nu zingt Nelson Blanchard het nummer samen met Tareva Henderson. Instrumentaal is het genieten van de prachtige saxofoon solo van Bob Henderson. Het soloalbum van Nelson Blanchard is een knap album, waarin vooral zijn sterke soulvolle stem opvalt. Instrumentaal is er op elk detail gelet en dat uit zich in het groot aantal muzikanten dat meewerkte aan dit album. (7,5/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
01. The Girl Doesn't Love You
02. (I'm Not Just) Anybody's Fool
03. Treat Your Lady Right
04. My Heart's In Louisiana
05. Teach Me Tonight
06. Big 1-10
07. Free Bird In The Wind
08. Twenty Years Ago 
09. Please
10. Far Cry
11. I'm Leaving It Up To You (Tareva Henderson)