NEAL BLACK & THE HEALERS - A LITTLE BOOM BOOM BOOM

Album Review

Album: 
NEAL BLACK & THE HEALERS - A LITTLE BOOM BOOM BOOM
Artist: 
Neal Black & The Healers
Record Label: 
DixieFrog Records
Style: 
Blues, Bluesrock
Date: 
27/06/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
NEAL BLACK & THE HEALERS - A LITTLE BOOM BOOM BOOM
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hoeveel jaren Neal Black al aan de top staat in de blueswereld is moeilijk te zeggen. In de jaren tachtig en negentig veroverde hij eerst het Amerikaanse continent. Later kwam hij ook touren in Europa. Dat beviel de Texaan zo goed dat hij in 2004 zelfs verhuisde naar Europa, meer bepaald naar het zuiden van Frankrijk. Hij vliegt nog regelmatig terug naar de USA voor optredens en als producer, songschrijver en gitarist voor andere artiesten. Ook zijn muzikanten bij The Healers zijn bijna allemaal Amerikanen die in Europa wonen. In de laatste twintig jaar maakte Neal voor het Europese label Dixiefrogs meer dan tien albums. Er is geen enkele artiest die langer bij dit label zit dan hij. Zowel Neal als de platenmaatschappij zullen zich wel heel goed voelen bij deze samenwerking, anders had deze nooit zo lang geduurd. Het is al wel een tijdje geleden dat Neal Black & The Healers nog een album uitbrachten. Het laatste album 'Before Daylight' dateert al van 2014. In 2016 bracht Neal samen met Larry Garner nog wel het prachtige album 'Guilty Saints' op de markt. Op negentien mei verscheen het nieuwe studioalbum van Neal Black & The Healers. Het kreeg 'A Little Boom Boom Boom' als titel en het telt dertien songs. Elf nummers werden door Neal Black geschreven, bij een drietal nummers kreeg hij hulp van zijn toetsenist Mike Latrell. 'Why Do People Act Like That' van Bobby Charles en 'All For Business' van Jimmy Dawkins zijn de twee covers op het album.
 
 
 
 
 
 
De mooie albumopener 'Don't Follow Me There' heeft een groot Chris Rea gehalte. Met zijn kenmerkende, in whisky en sigaretten gedrenkte stem weet Neal Black je meteen te raken. Hij vertelt zijn verhaal heel rustig en met veel gevoel. De melodie van deze melodieuze ballade wordt gedragen door de warme Hammond klanken van Mike Latrell. Mike is niet alleen op het Hammond aanwezig, hij zorgt ook op piano voor heerlijke en frisse piano riffjes. De rustgevende tenor saxofoon van Tommy Schneller is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig en met zijn smaakvolle solo zal hij zeker veel muziekliefhebbers kunnen bekoren. Behalve zanger is Neal Black ook een erg begaafde en heel fijne gitarist en dat toont hij ook meteen in deze prachtige opener. Dan volgen de twee covers die op het album aanwezig zijn. Eerst krijgen we 'Why Do People Act Like That' van Bobby Charles. De meest bekende versie is van Muddy Waters en die versie zal zeker wel bij de bluesliefhebbers bekend zijn. Neal Black & The Healers spelen het nummer in een hoger tempo en daardoor wordt het een erg dansbaar stukje muziek. Drummer Natan Goessens zorgt voor een knappe drumbeat en super bassist Kris Jefferson, die op dit album op een vijftal nummers meespeelt, zorgt met een prachtige pulserende baslijn voor de heerlijke groove. Mike Latrell op zijn piano en Nico Wayne Toussaint op zijn mondharmonica kleuren de sound van 'Why Do People Act Like That' op een meesterlijke wijze. In de tweede cover 'All For Business' blijven Neal Black & The Healers dicht bij de originele versie van Jimmy Dawkins. In deze soulvolle ballade is er met, tenor saxofonist Tommy Schneller, bariton saxofonist Jurgen Weichling en trompettist Jen Buscenlang, een hele blazerssectie aanwezig. Zij drukken hun stempel op deze ballade, maar de kers op de taart van dit schitterende, bijna vijf minuten durend nummer, wordt toch gezet door de twee uitstekende gitaristen Neal Black en Robben Ford. Neal neemt de eerste solo voor zijn rekening en Robben Ford de tweede solo. Verder strooien ze het ganse nummer gretig rond met pittige en vlijmscherpe riffjes.
 
 
 
 
 
 
'Green Bean Swing' is zoals de titel al laat vermoeden een swingend nummer. Dit instrumentale lied heeft een mooie melodie en het geeft de uitstekende muzikanten de kans om hun klasse te etaleren. Zo trekt Nico Wayne Toussaint alle registers open op zijn mondharmonica en dat resulteert in een geweldige solo. Neal Black toont dat hij over goede en snelle vingers beschikt in een pittige en vingervlugge snaren solo. Ook in de titeltrack 'Little Boom Boom Boom' pakt Nico Wayne Toussaint uit met knap blaas en zuigwerk op zijn mondharmonica. Met strak en opwindend slagwerk zorgt drummer Natan Goessens, samen met de beukende baslijn van bassist Ader Benachour voor de uitstekende groove. 'Little Boom Boom Boom' heeft een Latijns getint ritme en Neal Black weet het nummer weer heel knap en relax te zingen. Hij bekoort niet alleen met zijn stem, zijn gitaarwerk is ook in deze song weer van uitmuntende kwaliteit. 'Never Been Lucky' speelt zich af in een mysterieuze voodoo sfeer. Oliver Perez op percussie, Alain Brunet op bell chime en Nico Wayne Toussaint op mondharmonica weten als geen ander de mysterieuze sfeer van voodoo en witch doctors te creëren. 'Shoeshine Shuffle' is een instrumentale blues shuffle, met heerlijk mondharmonica en piano werk en niet te vergeten het prachtige slide werk van Neal Black op de resonator gitaar. Met 'Little Boom Boom Boom' kregen we al Latijnse ritmes en ook in 'Break A Promise' experimenteert Neal Black met deze aanstekelige ritmes. Ook in dit rumba getinte nummer laat Neal Black horen dat hij het werk met de bottleneck volledig beheerst.
 
 
 
 
 
 
Het ingetogen 'Forgive Yourself' is een instrumentaal lied met de mondharmonica van Nico Wayne Toussaint, de akoestische gitaar van Neal Black en de piano van Mike Latrell in de hoofdrollen. De drie blazers zijn weer uitdrukkelijk aanwezig in het vloeiende en radiovriendelijke 'Saints Of New Orleans'. Het heerlijke gitaarwerk komt in deze aantrekkelijke song van Neals vriend en collega Fred Chapelier. Het blijft vloeiend in de aantrekkelijke rocksong 'Going Down Together', waarin Neal Black ons weer laat genieten van uitstekend slidewerk op zijn resonator gitaar. Met zijn pulserende baslijn zorgt Kris Jefferson nogmaals voor een schitterende groove en Mike Latrell is weer groots op de witte en zwarte klavieren van zijn piano. Met opwindend slagwerk trekt drummer Natan Goessens het instrumentale 'Alabama Flamenco', een mix van Latino music en jazz, op gang. Natan blijft heel uitdrukkelijk en dwingend aanwezig op zijn trommels. Abder Benachour speelt zich met een prachtige groovy bas solo in de kijker, maar ook Mike Latrell op piano kan weer erg bekoren. Neal Black en Fred Chapelier zijn de gitaarvirtuozen van dienst. Beiden zorgen ze voor gevarieerd en meesterlijk snarenwerk in deze 'Alabama Flamenco'. Het album wordt afgesloten met de knappe rocker 'Secrets'. De fans hebben zes jaar moeten wachten op een nieuw studio album van Neal Black & The Healers, maar 'A Little Boom Boom Boom' is dat lange wachten dubbel en dik waard geweest, want 'A Little Boom Boom Boom' is misschien wel het beste album dat Neal Black & The Healers al op de markt brachten. 'A Little Boom Boom Boom' is een aanrader voor elke muziekliefhebber. (8/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Don't Follow Me There
02. Why Do People Act Like That
03. All For Business
04. Green Bean Swing
05. Little Boom Boom Boom
06. Never Been Lucky
07. Shoeshine Shuffle
08. Break A Promise
09. Forgive Yourself
10. Saints Of New Orleans
11. Going Down Together
12. Alabama Flamenco
13. Secrets
 
 
Neal Black: Zang, elektrische, akoestische en resonator gitaren
Mike Latrell: Piano en Hammond
Abder Benachour: Bas
Natan Goessens: Drums
 
Gastmuzikanten
Robben Ford: 2de gitaar solo op #3
Nico Wayne Toussaint: Mondharmonica op #2,4,5,6,7 en 9
Fred Chapelier: Lead gitaar op #10, second lead gitaar op #12
Kris Jefferson: Bas op #2,6,7,9 en 11
Dave Bowler: Drums op #1,3,4,5,8,10,12 en 13
Tommy Schneller: Tenor sax op #1,3,10 en 13
Jurgen Weichling: Bariton sax op #3,10 en 13
Jens Buscenlang: Trompet op #3,10 en 13
Magali Bourderon: Piano op #4
Olivier Perez: Percussie op #1,2,6,9 en 12
Alain Brunet: Bell Chime op #6