MYLK – LIVE IT LOUD

Album Review

Album: 
MYLK – LIVE IT LOUD
Artist: 
Mylk
Record Label: 
Blues Company
Style: 
Bluesrock, blues
Date: 
29/04/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom

MYLK – LIVE IT LOUD

 

http://www.mylk.nl/home/

https://www.facebook.com/bluesrock.mylk

 

Met hun wortels in de Blues en Southern Rock muziek grijpt Mylk terug naar de attitude van de Amerikaanse bewaarders van dit genre. Volledig geïnspireerd door deze mastodonten uit de blues maakt Mylk op een eigenzinnige manier muziek. Het viertal manoeuvreert met hun uitermate herkenbare sound, tussen warme klanken met telkens een pakkende melodielijn, waarbij de band met hun nummers treffend de nuance tussen donkere en melancholische klanken weet weer te geven, waarbij de onderlinge chemie
en diepe muzikale gelaagdheid duidelijk voelbaar is. Mylk klinkt vaak net zo geraffineerd als ingetogen, en heeft duidelijk een balans gevonden tussen strakke overrompelende muziek en melodieuze songs met een hedendaags scherp randje. Dat is wat de website van Mylk verteld over de band. Na hun debuut EP ‘47th Street’ uit 2015 ligt nu hun album ‘Live It Loud’ voor me. Het album bevat tien nieuwe eigen geschreven nummers en werd opgenomen in de Double Double U Studio in Swalmen, Nederland. Dennis Geraards stond in voor de opnames, mixing en mastering.

 

De ritme sectie met Geert Kuipers op bas en Jan van der Pluijm op drums openen ‘Stranger To The Rain’. Deze mix van blues en Southern rock kan pas bekoren op het moment dat de gitarist erg sterk en rauw uithaalt op de gitaar. ‘Nasty Crazy Woman’ begint veelbelovend en is één van de betere songs op dit album. De ritme wisseling brengt extra pit in het nummer. ‘Past A Peasant’ is een donkere ballade waarin de stem van zanger Dave James Hendrikse goed tot zijn recht komt. De band klinkt erg lekker in de rocker ‘Little Bit Of Blues’. Met dit soort nummers kan je dadelijk een breed publiek boeien tijdens de live optredens. Met een diepe knappe bas groove wordt ‘Half A Million Voices’ op gang getrokken en Geert blijft het hele nummer zeer nadrukkelijk aanwezig. Deze song heeft heel wat potentie, maar het komt er niet volledig uit. ‘Did You Save The World’, ‘Waiting For Another Day’ en de afsluiter ‘I’m Okay’ zijn leuke compexloze rock songs, waarin een paar maal knap uitgehaald wordt op de gitaar. ‘Mr. Bluesman’ kan niet boeien tot het moment dat het nummer plots explodeert. De laatste twee minuten van ‘Mr. Bluesman’ klinken Mylk echt geweldig. (6/10)

 

Walter Vanheuckelom