MOTHER'Z BOYZZ - SLUTMACHINE

Album Review

Album: 
MOTHER'Z BOYZZ - SLUTMACHINE
Artist: 
Mother'z Boyzz
Record Label: 
M2Music -Inakustik
Style: 
Bluesrock, Classic Rock,
Date: 
29/09/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
MOTHER'Z BOYZZ - SLUTMACHINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mother’z Boyzz is een rockband uit Keulen, met een repertoire dat bestaat uit een mix van blues, Southern rock en Classic Rock. In 2011 werd Mother'z Boyzz door Wolfgang Schmidder opgericht als een leuk project, waarin aanvankelijk vrienden in meespeelden. In het begin herschreven ze enkele nummers van Schmidder's voormalige heavy rockband Mirror Black en gaven ze die songs een bluesier tintje. Hun eerste optreden speelde Mother'z Boyzz unplugged, met de akoestische gitaren in een hoofdrol. De reacties waren zo positief dat er grotere evenementen volgden. In die tijd wisselde de bezetting geregeld. In maart 2017 kwam Christian Verhalen als nieuwe drummer bij de band, die nu als trio optrad. Met deze line-up ontstond er een grote consistentie en begin 2018 verscheen de eerste cd 'Bad Boy Blues'. Vervolgens volgden enkele grote optredens, onder meer in het Keulse MTC, Blue Shell en in de Kulturfabrik Krefeld, met de Vargas Blues Band ( feat. Jon Jagger). In het najaar van 2019 begonnen de opnames voor de tweede cd 'Pink Cadillac'. Voor dit album maakte de band ook gebruik van keyboards en het vocale koor Fabulous Be Gee Bees. De jongens realiseerden zich dat het geluid van het Hammond orgel en piano niet alleen goed pastte in het muzikale concept van de band, maar dat het zelfs een verrijking was. Sinds juni 2020 speelt Friedel Holler op bas en sinds juni 2021 speelt Lutz Meißner op Hammond en keyboards. Het succesvolle livedebuut van deze line-up vond plaats op 30 juli 2021 in open lucht in het Keulse cultinstituut Die Kantine. In het voorjaar van 2023 begon Mother'z Boyzz met het opnemen van het derde album 'Slutmachine'. Dit album werd in de zomer voltooid en in september 2023 officieel uitgebracht via het label M2 Music. Er staan veertien originele nummers op 'Slutmachine', die allemaal door Wolfgang Schmidder werden geschreven. 
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het sterk groovende en pompende 'Devil's Road'. Het is een nummer met een zeer strakke ritmesectie en opgebouwd rond een sterke gitaarriff en roept herinneringen op aan de hoogdagen van ZZ Top. De ruige rockstem van frontman Wolfgang Schmidder past perfect bij 'Devil's Road', net als zijn uitstekende Wah Wah gedreven gitaarsolo. Sterke opener. De band blijft lekker verder rocken in de stevige bluesrocker 'I Don't Dance', waarin Wolfgang zijn meisje duidelijk maakt dat hij nooit zal dansen. In het sterke refrein leveren Kristina Bel, Sylke Iken en Tanja Meyer met hun prachtige stemmen een grote bijdrage. Met strak en dwingend slagwerk bepaalt drummer Chris Verhalen het tempo van de stampende midtempo bluesrocker 'I'm Waitin''. De zware, diepe baslijn van Friedel Holler is het kloppend hart van de song. De sterke steeds weerkerende riff bepaalt de sfeer en de sound van 'I'm Waitin''. Lutz Meibner is heel het nummer uitstekend aanwezig op het Hammond orgel en Wolfgang kruidt het nummer andermaal met een knappe gitaar solo. Mother'z Boyzz gaan de bluesweg op met het gezapige, radiovriendelijke 'Emancipation Blues', waarin een hoofdrol is weggelegd voor gastmuzikant Stefan Ulbrich, die schittert met een knappe solo op de piano. Na dit bluesy intermezzo gaat de band terug de rockweg op met met de stevige midtempo rocker 'The Devil Is A Woman'. Ook hier weer is de sterke, steeds weerkerende gitaarriff heel bepalend. Friedel Holler zorgt met zijn beukende baslijn voor een knappe groove. Instrumentaal is het genieten van het uitstekende solowerk van Wolfgang op gitaar en Lutz Meibner op Hammond. 
 
 
 
 
 
 
 
Lutz draagt met zijn warme orgelklanken ook de melodie van de mooie bluesballade 'Love Is The Road That Leads To Pain'. Bij het schrijven van het nummer is er heel goed naar Gary Moore's 'Still Got The Blues' geluisterd. Ook de snarensolo van gitarist Wolfgang Schmidder heeft een hoog Gary Moore gehalte. 'Bad Boy Blues' is een stomende bluesrocker met veel ZZ Top invloeden. Met een Wah Wah gestuurde snarensolo kleurt Wolfgang deze 'Bad Boy Blues'. De titeltrack sluit perfect bij zijn voorganger aan. 'Slutmachine' is net als 'Bad Boy Blues' een stomende bluesrocker, die op de live concerten van Mother'z Boyzz voor schuddende hoofden en dansende lichamen zal zorgen. Het tempo gaat nog wat de hoogte in voor de piano (Stefan Ulbrich) gedreven boogierocker 'Straight Outta Hell'. Frieder Holler schittert met een knappe basinto in 'Inside Out (Crazy Little Things)'. Deze stevige rocker heeft een sterk refrein, waarin de backing zangeressen Kristina Bel, Sylke Iken en Tanja Meyer weer heel belangrijk zijn. Ik ben er nu al zeker van de fans dit refrein luidkeels gaan meezingen tijdens de concerten. De tweede slowblues op het album is het bijna zeven minuten durende 'Blues For Dad'. In dit emotionele nummer etaleert Wolfgang andermaal dat hij een uitstekend gitarist is.  
 
 
 
 
 
 
De finale van het album is het driedelig luik dat 'Captain' noemt. Het zijn twee heel korte instrumentale ouvertures en heeft met 'O Captain! My Captain!' een lang, bijna tien minuten durend tussenstuk. Het begint met het instrumentale 'The Captain's Death Ouverture'. Het is een sereen nummer dat perfect op een begrafenis past, met de gitaar van Wolfgang Schmidder in de hoofdrol.  'Oh Captain! My Captain!' is het enige nummer op het album waarvan Wolfgang Schmidder de tekst niet schreef. Hier gebruikt de band een gedicht dat opgedragen is aan Abraham Lincoln, de zestiende President van De Verenigde Staten Van Amerika. Het gedicht werd geschreven door de Amerikaanse dichter Walt Whitman. Schmidder schreef wel de muziek. In dit bijna tien minuten durend psychedelisch rocknummer krijgen we verscheidene sfeer en tempowisselingen. De sterkte van de band komt in dit lange nummer volledig tot zijn recht. Om af te sluiten krijgen we opnieuw een serene instrumentale 'The Captain's Death Ouverture Reprise'. De twee korte instrumentale ouvertures roepen herinneringen op aan Jimi Hendrix en zijn 'Star Spangled Banner'. Voor mij is dit driedelig luik het hoogtepunt op dit album en het was nog mooier geweest mocht Mother'z Boyzz er één lang geheel van gemaakt hebben waarin de delen in elkaar vloeiden. De liefhebbers van stevige classick rock, bluesrock, psychedelische rock zullen met deze 'Slutmachine' zeker in hun nopjes zijn. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
01. Devil’s Road
02. I Don’t Dance
03. I’m Waitin'
04. Emancipation Blues
05. The Devil Is A Woman
06. Love Is The Road That Leads To Pain
07. Bad Boy Blues
08. Slutmachine
09. Straight Outta Hell
10. Inside Out (Crazy Little Things)
11. Blues For Dad
12. The Captain’s Death Overture
13. O Captain! My Captain!
14. The Captain’s Death Overture Reprise
 
 
 
Line-up Mother’z Boyzz:
Wolfgang Schmidder (guitars, lead vocals)
Chris Verhalen (drums & percussion)
Friedel Holler (bass)
Lutz Meißner (Hammond, keyboards)
 
With:
Stefan Ulbrich (piano – #4,9)
Kristina Bel (background vocals – #1,2,7,8,10)
Sylke Iken (background vocals – #1,2,7,8,10)
Tanja Meyer (background vocals – #1,2,7,8,10)