MORELAND & ARBUCKLE - PROMISED LAND OR BUST

Album Review

Album: 
MORELAND & ARBUCKLE - PROMISED LAND OR BUST
Artist: 
Moreland & Arbuckle
Record Label: 
Alligator Records
Style: 
Gritty Blues and Roots Rock
Date: 
06/05/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
MORELAND & ARBUCKLE - PROMISED LAND OR BUST
 
 

 

Moreland & Arbuckle is een Amerikaanse electric blues/roots rock trio dat bestaat uit gitarist Aaron Moreland, drummer Kendall Newby en Dustin Arbuckle op de bluesharp. Zelf omschrijven zij hun muziek als zanderige blues en roots rock uit het hart. Aaron en Dustin ontmoetten elkaar op een open mic sessie in hun woonplaats Wichita, Kansas in 2001. Het klikte meteen tussen deze twee muzikanten en ze besloten een akoestisch duo te vormen en traditionele en Delta blues te spelen. Ze bereikten in 2005 de finale van de Internationale Blues Competition in Memhphis en er volgde een zelf geproduceerd album, met de titel 'Caney Valley Blues'. In 2006 kwam er een drummer bij, dus werd het duo een trio. Ook hun muziek veranderde van akoestisch naar elektrisch en dat is ook te horen op 'Floyd's Market' dat later dat jaar verscheen. Het trio combineerde landelijke blues, met Delta en Mississippi Hill Country en rock stijlen. Het geluid van de band bleef evolueren en dat was goed te horen op het album '1861' uit 2008. De cigarbox gitaar is zeer bepalend op dat album. Moreland & Arbuckle werden steeds maar populairder en ze tourden over de ganse wereld. In 2010 verscheen het album 'No Depression' en een jaar later 'Just A Dream', volgens velen het beste album dat de band ooit maakte. In 2013 verscheen het album '7 Cities', dat het verhaal vertelt van de Spaanse ontdekkingsreiziger Coronado en zijn legendarische zoektocht naar de zeven steden van goud in de Kansas vlakte. In 2015 tekende de band bij het befaamde Alligator Records en hun debuut album bij dit label, 'Promised Land Or Bust' verscheen op 6 mei 2016 en ligt hier nu voor me. Het bevat elf nummers, waarvan er de helft geschreven zijn door het duo Moreland & Arbuckle. Het album werd opgenomen in de Arc Studios in Omaha, Nebraska met Matt Bayles als producer. In de helft van de nummers krijgen Moreland & Arbuckle versterking van bassist Mark Foley en toetsenist Scott Williams.

 

Moreland & Arbuckle spelen meteen al hun sterke troeven uit in de rauwe meeslepende roots rocker 'Take Me With You'. Zowel de stem als het blaas en zuigwerk van Dustin Arbuckle zijn heel overtuigend. Dit is het trio op zijn best, als dan ook nog Aaron Moreland een verschroeiende solo uit zijn mouw schudt kan het helemaal niet meer kapot. De jongens gaan op hun elan verder in 'Mean And Evil', dat als een sneltrein voorbij raast. Het knap en strak slagwerk van Kendall Newby bepaalt de indrukwekkende groove. De bluesharp van Dustin Arbuckle klinkt ook hier weer lekker rauw en ranzig. Het ritme vertraagt in 'Hannah', dat het verhaal verteld van iemand die zijn geliefde vermoord. De grungy slide gitaar leidt deze strakke ballade naar een hoog niveau. Het trio blijft de verschillende variaties in de blues en roots rock muziek verkennen, en ze proberen er een eigen stempel op te drukken, zo ook op de opzwepende roots rocker 'When The Lights Are Burning Low'. Die Moreland & Arbuckle stempel drukt het trio zeker ook in de Lee McBee cover 'Woman Down in Arkansas'. Het ritme blijft ongeveer hetzelfde als bij het origineel, maar alles klinkt zoveel rauwer en vetter, vooral het erg knappe werk op de bluesharp van een ontketende Dustin Arbuckle kan me erg bekoren.

 

Aaron, Dustin en Kendall drukken het gaspedaal wat harder in voor de Southern bluesrocker 'Long Did I Hide It', waarin vooral de steeds terugkerende slide gitaar riffs bepalend zijn, maar ook Dustin doet weer zijn duit in het zakje door nogmaals verschroeiend tekeer te gaan op de bluesharp. Een nummer dat je zeker niet op een album van deze energieke rauwe band verwacht is de akoestische ballade 'Waco Avenue'. Dustin heeft misschien nog nooit zo gevoelig en emotioneel geklonken als in dit nummer, dat gaat over het prille begin van de band en hun dromen over de muzikale carrière die ze wilden uitbouwen. De begeleiding is heel sober, maar daarom niet minder mooi, dan in de andere nummers. Wat een contrast met de andere songs. Met een stevige rauwe bluesharp intro wordt de cover 'King Bee' op gang getrokken. Dit nummer van Slim Harpo werd al ontelbare keren gecoverd, maar de gedreven versie met de heel gruizige bluesharp, de subtiele toetsen en de verschroeiende gitaar van Moreland & Arbuckle behoort zeker tot de betere covers van dit prachtige nummer. Op de sterke drum groove van Kendall Newby kunnen Aaron en Dustin hun instrumentale virtuositeit botvieren  in 'Long Way Home' en dan zijn beide heren op hun best. Scott Williams op de keyboards en Mark Foley op de basgitaar doen hier veel meer dan het trio ondersteunen. Prachtig nummer. Zowel Scott, als Mark zijn ook heel bepalend in de weemoedige afsluiter 'Why'd She Have To Go'. 'Promised Land Or Bust' is een zeer aangenaam album. Moreland & Arbuckle blijven verder aan de weg bouwen met hun kenmerkende blues en roots rock muziek, al blijven ze ook oog hebben voor vernieuwing en dat is in een paar nummers zeer goed te horen. (7/10)

 

Walter Vanheuckelom
 
 
1 Take Me With You (When You Go) 4:07
2 Mean And Evil 3:17
3 Hannah 3:50
4 When The Lights Are Burning Low 3:05
5 Woman Down In Arkansas 4:13
6 Mount Comfort 4:14
7 Long Did I Hide It 2:35
8 Waco Avenue 3:00
9 I’m A King Bee 2:49
10 Long Way Home 3:09
11 Why’d She Have To Go (And Let Me Down)? 3:31
 
Aaron Moreland: Electric, Acoustic, and Cigar Box Guitars
Dustin Arbuckle: Lead Vocals, Harmonica
Kendall Newby: Drums, Percussion, Background Vocals
 
Guests:
Scott Williams: Keyboards (1, 3, 4, 6, 9, 10, 11)
Mark Foley: Bass (1, 3, 5, 8, 10, 11)
Matt Bayles: Keyboards (8), Additional Guitar (6)