MONSTER MIKE WELCH - NOTHING BUT TIME

Album Review

Album: 
MONSTER MIKE WELCH - NOTHING BUT TIME
Artist: 
Monster Mike Welch
Record Label: 
Gulf Coast Records
Style: 
Bluesrock, Blues
Date: 
30/06/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
MONSTER MIKE WELCH - NOTHING BUT TIME
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Met bijna drie decennia touren en opnemen op zijn naam, is de in Boston gevestigde bluesgitarist Monster Mike Welch een doorgewinterde veteraan van de internationale bluesscene. Gezien de bijnaam Monster Mike door acteur / Ghostbuster Dan Aykroyd op de prille leeftijd van 13, heeft Welch sindsdien een niche uitgehouwen als een zeer getalenteerde en veelgevraagde gitarist. Tot op heden heeft Welch verschillende albums onder zijn eigen naam uitgebracht en in 2001 trad hij toe tot de gelederen van een van de meest geliefde bluesinstellingen van New England, Sugar Ray And The Bluetones, waar hij tot 2017 bleef. Hij nam met hen vijf albums op en verzamelde met de band meerdere Blues Music Award nominaties. Daarnaast heeft Welch opgenomen met onder andere Shemekia Copeland, Ronnie Earl, Danielle Nicole, Duke Robillard, Johnny Winter, Victor Wainwright, Nick Moss, de Mannish Boys en Sugaray Rayford. Welch verliet de Bluetones in 2017 om zich te concentreren op zijn samenwerking met Mike Ledbetter, wat leidde tot zeven Blues Music Award nominaties en de oprichting van de Welch Ledbetter Connection. Welch heeft vanaf 2016 drie opeenvolgende Blues Music Award nominaties ontvangen van de Blues Foundation in de categorie beste gitarist, een Boston Music Award voor Best Blues Act en is een inductee van de Rhode Island Music Hall Of Fame. In 2023 begon Monster Mike Welch aan de volgende fase van zijn carrière toen hij tekende bij Gulf Coast Records om nieuwe muziek te maken. Het debuutalbum bij Gulf Coast Records verscheen eind juni en kreeg als titel 'Nothing But Time'. Er staan veertien songs op het album, waarvan Mike Welch samen met Leroy en The Beast er negen schreef. 'Afraid Of My Own Tears Parts 1 & 2' schreef Mike samen met George Lewis.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de twaalf bar bluessong 'Walking To You Baby', een nummer met heel wat BB kIng invloeden. Het is meer dan vijf minuten genieten van de prachtige stem van Mike en zijn imponerend en verschroeiend gitaarwerk. De blazerssectie, met de saxofonisten Eric Spaulding en  Jack Sanford en trompettist John Halblieb, zijn het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig. Ze blazen de nodige dosis soul in het nummer. Ook pianist Bob Welsh laat zich in deze meer dan vijf minuten durende opener positief opmerken met knap en frivool toetsenwerk op de piano. Instrumentaal is het Mike Welch die alle aandacht naar zich toe trekt met een paar fantastische solo's op zijn sixstring. Met de Robert Johnson klassieker 'If I Had Possession Over Judgement Day' krijgen we de eerste van vier covers op dit album. Het kent een mooie piano intro en wanneer Mike Melch op de resonator gitaar zijn intrede doet is het nummer helemaal vertrokken. Het is een geweldige versie met vet en geëlektrificeerd slidewerk van Mike Welch op de resonator gitaar, stuwend mondharmonicawerk van Rick Estrin, heerlijk pianospel van Bob Welsch en een pompende baslijn op de contrabas van Kid Andersen. Er klinkt veel soul in de stem van Mike Welch wanneer hij dit nummer zingt. 'If I Had Possession Over Judgement Day' is  l bijna honderd jaar oud, maar het heeft nog niets van zijn aantrekkingskracht verloren. Integendeel Mike Welch en zijn bandleden blazen deze klassieker nieuw leven in. 'If I Had Possession Over Judgement Day' is de eerste van twee Robert Johnson covers op dit album. 
 
 
 
 
 
 
 
Kid Andersen draagt met het orgel de melodie van de titeltrack 'I've Got Nothing But Time', een soulvolle laidback ballade, met een vintage sound. De vierkoppige blazerssectie, met de saxofonisten Dr. Aaron Lington en Mike Peloquin, trombonespeler Mike Rinta en trompettist John Halblieb, zijn weer erg knap aanwezig. Mike Welch schittert andermaal met snedig en priemend snarenwerk op de gitaar. Vocaal krijgt Mike hier geweldige ondersteuning van de zoete, soulvolle stemmen van Lisa Leuschner Andersen en Jeannette Ocampo Welch. Beide dames geven het nummer een positieve vocale touch. Een heel verrassend nummer op dit album is het door George Harrison geschreven 'I Me Mine', uit het Beatles album 'Let It Be' uit 1970. Mike Welch steekt het nummer in een bluesbad en drukt zo zijn stempel op deze Beatles song. De blazers en de piano zijn weer rijkelijk aanwezig. Mike Welch slaagt er andermaal in om met gevoelvol en passioneel gitaarwerk te imponeren tijdens deze cover. Het tempo gaat fors de hoogte in voor de stomende bluesrocker 'Offswitch Blues'. Drummer Fabrice Bessouat en bassist Kid Andersen zorgen voor een verschroeiende groove, waarop Mike Welch nogmaals scheurend kan uithalen op de gitaar. Pianist Bob Welsch en orgelist Kid Andersen zorgen voor het beukende toetsenwerk en het powervolle blaaswerk komt van tenor saxofonist Eric Spaulding. 'I Ain't Saying' is een loom swingende bluesshuffle met veel BB King invloeden. In de paar uitstekende solo's toont Mike Welch andermaal dat hij een fantastische gitarist is.
 
 
 
 
 
 
 
 
De blazers zijn weer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig in het funky getinte 'In Case You Care', dat Mike met veel kracht en overtuiging zingt. Ook hier kruidt Mike het ganse nummer met pittige en priemende gitaarvullingen en met een vlijmscherpe en opwindende snarensolo zet hij zijn knappe instrumentale prestatie nog meer in de schijnwerpers. 'Time To Move' is een blues nummer met een mambo ritme. Het heerlijke pianospel van Bob Welsh, de uitstekende baslijn van Kid Andersen, de fijne drumbeat van Fabrice Bessouat, het soulvolle saxofoonwerk van Eric Spaulding en Jack Stanford zorgen samen met het gevoelvolle, melodieuze gitaarspel van Mike Welch voor het instrumentale genot. Daarna gaat het tempo de hoogte in voor de stuwende uptempo bluesrocker 'Losing Every Battle'. Kid Andersen met wervelend orgelwerk en Mike Welch met opdwepend gitaarwerk geven 'Losing Every Battle' nog meer glans. De gitaarliefhebbers onder ons zullen weer met volle teugen genieten van Mike's fantastische snarenwerk in de twaalf bar bluessong 'Hard To Get Along With'. In het uitbundige en swingende 'Jump For Joy' gaat Mike Welch vol voor rock and roll. Buddy Guy zal zeker en vast blij met de mooie versie die Mike Welch op dit album maakt van 'Ten Years Ago'. In deze zes minuten durende slowblues etaleert Mike nogmaals zijn klasse met gevoelvol en vingervlug snarenwerk op zijn sixstring. Verder is het genieten van het fantastische pianospel van Bob Welsh en van saxofonist Eric Spaulding en trompettist John Halblieb, de soulvolle blazers van dienst. De baslijn van Kid Andersen is het kloppend hart van 'Ten Years Ago'. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het instrumentale 'Afraid Of My Own Tears Part 1 &2' is met zijn bijna negen minuten het langste nummer op het album. Het is een gitaar gedreven nummer dat verscheidene ritme en sfeerwisselingen kent en elke seconde boeiend blijft dankzij het fantastische orgelwerk van Kid Andersen, het sublieme baswerk van Jerry Jemmott en de instrumentale virtuositeit en klasse van gitarist Mike Welch. Mike Welch sluit zijn nieuwe album af met een tweede Robert Johnson cover. Voor deze afsluiter koos hij voor een akoestische solo versie van 'Kind Hearted Woman Blues', waarin hij bij momenten erg hoog gaat met zijn stem. 'Nothing But Time' is een meer dan fantastisch album van Mike Welch en een aanrader voor iedere blues en gitaarliefhebber. 'Nothing But Time' is voor mij het beste album dat Monster Mike Welch tot op heden uitbracht. (9/10)
 
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
1. Walking To You Baby 
2. If I Had Possession Over Judgement Day 
3. I’ve Got Nothing But Time 
4. I Me Mine 
5. Offswitch Blues 
6. I Ain’t Sayin’
7. In Case You Care 
8. Time To Move 
9. Losing Every Battle 
10. Hard To Get Along With
11. Jump For Joy 
12. Ten Years Ago 
13. Afraid Of My Own Tears Parts 1 & 2
14. Kind Hearted Woman Blues 
 
Credits:
Monster Mike Welch: Zang en gitaar
Jerry Jemmott: Bas (1,3,4,7,13)
Kid Andersen: Bas (2,5,6,8-12)
Bob Welsh: Piano
Kid Andersen: Orgel 
Fabrice Bessouat: Drums
Eric Spaulding: Tenor Saxfoon (1,5,6,8-12)
Mike Peloquin: Tenor Saxofoon (3,4,7,13)
Jack Sanford: Bariton Saxofoon (1,5,8,9)
Dr. Aaron Lington: Bariton Saxofoon (3,4,7)
John Halblieb: Trompet (1,3,4,7,12,13)
Mike Rinta: Trombone/horn arrangements  (3,4,7,13)
Vicki Randle: Percussie (2,3,7,13)
JQ Welch: Background Vocals (4)
Jeannette Ocampo Welch:  Background Vocals (3),
Lisa Leuschner Andersen: Background Vocals  (3)
Rick Estrin: MondHarmonica (2)