THE MOJO STARS - UNDER THE INFLUENCE

Album Review

Album: 
THE MOJO STARS - UNDER THE INFLUENCE
Artist: 
The Mojo Stars
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
contemporary blues , Swing Blues
Date: 
17/02/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE MOJO STARS - UNDER THE INFLUENCE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The Mojo Stars zijn bijna tien jaar geleden opgericht in Vancouver, Canada. Hun muziek heeft diepe wortels in de blues en de soul. Sinds hun eerste optreden op het Vancouver Jazz Festival in 2006 heeft de band een grote aanhang opgebouwd. In 2006 richtte zanger en frontman Randy Clarke samen met gitarist Mark Rankin, The Mojo Stars op. Het eerste jaar speelden ze in lokale clubs, bars, casino's en privé evenementen. In 2009 namen ze hun debuut album 'Devil's Advocate' op, een verzameling van tien songs die geschreven werden door Clarke en Rankin. Het album kreeg heel wat airplay in blues programmas op Canadese, Amerikaanse en Europese radiostations. Op het einde van 2010 was een split onvermijdelijk. Drie jaar later werd de band versterkt met bassist Lee Oliphant, drummer Loren Etkin, toetsenist Kenny Boychuck en saxofonist Tom Gould. Het Columbia Theatre in New Westminster was met zijn vijfhonderd zitplaatsen uitverkocht voor hun eerste optreden in deze nieuwe bezetting. Op 17 februari 2017 verscheen hun nieuwe album 'Under The Influence', dat elf nummers bevat, die allemaal geschreven zijn door Randy Clarke en Mark Rankin. 'Under The Influence' werd opgenomen door Shawn Fennell in de Spirit Studios in Vancouver. Er staan ook vijf live nummers op het album en die werden opgenomen door Shawn Fennell in het Columbia Theatre in New Westminster.
 
 
 
 
 
Het album opent met de titeltrack 'Under The Influence'. Het nummer heeft een zware groove en Hammond virtuoos Kenny Boychuck voelt zich duidelijk in zijn sas achter zijn B3 klavier en dat uit zich in uitstekend en dominant toetsenwerk. Gitarist Mark Rankin vergast ons op een knappe gitaar solo in dit prima nummer. Daarna gaat de band een heel andere weg op met het swingende 'Why Can't I Be True'. Dit erg dansbare nummer heeft een knap en catchy refrein en Mark Rankin geeft de song nog wat extra, met pittig snarenwerk terwijl Steve Soucy het nummer smaakvol weet te kleuren met knap toetsenwerk. Het eerste live nummer laat weer een heel andere kant van The Mojo Stars horen. De saxofoon van Tom Gould zorgt voor de knappe intro van 'No Using In Crying', een meeslepende soulvolle ballade. In een ander live nummer '26 Banks', krijgen we dan weer zomerse Zuid Amerikaanse ritmes te horen. Het nummer wordt gedragen door de Hammond klanken van Kenny Boychuck, die zich ook volledig mag uitleven in een solo op de toetsen. Verder is er weer prachtig solo werk van saxofonist Tom Gould en gitarist Mark Rankin, die me wel kan bekoren met zijn snarenwerk. Het poppy rock nummer 'Stay A Little Longer' neemt ons terug mee naar de muziek van the sixties. In het vlotte uptempo nummer 'Lost Love' vinden we heel wat country invloeden, al laat de intro dat niet vermoeden. Kenny Boychuck op het Hammond en drummer Shawn Soucy weten zich hier in de schijnwerpers te spelen en zanger Randy Clarke zijn stem past perfect in het hele plaatje.
 
 
 
 
 
De live ballade 'Why Didn't You Know?' is één van de mooiste songs op 'Under The Influence'. Deze meer dan zes minuten durende soulvolle ballade wordt door Randy met heel veel gevoel gezongen en toetsenist Kenny en saxofonist Tom weten dit nummer met hun instrument nog extra glans te geven. Toch is het gitarist Mark Rankin die alle aandacht naar zich toetrekt met vingervlug en gevoelvol snarenwerk waar je haren van rechtkomen. Drummer Shawn Soucy en bassist Rob Marr zorgen voor de stomende groove in de swingende rocker 'I Ain't Feeling As Good As I Look', waarin de saxofoon van Tom Gould en de gitaar van Mark Rankin weer uitdrukkelijk aanwezig zijn. Het is een nummer waar je moeilijk kan blijven bij stilstaan en dat je uitnodigt om de beentjes los te gooien. Dat is eveneens het geval met het funky getinte 'Love, What
Have You Done'. Het nummer kent heel wat sfeer en tempo wisselingen en dat maakt het alleen maar mooier. De accordeon geeft een serieuze meerwaarde aan het lied en Kenny Boychuck op B3 Hammond en Tom Gould op saxofoon wisselen elkaar regelmatig af tijdens de weergaloze solo. 'Lock The Door Mama' en 'You Don't Know Me And I Wish You Would' zijn nog zo'n aanstekelige, swingende rockers die voor een dansende menigte zullen zorgen tijdens de concerten van The Mojo Stars. Tijdens 'You Don't Know Me And I Wish You Would' doet toetsenist Steve Soucy aan Jerry Lee Lewis denken tijdens zijn toetsenwerk op de piano. 'Under The Influence' van The Mojo Stars is een sterk en gevarieerd album geworden. The Mojo Stars is een band die voor ambiance zorgt en hun nummers goed weten te kiezen. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01 Under The Influence
02 Why Can't I Be True?
03 No Use in Crying (live)
04 26 Banks (live)
05 Stay A Little Longer
06 Lost love (live)
07 Why Didn't You Know? (live)
08 I Ain't Feeling As Good As I Look (live)
09 Love, What Have You Done?
10 Lock The Door Mama (live)
11 You Don't Know Me and I Wish You Would
 
 
 
musicians:
Randy Clarke: vocals
Mark Rankin: guitar
Tom Gould: saxophone
Rob Marr: bass
Shawn Soucy: drums
Kenny Boychuck: B3
Steve Soucy: keyboards