MIZZ LOWE - CLASSY WOMAN

Album Review

Album: 
MIZZ LOWE - CLASSY WOMAN
Artist: 
Mizz Lowe
Record Label: 
Mizz Lowe records
Date: 
16/06/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
MIZZ LOWE - CLASSY WOMAN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mizz Lowe werd geboren als Loretta Harris in Holmes County, Mississippi. Ze groeide op in Greenwood, Mississippi. Ze begon te zingen op school en in het plaatselijke kerkkoor. Haar vader had een café en in de jukebox luisterde ze naar artiesten als BB King, Denise LaSalle, Little Milton, Tyrone Davis, Johnnie Taylor, Fats Domino en Bobby Rush. Al snel begon Mizz in de showbusiness en het lot dreef haar om de belangrijkste danseres van Bobby Rush's achtergrondkoor te worden. Vandaag is ze zijn persoonlijke assistente geworden. Dankzij Bobby Rush heeft Mizz Lowe de hele wereld rondgereisd en heeft ze zelfs opgetreden in het Verenigd Koninkrijk voor koningin Elizabeth II. In 2017 ontving ze samen met Bobby Rush een Grammy Award voor 'Best Traditional Blues Album Of The Year'. De ervaring die ze in de loop der jaren heeft opgedaan met Bobby Rush en zijn band, heeft haar een geweldige, zeer sexy en onconventionele podiumprésence gegeven die ze combineert met een verleidelijke stem, iets dat kan worden gewaardeerd in haar debuut soloalbum 'Classy Woman'. Op het album staan tien nummers waarin  blues, Southern soul,  rhythm & blues met flitsen van pop de overhand hebben. De songs worden gebracht op een verfijnde zwoele manier, omringd door een indrukwekkende band en de bijzondere medewerking van Bobby Rush, die niet alleen op zang en mondharmonica voor zijn rekening neemt, maar ook sommige nummers componeerde. Alle nummers werden geschreven door Mizz Lowe en Bobby Rush.
 
 
 
 
 
 
Samen met Bobby Rush zingt Mizz Lowe de knappe opener 'Honey Tree'. Brother Brown draagt de melodie van 'Honey Tree' met zijn warme orgelklanken. Bobby Rush op mondharmonica en Brother Brown op Hammond B3 geven het nummer nog meer kleur met heerlijk solowerk. In de titeltrack 'Classy Woman' zingt Miss Lowe dat geld hebben in deze wereld heel belangrijk is. Ook hier is multi instrumentalist Brother Paul Brown weer heel belangrijk op zijn toetsen, bas, drums en blazers. Het blijft zwoel en dansbaar in 'Hip Shakin Mama'. Mizz Lowe heeft een zwoele, soulvolle stem en ze bewijst op dit album dat ze meer kan dan alleen de sexy backing vocals en danseres zijn bij Bobby Rush. In het sensuele en zwoele 'Easy Baby' geeft Mizz Lowe haar minnaar de raad om het rustig aan te doen, want dat ze hem de hele nacht wil beminnen. Met strak slagwerk en een diepe baslijn zorgt Brother Paul Brown voor de lekkere funky groove in 'I Ain't Givin Up My Love', een liefdesduet met Miss Lowe en Bobby Rush.
 
 
 
 
 
 
Tijdens het loom swingende 'Drink Drink' kaart Mizz Lowe het drankprobleem van haar geliefde aan en zegt ze hem klaar en duidelijk dat daar een einde moet aan komen. Dexter Allen is de man achter de piano en aan de gitaar. Bobby Rush geeft met zijn gruizig mondharmonicawerk een extra touch aan 'Drink Drink'. Mizz Lowe en haar band steken nog een tandje bij en blijven lekker verder swingen in het heel dansbare liefdesduet 'Take My Love'. Na deze twee swingende nummers krijgen we de prachtige, melodieuze ballade 'This Love'. De melodie wordt gedragen door de Hammondklanken van Brother Paul Brown. Ook de drums, bas, blazers en de strijkers komen van deze multi instrumentalist. Je hoeft nog geen afscheid te nemen van je danspartner want ook '4 Leaf Clover' is een ballade. Het album wordt afgesloten met de kerstballade 'Christmas Tears'. Het begint met luidende klokken, waarna Bobby Rush overneemt met ingetogen mondharmonicawerk. 'Classy Woman' van Mizz Lowe is een aardig debuutalbum. (7/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Honey Tree feat. Bobby Rush
02. Classy Woman feat. Bobby Rush
03. Hip Shakin Mama feat. Bobby Rush
04. Easy Baby
05. I Ain’t Givin Up My Love feat. Bobby Rush
06. Drink Drink
07. Take My Love feat. Bobby Rush
08. This Love
09. 4 Leaf Clover
10. Christmas Tears feat. Bobby Rush
 
Mizz Lowe: Lead vocals on all tracks, with Bobby Rush (1,2,3,5,7,10), backing vocals (3,5,8,9,10)
Brother Paul Brown: Hammond B3 (all tracks), keyboards (2,3,5,8,9), Piano (7), 
Brother Paul Brown: Bas, drums, gitaar, blazers, Fender Rhodes, percussie en strijkers 
Dexter Allen: Piano (6), gitaar (6)
Bobby Rush: Gitaar en harp (1,2,4,7,9,10), backing vocals (1,2,3,6)
Paul Black: Slide gitaar (1,2,4,6,7,10)
CC White: Backing vocals (1,2,3,4,5,6,7,8,9)