MIKE ZITO & THE WHEEL - KEEP COMING BACK

Album Review

Album: 
MIKE ZITO & THE WHEEL - KEEP COMING BACK
Artist: 
Mike Zito & The Wheel
Record Label: 
RUF Records
Style: 
Texas Bluesrock, rock
Date: 
06/11/2015
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
Mike Zito & The Wheel – Keep Coming Back
 
 

 

Mike Zito werd geboren op 19 november 1970 en is een Amerikaanse gitarist, zanger, producer en songwriter uit St. Louis, Missouri. Zito begon met zingen op de leeftijd van vijf jaar en het duurde niet lang of de jonge Mike ontdekte de elektrische gitaar. Op negentien jarige leeftijd had hij al heel wat naambekendheid bij de muziekscene rond Sint Louis. In 1996 verscheen zijn eerste album 'Blue Moon', vol met rauwe funky nummers. Drie jaar later was er de opvolger, namelijk  'America's Most Wanted'. Dit album met veel intens gitaarwerk deed het goed bij het publiek en met zijn vertolking van Elton John's 'Rocket Man' had hij zelfs een kleine nationale hit. Het leven als artiest met al zijn verlokkingen van drugs en alcohol eisten hun tol en de carrière van Mike Zito geraakte in het slob. Zito vond de grote liefde, trouwde en met veel steun van zijn vrouw kwam hij er terug bovenop. Hij begon opnieuw met een schone lei en dat resulteerde in 2004 tot het album 'Slow It Down'. Zito begon terug full time te spelen en reisde het hele land door. In 2005 deed hij meer dan 250 concerten. In 2007 kruiste Mike het pad van Randy Chortkoff van Delta Groove Records en enkele maanden later mocht hij een contract tekenen bij Electro Groove Records. In 2008 verscheen 'Today', een album waar tal van vermaarde muzikanten aan meewerkten. Mike Zito was nationaal gelanceerd en het album stond zes weken in de Billboard Blues Charts en had heel wat airplay op Sirius Sattellite Radio. In 2009 verscheen dan het top album 'Pearl River' waarmee Mike internationaal doorbrak. Pearl River werd opgenomen in de Piety Street Studios te New Orleans, louisiana. Cyril Neville, Reese Wynans en Johnny Sansone werkten mee aan het album. Op de Blues Music Awards in 2010 won 'Pearl River' de Award als beste nummer. In 2011 verscheen 'Greyhound', het laatste album voor Electro Groove Records. In 2013 tekende Mike voor RUF Records en datzelfde jaar verscheen 'Gone To Texas', een diepe en persoonlijk album gewijd aan Texas, de staat die volgens Mike zijn leven gered heeft. Daar ontstaat ook de band The Wheel, met Scot Sutherland op bas, Jimmy Carpenter op sax en Rob Lee op drums. Dit drietal is nog steeds de begeleidingsband is van Mike. In 2014 verscheen er de live cd/dvd 'Songs From The Road'. Tussen 2010 en 2014 speelde Mike ook bij de Royal Southern Brotherhood.

 

 In november 2015 verscheen Mike's recentste album met de toepasselijke titel 'Keep Coming Back', het tweede studio album op RUF Records. Trina Shoemaker, bekend van haar werk bij Queens Of Stone Age, Emmylou Harris en Sheryl Crow is de producer van het album en is ook te horen op percussie. Mike schreef de meeste nummers op 'Keep Coming Back' en op drie nummers kreeg hij de medewerking van Anders Osborne. Mike's band, The Wheel werd aangevuld met toetsenist Lewis Stephens en verschillende backing vocals. Meteen worden alle registers open getrokken in de titel track 'Keep Coming Back'. Meeslepende rock 'n roll met in de hoofdrol Mike met vette slide gitaar en een meesterlijke Jimmy Carpenter op de saxofoon. Drummer Rob Lee en bassist Scot Sutherland leggen een verschroeiend, maar o zo heerlijk tempo op en toetsenist Lewis Stephens laat zich opvallen met korte heel subtiele honky tonk riffjes. Het blijft rocken in 'Chin Up' en het steeds weerkerend riffje is een lust voor het oor. Na twee nummers kan het album 'Keep Coming Back' al niet meer stuk. Er wordt wat gas terug genomen en Mike klinkt heel Amerikaans, in het Delbert McClinton achtige 'Get Busy Living'. Zito kijkt achterom en beseft dat hij het nog zo slecht niet heeft en dat het belangrijk is om in te zien wat echt telt in je leven. Backing vocals Suze Simms levert hier met haar krachtige mooie stem ook een knappe bijdrage. Dat Mike op zijn vijfenveertigste goed in zijn vel zit is te horen in de vlotte ballade 'Early In The Morning'. Deze mix van country met een beetje soul maakt je blij. De mooie en fijne gitaar riffJes krijg je er gratis bij om je dag goed gezind te beginnen. Of het beklijvende akoestische duet 'I Was Drunk' echt autobiografisch is zullen we nooit weten, feit is dat zowel Mike als Anders Osborne die het nummer samen schreven en ook samen zingen verslaafd geweest zijn en het probleem kennen. Deze met heel veel emotie en gevoel gezongen ballade is pure country & Western muziek. Het heel verleidelijke en relaxe 'Lonely Heart' blinkt uit door het zacht gitaarwerk. De rauwe, maar mooie stem van Mike past perfect in dit nummer en Jimmy Carpenter komt de song nog wat extra kleur geven op de saxofoon.

 

Het tempo wordt weer de hoogte ingejaagd in 'Girl From Liberty', een nummer dat doet denken aan Bruce Springsteen. Een bewijs van de veelzijdigheid van Zito als songschrijver, want het album wisselt voortdurend van genre en stemming. Het plezier dat Mike en de band hebben straalt zo van de Bob Seger cover 'Get Out Of Denver' af. Old school rock geïnspireerd door 'Johnny B. Goode' van Chuck Berry. Lekkere dansmuziek met een sterke Zito op de gitaar en een Jimmy Carpenter die met bolle wangen weer heerlijke sax klanken de atmosfeer in blaast. Lewis Stephens brengt met zijn uitstekend werk op de toetsen de nodige frivoliteit in het nummer. Dat Mike veel invloeden heeft van John Fogerty, het muzikale brein van Creedence Clearwater Revival, is geen geheim en is ook duidelijk te horen in 'Nothin' But The Truth'. De swampy sound die dikwijls zo kenmerkend was in Fogerty zijn nummers is hier heel herkenbaar. De sterke ritme sectie met Rob Lee op drums en Scot Sutherland op bas leveren weer een ijzersterke prestatie af. Jimmy Carpenter levert meesterlijk blaaswerk af en Suze Simms ondersteunt Mike vocaal op grootse wijze. Zonder twijfel één van de beste nummers op dit uitstekend album. De basis van het atmosferische 'Cross The Border' is de krachtige ritmische groove van Rob en Scot. Het langste nummer op 'Keep Coming Back' is de weemoedige ballade 'What's On Your Mind', waarin Jimi Carpenter constant aanwezig is op de saxofoon en door zijn fenomenaal blaaswerk de song een paar niveaus hoger tilt. We hadden het al eerder over de invloed van John Fogerty op Mike Zito en we zijn dan ook niet verwonderd dat de afsluiter van het album een cover is van John. Mike Zito geeft 'Bootleg' een heel eigen invulling en weer hebben saxofonist Jimmy Carpenter en toetsenist Lewis Stephens daar een grote inbreng in. Met deze meer dan knappe cover van een minder bekend Creedence Clearwater Revival nummer sluit Mike zijn nieuwe album uitstekend af. We kunnen alleen maar blij zijn dat Mike Zito blijft terug komen, want deze 'Keep Coming Back' is één van de beste albums van 2015 geworden. Sterke muzikanten, uitstekende songs die doordrenkt zijn van emotie. Moderne Texaanse bluesrock met teksten die een verhaal vertellen, dat is de basis van dit erg sterke album. Hopelijk blijft Mike aan de titel van dit album denken en steeds terug komen. Een album dat in ieder platen of cd collectie thuis hoort.(9/10)

Walter Vanheuckelom

 
Line-up:
 Mike Zito (vocals, guitars)
 Jimmy Carpenter (vocals, saxophones)
 Lewis Stephens (piano, organ)
 Scot Sutherland (bass)
 Rob Lee (drums)
 Trina Shoemaker (percussion)
 Suze Simms (backings)
 Anders Osborne (vocals, guitar - #5)
 Riley Zito (backings - #4,12)
 David Farrell (backings - #12) 
 
 
Tracklist
 01:Keep Coming Back
 02:Chin Up
 03:Get Busy Living
 04:Early In The Morning
 05:I Was Drunk
 06:Lonely Heart
 07:Girl From Liberty
 08:Get Out Of Denver
 09:Nothin' But The Truth
 10:Cross The Border
 11:What's On Your Mind
 12:Bootleg