MIKE STEVENS - BREATHE IN THE WORLD , BREATHE OUT MUSIC

Album Review

Album: 
MIKE STEVENS - BREATHE IN THE WORLD , BREATHE OUT MUSIC
Artist: 
Mike Stevens
Record Label: 
Stony Plain Records
Style: 
Folk, blues, country
Date: 
20/05/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
MIKE STEVENS - BREATHE IN THE WORLD , BREATHE OUT MUSIC
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Canadees Mike Stevens is een bekroond mondharmonicaspeler, componist en auteur, die woont in Sarnia, Ontario Canada. Zijn talent is net zo onorthodox als zijn carrière traject. Als een baanbrekende performer, componist, pedagoog, keynote spreker en auteur, blijft Mike de paradigma's van mondharmonica uitbreiden, waarbij hij traditie in evenwicht brengt met geavanceerde innovatie. Mike heeft de wereld rondgereisd met legendarische bluegrass muzieksterren en Grand Ole Opry leden Jim & Jesse en kan onder zijn fans Roy Acuff rekenen, de koning van de countrymuziek.  Mike heeft meer dan driehonderd optredens gedaan op het wereldberoemde Grand Ole Opry podium en is een echte pionier van bluegrass mondharmonica. Al meer dan vijfendertig jaar doet Mike solo live looping mondharmonica en verkent hij zijn eigen unieke vocale mondharmonicatechniek. Een concert van Mike Stevens is een hoogst originele multi explosie van ideeën met een sociaal bewuste boodschap. Hij blijft pionieren met looping technieken met stem en mondharmonica. Mike weigert te stoppen met het verleggen van muzikale grenzen in zowel zijn soloconcerten als zijn Avant Garde Soundscape uitvoeringen met de wereldberoemde Magnum fotojournalist Larry Towell. Andere opmerkelijke samenwerkingen zijn, zijn duo optredens met de legendarische bluegrass muzikant Raymond McLain, akoestische blues shows en bekroonde opnames met blues ster Matt Andersen, componeren en optreden met het Atlantic Ballet en opnemen en optreden met de West-Afrikaanse meestermuzikant en danser Okaidja Afroso. Op 20 mei 2022 verscheen bij Stony Plain Records zijn nieuwe album 'Breathe In The World, Breathe Out Music'. Er staan twaalf songs op het album, waarvan zeven originele nummers door Mike werden geschreven. 
 
 
 
 
 
 
Op 'Breathe In The World, Breathe Out Music' staat de mondharmonica centraal. Het album heeft een goede mix van gezongen en instrumentale songs. De opener 'Like A Little Bird', dat al eerder als single verscheen, schreef Mike Stevens voor zijn moeder. Het heeft een reggae beat en met haar mooie en zoete stem weet Polly Harris het heel geloofwaardig te brengen. Naast de stem van Polly is het fantastische mondharmonicawerk van Stevens de blikvanger in deze opener. 'Watermelon Pie' is een vloeiend instrumenaal nummer, waarin Mike met uitstekende mondharmonica loopjes weer zijn enorme klasse als mondharmonicaspeler etaleert. Drummer Art Hratchian en bassist Jeff Bird zorgen voor een heerlijke groove en met uitstekend en razendsnel vingerwerk op de elektrische gitaar geeft gitarist Kevin Breit 'Watermelon Pie' nog een extra touch. 'Livin' In Sarnia' is een eerbetoon van Mike Stevens aan de stad waar hij woont en leeft. Cory James Mitchell zingt het nummer en Mike Stevens is met een steeds weerkerend loopje op de mondharmonica bepalend voor de sound van 'Livin' In Sernia'. 
 
 
 
 
 
 
Het nog geen drie minuten durende 'Grumbling Old Man, Grumbling Old Woman' is een vloeiend instrumentaal nummer, met heerlijk mondharmonica en gitaarwerk. Het is een traditonal, waarvoor Mike nieuwe arrangementen schreef. De instrumentale folksong 'The Wreck Of The Edmund Fitzgerald' is een cover van Gordon Lightfoot. De versie van Mike Stevens is iets trager en zijn monharmonica klinkt hier heel melancholisch. Jeff Bird zorgt voor een mooie vloeiende baslijn en Kevin Breit draagt met zijn warme orgelklanken de melodie in 'Bad In A Good Way'. Gitarist Kevin Breit laat nogmaals horen dat hij over snelle en goede vingers beschikt. Mike Stevens neemt buiten de mondharmonica ook het vocale gedeelte voor zijn rekening. 'Orange Blossom Special' is een intrumentale uptempo folksong met razendvlug gitaarwerk van Jeff Getty op de akoestische en Kevin Breit op de elektrische gitaar. Ook het mondharmonicawerk van Stevens is fenomenaal. Je vraagt je af waar de man zijn lucht blijft halen. Het dromerige 'Jesse's Request' is een traag instrumentaal nummer met een knappe baslijn en virtuoos mondharmonicawerk. We wanen ons bij de cowboys in Texas tijdens de traditional 'Ida Red', een countrywestern nummer waarvoor Stevens nieuwe arrangementen schreef. Stevens zingt het nummer en Jeff Getty en Gary James Mitchell zijn de mannen van de backing vocals. 
 
 
 
 
 
 
Een nummer dat ik aan niemand hoef voor te stellen is de bekende Christelijke hymne 'Amazing Grace', geschreven door de Engelsman John Newton in 1772. Stevens maakt er een beklijvende versie van met zijn subliem zuig en blaaswerk op de mondharmonica. Samen met Matt Andersen schreef Stevens het schitterende 'Devil's Bride'. Het staat op het album 'Piggyback' dat Mike en Matt in 2009 samen uitbrachten. Op het nieuwe album krijgen we een donkere, meer dan vijf minuten durende bluesversie van het nummer. Mike zingt het nummer en zorgt met dreigende loopjes op de mondharmonica voor de donkere sfeer van het nummer. Schitterende song. Het album wordt afgesloten met het lekker groovende 'Put Your Phone Down'. Met een strakke en dwingende drumbeat bepaalt drummer Art Hratchian het tempo van het nummer en Mike Stevens etaleert andermaal zijn grote klasse als mondharmonicaspeler. 'Breathe In The World, Breathe Out Music' van Mike Stevens is een heel aangenaam album. Vooral de liefhebbers van de mondharmonica zullen in hun nopjes zijn met dit album, want Mike Stevens is een echte virtuoos op zijn kleine instrument. (7,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Like A Little Bird (feat. Polly Harris) (3:58)
02. Watermelon Pie (2:50)
03. Livin’ In Sarnia (feat. Cory James Mitchell) (6:51)
04. Grumbling Old Man, Grumbling Old Woman (2:39)
05. The Wreck Of The Edmund Fitzgerald (4:54)
06. Bad In A Good Way (4:42)
07. Orange Blossom Special (4:29)
08. Jesse’s Request (4.22)
09. Ida Red (3:24)
10. Amazing Grace (4:17)
11. Devil’s Bride (5:33)
12. Put Your Phone Down (4:51)
 
Mike Stevens: Mondharmonica all songs, lead vocal (6,9,11 en 12), backing vocal (1)
Jeff Getty: Akoestische gitaar (van 1 tot 11), backing vocals (9)
Jesse Wells: Akoestische gitaar (7)
Art Hratchian: Drums (1,2,3,4,5,6,7,9,11 en 12)
Kevin Breit: Elektrische gitaar: (1 tot 11), orgel (6)
Jeff Bird: Bas (1,2,6,8 en 9), Lap slide (9) en Taishogoto (8)
Cory James Mitchell: Lead vocal (3) en Backing vocals (9)
Polly Harris: Lead vocal (1)
Andrew Collins: Mandoline (12)