MIKE MORGAN & THE CRAWL - THE LIGHTS WENT OUT IN DALLAS

Album Review

Album: 
MIKE MORGAN & THE CRAWL - THE LIGHTS WENT OUT IN DALLAS
Artist: 
Mike Morgan & The Crawl
Record Label: 
Continental Record Services
Style: 
Texas blues en bluesrock
Date: 
05/05/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
MIKE MORGAN & THE CRAWL - THE LIGHTS WENT OUT IN DALLAS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse gitarist en muzikant Michael Robert Morgan werd op 30 november 1959 geboren in Dallas, Texas, maar groeide op in Hillsboro, Texas. Hij kreeg zijn eerste gitaar op vrij jonge leeftijd en concentreerde zich aanvankelijk op het spelen van rockmuziek. In 1985 bekeerde hij zich tot blues en bluesrock. In 1986 keerde Mike terug naar Dallas en daar ontmoette hij Darrell Nulisch. Samen richtten zij de band The Crawl op, vernoemd naar een nummer van Lonnie Brooks. Mike Morgan And The Crawl kregen al snel een goede reputatie in Dallas en het Fort Worth gebied. In 1989 verliet Nulisch de band en hij werd vervangen door zanger en mondharmonicaspeler Lee McBee. Na een optreden op het New Orleans Jazz & Heritage Festival,  mochten ze in 1990 hun debuutalbum 'Raw & Ready' opnemen. Waarna nationale en internationale tournees volgden. Met 'Mighty Fine Dancin'', 'Full Moon Over Dallas' en 'Ain't Worried No More', volgden nog drie albums. In 1994 nam Mike Morgan samen met Jim Suhler het album 'Let The Dogs Run' op. Daarna keerde Mike Morgan terug naar zijn begeleidingsband The Crawl. Met hen maakte hij tussen 1996 en 2008 nog zeven studioalbums en één live album. In totaal heeft Mike Morgan al dertien albums uitgebracht. Na zijn laatste album 'Stronger Every Day ' uit 2008 ging Mike Morgan in de omgeving van Dallas aan de slag als motordealer. In die periode speelde Mike sporadisch nog wat lokale optredens. In 2018 sloot Mike zijn motorshop en begon hij zich terug op de muziek te richten. De Covid 19 pandemie strooide nog wat roet in het eten, maar langs de andere kant had hij daardoor veel tijd om te schrijven en te oefenen. Het resultaat verscheen op vijf mei bij Continental Record Services. Het album kreeg als titel 'The Lights When Out In Dallas' en het bevat dertien songs. Tien daarvan werden door Mike Morgan geschreven. Mike draagt het album op ter nagedachtenis aan zijn lieve moeder Shirley Morgan, zijn muzikale partner in crime en goede vriend Lee McBee en aan zijn vriend en grote inspiratiebron Lazy Lester.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de Jerry McCain cover 'Ding Dong Daddy'. Mike Morgan & The Crawl maken er een lekker swingende Texas blues shuffle van. Mike heeft een heel aangename stem en medeproducer Anson Funderburgh zorgt voor spetterend gitaar vuurwerk. Top opener. We krijgen heel andere muziek in 'Please Accept My Love'. Het is een zwoele en soulvolle, melodieuze ballade, waarin backing zangeres Andrea Wallace met haar mooie stem het vocale gedeelte helemaal afmaakt. Mike Flannigan draagt de melodie met zijn warme B3 Hammond klanken en de saxofoon van Chris McGuire past perfect in dit sfeertje. Christain Dozzler zorgt op zijn accordeon voor een Zydeco sfeertje in de zoete en lome shuffle 'A Woman'. Shawn Pittman voegt fris pianowerk toe aan het nummer en het pittige gitaarwerk is van Reo Casey. Het groovende 'Funkafaction' is een instrumentaal nummer. Drummer Kevin Schermerhorn en bassist Drew Allain zorgen voor een heerlijke groove. Gitarist Mike Morgan en de toetsenisten, met Reo Casey op zijn Fender Rhodes en Mike Flannigan op zijn Hammond B3, zorgen hier voor de schitterende instrumentale hoogstandjes. 
 
 
 
 
 
 
In 'The Fracas By The Pecos' zingt Mike Morgan niet, maar vertelt hij het verhaal over een schietpartij aan de Pecos rivier op een emotionele, maar ook overtuigende wijze. De onheilspellende sfeer in 'The Fracas By The Pecos' voorspelt niet veel goeds en Chris McGuire voegt op de trompet nog wat Tex Mex geluiden toe aan het nummer. De groovende titeltrack 'The Lights When Out In Dallas' is één van de hoogtepunten op dit uitstekend en gevarieerd album. Het is een tragisch verhaal over een door een tornado getroffen Dallas. Er klinkt veel gevoel en emotie in de stem van Mike. Met haar mooie en soulvolle stem geeft backing zangeres Andrea Wallace nog een extra touch aan het nummer. Mike Morgan kleurt 'The Lights Went Out In Dallas' nog met een prachtige snarensolo op zijn sixstring. 'Aiight' is een swampy midtempo rocker, waarin Mike gretig rondstrooit met uitstekende gitaar riffs en ook zijn solo is weer een lust voor het oor. 'Workin For The Man' is een vintage rechttoe rechtaan rocker. Reo Casey speelt hier ritme gitaar en zorgt voor de fills. De fijne gitaarsolo komt van Mike Morgan. Reo Casey en Mike Morgan nemen elk een schitterende gitaarsolo voor hun rekening in de Texas blues shuffle 'Out In The Jungle'. Christain Dozzler schittert hier op de piano.  
 
 
 
 
 
Natuurlijk mag een kenmerkende footstomping Texas blues nummer niet ontbreken op een album van Mike Morgan. Dat krijgen we met het meeslepende 'Going Down To Eli's', waarin Mike de bottleneck heerlijk over de snaren op de nek van zijn gitaar laat glijden. Het emotionele 'Maybe' met Dave Perez op de accordeon kan veel minder bekoren. 'Lazy Lester' is een lome Texas shuffle en het is een eerbetoon aan zijn vriend en grote inspiratiebron Lazy Lester.  Zowel Shawn Pittman, als Mike Morgan nemen hier een schitterende gitaarsolo voor hun rekening. Het album wordt afgesloten met de ontroerende toetsen gedreven ballade 'Our Last Goodbye'. De fans van Mike Morgan & The Crawls hebben veertien jaar moeten op wachten op een opvolger voor 'Stronger Every Day'. Met 'The Lights Went Out In Dallas' maken Mike Morgan & The Crawls een zeer mooie rentree. Mike heeft een goede en aangename stem en hij is nog steeds een erg begaafd gitarist. Voor de fans van Mike en voor de Texas bluesliefhebbers is 'The Lights Went Out In Dallas' zeker een aanrader. Voor wie Mike Morgan & The Crawl nog niet moest kennen kan dit album een aangename kennismaking zijn. Je kan het album vinden op https://musthavemusic.bandcamp.com/album/the-lights-went-out-in-dallas(8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Ding Dong Daddy
02. Please Accept My Love
03. A Woman
04. Funkafacation
05. The Fracas By The Pecos
06. The Lights Went Out In Dallas
07. Aiight
08. Workin For The Man
09. Out In The Jungle
10. Goin’ Down To Eli’s
11. Maybe
12. Lazy Lester
13. Our Last Goodbye
 
 
Mike Morgan – Zang alle nummers behalve 4 en 10, Gitaar alle songs. Lodge cornbread mold and spoon track 6
Drew Allain – Bas op alle songs behalve track 9
Kevin Schermerhorn – Drums op alle songs behalve op track 13,  Bongos op 6
Anson Funderburgh – Gitaar op track 1
Shawn Pittman – Piano op track 3. Rhythm Gitaar op track 10. Gitaar fills en 1st solo op track 12. Zang op track 8
Reo Casey – Gitaar fills en 1ste solo op track 9. Rhythm Gitaar op track 5. Lead gitaar op track 3. Rhythm gitaar en fills op track 8. Piano op tracks 1 en 13, Fender Rhodes op track 4. Drums op track 13. Native American Drum op track 5
Mike Flannigan – B3 Hammond op tracks 2 en 4
Christain Dozzler – Piano op track 9. Accordeon op track 3
Chris McGuire -Trompet op tracks 4 and 5. Tenor Sax, Bariton Sax op track 2
Dave Perez – Accordeon en harmony vocals track 11
Andrea Wallace – Backing en harmony vocals op tracks 2,6 en 13
Pappy Middleton – Backing vocals op track 1