MIKE ANDERSEN - DEVIL IS BACK

Album Review

Album: 
MIKE ANDERSEN - DEVIL IS BACK
Artist: 
Mike Andersen
Record Label: 
Cable Car Records
Style: 
Blues, Soul
Date: 
02/06/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
MIKE ANDERSEN - DEVIL IS BACK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mike Andersen werd geboren als Mikkel Dybdal Andersen op 25 februari 1977 in Rødekro, Denemarken en is een Deense blues en soul songwriter, gitarist en zanger. Al vanaf zijn twaalfde levensjaar hadden de blues, rhythm and blues en de Afro Amerikaanse muziek al een vaste greep op Mike Andersen. Terwijl iedereen in Denemarken naar Wham, Madonna en Duran Duran zat te luisteren probeerde Mike met zijn gitaar de songs van Lightning Hopkins, BB King, Muddy Waters, John Lee Hooker, Albert King en Otis Rush onder de knie te krijgen. Op zijn twintigste ontmoette Mike, bluesgitarist Otis Grand. Otis en zijn sextet speelden de muziek waarnaar Mike altijd had geluisterd en die hem fascineerde, namelijk de mengeling van rauwe urban blues en de soul uit de sixties. Otis Grand nodigde Mike uit op één van zijn grote concerten in Engeland, namelijk op het Brittisch Rhythm And Blues Festival in Colne. Toen Mike na het concert terug keerde naar Denemarken was hij vastbesloten om een eigen blues & soul sextet te vormen. Niet veel later was The Mike Andersen Band een feit en in 2002 verscheen hun debuutalbum 'My Love For The blues', dat overal positief onthaald werd. De opvolger 'Tomorrow' verscheen in 2004 en in 2006 verscheen de EP 'The Mike Andersen Band'. Deze laatste twee albums zorgden er voor dat Mike Andersen ook buiten Scandinavië bekend werd. De albums leverden honderden concerten op in heel Europa, waaronder een reeks concerten als support act voor The Fabulous Thunderbirds. Op de Independent Music Awards van 2005 won Mike de Award voor beste blues song met het nummer 'Stuck With Me'. In 2010 verscheen het derde full album 'Echoes' dat volgens Gaffa, een toonaangevende uitgever van muzieknieuws in Denemarken, het beste album van Mike Andersen was. In 2014 volgde 'Home' en nu is er 'Devil Is Back', een album met elf originele songs. Van de vorige albums was Mike steeds de producer geweest, maar voor 'Devil In Black' nam hij drummer Mads Michelsen onder de arm als producer.
 
 
 
 
 
Het album 'Devil Is Back' opent met het getik van drummer Jens Kristian Dam op de rand van de snare drum en op de koebel. Zo verzorgt hij de intro van het erg soulvolle 'When You're High It Don't Count'. Eenmaal het nummer goed op dreef komen The Muscle Shoals Horns met Charles Rose op trombone, Steve Herrman op trompet en de saxofonisten Doug Moffet en Denis Solee het soul gevoel nog versterken. Natuurlijk mogen we de zoete soulstem van Mike niet vergeten, want die zorgt er voor dat 'When You're High It Don't Count' vocaal een topper is. Voor sommige nummers trok Mike Andersen naar Nashville en het zou me niet verbazen als 'This Time', de eerste single uit het album daar opgenomen werd. Mike verdient in ieder geval een pluim omdat hij Joss Stone, toch één van de beste stemmen van de hedendaagse muziekwereld, kon verleiden voor een duet met hem. Mike moet alle zeilen bijzetten om in dit duet de mooie volle en krachtige stem van Joss van repliek te dienen, maar hij slaagt met grote onderscheiding. We krijgen ook knap snarenwerk te horen van Johannes Norrelykke in deze 'This Time'. Lars Vissing op trompet en Kasper Wagner op sax zorgen met hun blazers voor wat extra soul. Dit aanstekelijk nummer is een geschikt nummer voor radiostations, zoals Radio 1 bij ons. Voor het stomende rhythm and blues nummer 'Wake Up' kiest Mike terug voor The Muscle Shoals Horns, de blazerssectie uit het openingsnummer. Gastmuzikant en producer Mads Michelsen zorgt met de toetsen van zijn Hohner D6 voor de perfecte afwerking van het nummer. In het semi akoestische liefdeslied 'I Will Give It Up For Your Love' komt de prachtige emotievolle stem van Mike Andersen volledig tot zijn recht. Johannes Norrelykke zorgt op de Mellotron voor de bijpassende atmosferische klanken. Ook 'Boyhood Friends' is een soort liefdeslied, maar dan van vroegere intense vriendschappen tussen jeugdvrienden, die soms belangrijker en hechter waren dan de relaties met de eerste vriendinnetjes. De depressieve titeltrack 'Devil Is Back' is een geweldig nummer, dat weer op een uitstekende en emotievolle wijze wordt gezongen door Mike. De korte gitaarklanken zorgen voor de fijne en perfecte afwerking die bij deze sound horen. De duivel is volgens Andersen zeker een vrouw als we de tekst mogen geloven, wanneer hij zingt: Angel in blue, Goddess of black, angel in blue, the devil is back.
 
 
 
 
 
Veel uptempo songs zijn op het album 'Devil Is Back' niet te vinden, maar uitzonderingen bevestigen de regel en het heel dansbare 'Pretty Fool' is die uitzondering. De intro wordt verzorgd door drummer Jens Kristian Dam en de ritmisch in de hand klappende bandleden. 'Pretty Fool' maakt je blij en nodigt je uit om te bewegen en mee te zingen. De meeste nummers op het album zijn trieste of emotievolle songs over relaties, maar deze levendige 'Pretty Fool' is de perfecte tegenpool voor deze songs. Dat blije complexloze gevoel van Mike duurt maar even want in het zeemzoete 'Barbed Wire' haalt het zware gemoed van de muzikant weer de bovenhand. Wanneer hij de volgende dag terugkijkt naar het succesvolle optreden van de avond voordien, bekruipt een leeg gevoel de zanger en krijgt hij het gevoel dat hij een zwakke stem en een zwaar hart heeft. Het voelt aan of zijn vingers bloeden en zijn gitaar snaren prikkeldraad zijn. De heerlijke hemelse gitaarklanken en de uitstekende backing vocals kleuren het nummer op een fantastische wijze in. De ballade 'Barbed Wire' mengt de juiste dosis soul en country met elkaar en is voor mij één van de beste songs op het album. In 'Gonna Get Me A Dog' zingt Andersen dat hij zijn kat gaat inwisselen voor een hond. Drummer Jens Kristian Dam zorgt voor de knappe strakke groove en bassist Kristian Kold zorgt met een mooie diepe baslijn voor de perfecte aanvulling. Tijdens de beklijvende ballade 'Here's To You' weet Mike je nogmaals te raken met die emotievolle mooie stem van hem. Ook in dit lied heeft de liefde hem niet verwend, want hij verliest zijn vriendin aan een goede vriend. Afsluiten doet Andersen met 'Sweet Tooth' dat begint als een jazzy nummer, maar dat meerdere sfeerwisselingen kent en waarin Johannes Norrelykke op de Mellotron weer uitstekend aanwezig is. Mike Andersen heeft met 'Devil Is Back' weer op een erg knappe wijze blues en soul met elkaar verweven. De elf songs zitten zowel tekstueel, als instrumentaal op een hoog niveau. 'Devil Is Back' is een knap album. ( 8,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
Tracklist:
01. When You’re High It Don’t Count
02. This Time (feat. Joss Stone)
03. Wake Up
04. (I Will) Give it Uo For Your Love
05. Boyhood Friends
06. Devil is Back
07. Pretty Fool
08. Barbed Wire
09. Gonna Get Me A Dog 10. Here’s to You
11. Sweet Tooth
 
Musicians
Mike Andersen: vocals & guitar
Johannes Nørrelykke: guitar & vocals
Kristian Fogh: keys & vocals
Kristian Kold: bass
Jens Kristian Dam: drums
Joss Stone: vocals on #2