MICKELSON - KNOWN TO BE UNKNOWN

Album Review

Album: 
MICKELSON - KNOWN TO BE UNKNOWN
Artist: 
Mickelson
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
gothic folk, straight-ahead rock, jazz
Date: 
15/04/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
MICKELSON - KNOWN TO BE UNKNOWN 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse muzikant, songwriter en producer  Scott Mickelson is geboren en getogen in Massachusetts en woont sinds de jaren tachtig in de Bay Area. In San Francisco is Mickelson te zien op de toplocaties, waaronder The Fillmore en Great American Music Hall. Als hij niet op tournee is, produceert Mickelson vanuit zijn Marin-studio. Als producer werkte hij onder meer aan de veelgeprezen 'Blanket The Homeless' benefietcompilatie met Grammy winnaar Fantastic Negrito. In 2015 bracht Mickelson zijn debuutalbum 'Flickering' uit en drie jaar later was de opvolger 'A Wondrous Life' klaar.  In 2020 bracht Mickelson 'Drowning In An Inflatable Pool' uit. Mickelson zag zich genoodzaakt zijn tournees te annuleren vanwege Covid, maar de plaat kreeg lovende kritieken in de VS en Europa. In november 2021 bracht hij 'UNarmed American' uit, de eerste video /single van het nieuwe album' Known To Be Unknown'.  De première van die video leidde tot een uitnodiging voor The Mavericks Festival in het Verenigd Koninkrijk. Ondertussen is het album 'Known To Be Unknown' ook al op de markt. Het bevat negen originele, door Scott Mickelson geschreven nummers.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met 'UNarmed American', de eerste single uit het album die in november 2021 verscheen. Mickelson is hier niet bang om tegen de schenen van de politieke leiders van de USA te stampen. Hij hekelt het wapenbeleid en laat dat in 'UNarmed American' duidelijk merken. In zijn protest wordt Mickelson bijgestaan door Ben Morrison, Sam Chase, Josh Windmiller, Brad Brooks, Ken Newman, Mick Shaffer, Jesse Brewster, Shannon Koehier, Davind Luning. Dit negenkoppig koor zorgt voor de backing vocals en geeft het vocale protest van Mickelson nog meer kracht. Met zijn banjo is Mickelson ook heel bepalend voor de sound van 'UNarmed American'. Scott is multi instrumentalist en speelt op het album banjo, gitaar, orgel, mondharmonica en bas. De baslijn op 'UNarmed American' is trouwens van prima kwaliteit. 'Go To Bed Hungry' heeft een mooie atmosferische intro en outro. Tussen de intro en de outro zorgt drummer Frank Reina voor een strakke en opwindende drumbeat. De rest klinkt nogal warrig. In 'A Murder Of Crows', dat onlangs als tweede single verscheen, heeft Mickelson het over de verdeeldheid in de nasleep van Trump en de Covid 19 pandemie. Naarmate de Covid 19 pandemie zich ontvouwde, werd het pijnlijk duidelijk dat er twee tegengestelde opvattingen waren over hoe we als natie de pandemie konden indammen. Ook hier krijgen we het mooie en opvallende slagwerk van Frank Reina te horen. Mickelson speelt banjo en geeft zo een folk touch aan het nummer. Sadie Mickelson zorgt op de cello voor de melancholische sfeer. 
 
 
 
 
 
 
'Ithaca' is een stevige midtempo rocksong. De stem van Mickelson past beter in dit soort nummers. Het scheurend gitaarwerk, het uitstekend pianospel en het prachtige mondharmonicawerk van Mickelson geven 'Ithaca' instrumentaal een extra touch. 'Only Ugly When You Cry' is één van de beste nummers op het album. Het is een song met een erg mooie melodie en  het heeft prachtige harmonieën. Dankzij de banjo behoudt 'Only Ugly When You Cry' zijn folk vibe, die perfect past bij dit nummer, houden. Het instrumentale 'Chicago Transit Authority' is een  fusion nummer, waarin we een mix krijgen van jazz, rock en soul. De koperblazers, met trombonespeler Luke Kirley en trompettist Cayce Carnohan, zijn gans het nummer heel bepalend. Scott Mickelson laat nogmaals horen dat hij een uitstekend toetsenist is. Hoewel er toch wel sterk orgel en gitaarwerk aanwezig is in 'Die Trying' blijft het een slaperige bedoening. Gelukkig krijgen we daarna het wervelende 'Blur In The Memory', een instrumentaal space achtig nummer, met fenomenaal slagwerk, vingervlug psychedelisch gitaarwerk en heel wat synthesizer geluiden. Spijtig genoeg is de opwinding na zeventig seconden al over. Van dit veel te kort nummer had ik veel meer willen horen. Het had het hoogtepunt op het album kunnen zijn. Mickelson sluit het album af zoals hij het begon, namelijk met 'UNarmed American'. Deze keer wel in een akoestische versie. 'Known To Be Unknown' is een politiek en sociaal geïnspireerd album, waarin Mickelson duidelijk zijn mening te kennen geeft. (6,5)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. UNarmed American
02. Go To Bed Hungry
03. A Murder Of Crows
04. Ithaca
05. Only Ugly When You Cry
06. Chicago Transit Authority
07. Die Trying
08. Blur In The Memory
09. UNarmed American (Acoustic)
 
Line-up:
Scott Mickelson – zang, gitaren, bas, banjo, orgel, mondharmonica,
Frank Reina – drums
Sadie Mickelson – cello
Luke Kirley – trombone, tuba
Cayce Carnohan – trompet
Ben Morrison, Sam Chase, Josh Windmiller, Brad Brooks, Ken Newman, Mick Shaffer, Jesse Brewster, Shannon Koehier, Davind Luning – vocals (track 1)