MICKE BJORKLOF & BLUE STRIP - WHOLE 'NUTHA THANG

Album Review

Album: 
MICKE BJORKLOF & BLUE STRIP - WHOLE 'NUTHA THANG
Artist: 
Micke Bjorklof & Blue Strip
Record Label: 
Ruf Records
Style: 
Blues, bluesrock, roots
Date: 
29/10/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
MICKE BJORKLOF & BLUE STRIP - WHOLE 'NUTHA THANG
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Micke Björklof & Blue Strip is een Finse bluesrock/roots band die in 1991 opgericht werd door frontman Micke Björklof en bassist/songwriter Seppe Arrow River. In hun beginjaren speelde de band vooral in blues en rock clubs in Finland. In die periode waren er ook een paar personeel wissels, maar de laatste vijftien jaar bestaat de band uit zanger/mondharmonicaspeler Mick Björklof, gitarist Lefty Leppänen, drummer Teemu Vuorela, bassist Seppo Nuolikoski en percussionist Timo Roiko-Jokela. In Finland heeft deze unieke band door haar energie gedreven optredens een hele fanbase opgebouwd en zijn ze een vaste waarde in de blues/rock/roots scene van Finland. De band toerde ook al in Japan, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Zweden, Estland en Hongarije. De belangrijkste songschrijver van de band is gitarist Lefty Leppäenen, die wordt beschouwd als één van de beste slide gitaristen van Europa. Zijn soulvolle en creatieve spel is een van de handelsmerken van Blue Strip geworden. Drummer Teemu Vuorela en percussionist Timo Roiko-Jokela zorgen voor een creatieve dialoog en creëren een vet ritme. In 1997 verscheen hun debuutalbum 'From Four Until Late'. Hun derde album 'Three Times Seven Is ...' uit 2002 kreeg veel Nationale en Internationale aandacht van de pers en de radio. 'Ray Needs A Mojo Hand', de single uit dat album werd op de Expo 2002 Song Composition Competition in Amsterdam gekozen als beste song van het jaar. In 2014 vertegenwoordigde Micke Björklof & Blue Strip Finland op de International Blues Challenge in Memphis, TN. Ter ere van hun vijfentwintigjarige live carrière bracht de band in 2017 met 'Twentyfive Live At Blues Baltica' een eerste live album op de markt. Het is een dubbelalbum dat opgenomen werd op het Blues Baltica Festival in Eutin, Duitsland op 19 mei 2017. Eind oktober verscheen bij Ruf Records met 'Whole 'Nutha Thang' een nieuw studioalbum van Micke Bjorklof & Blue Strip, met daarop elf songs. Zeven nummers werden geschreven door Lefty Leppänen en vier door Seppo Nuolikoski.
 
 
 
 
 
 
Laat ons eerst duidelijk stellen dat 'Whole 'Nutha Thang' geen nieuw album is, maar een remastered versie van het in 2007 verschenen album 'Whole 'Nutha Thang' dat uitgebracht werd bij het label Bluelight Records. Het album werd in de herfst van 2006 opgenomen in de Goldtop Studio, Chalk Farm Road in Londen, door Neil Brodbank, Kenny Paterson en Sterling Roswell. Svante Forsbäck remasterde het album in december 2020 in Finland. Gitarist Lefty Leppänen trekt met een heel knappe blues intro op de gitaar de opener 'Hard For The Woman, Hard For The Man' op gang. Het is een vloeiende en melodieuze poppy rocksong, met een sterk en catchy refrein. Met zijn prachtige stem weet Micke Bjorklof dit nummer met veel gevoel te brengen. Lefty Leppänen strooit het gehele nummer gretig rond met vlijmscherpe gitaar riffs en zijn dito snarensolo zal bij veel gitaarliefhebbers zeker in de smaak vallen. In de lome boogie 'Jungle Cat' imponeert Lefty met fantastisch, vet slidewerk. Geraint Watkins draagt de melodie van 'Jungle Cat' met zijn heerlijke Hammond klanken. Anna Harvey en Veera Railio zijn de vrouwelijke stemmen die het nummer helemaal compleet maken. De trieste ballade 'Extreme', gaat over liefdesverdriet. Het is één van de hoogtepunten op dit album. Je hoort de pijn en het verdriet in de stem van Micke Bjorklof. Het korte, maar o zo mooie orgel solootje van Timo Roiko-Jokela is een lust voor het oor en Lefty Leppänen etaleert nogmaals zijn grote klasse op de gitaar.
 
 
 
 
 
 
'Whatever Your Name' is een ander triestig liefdeslied. Deze piano gedreven ballade werd net als 'Extreme'geschreven door Lefty Leppänen. Lefty weet met subliem en gevoelvol gitaarwerk de droeve sfeer nog te versterken. Het liefdesverdriet is verdwenen en maakt plaats voor vrolijkheid in het aanstekelige, swingende 'Back To My Room'. In deze mix van blues en jazz horen we voor het eerst op het album de vibrafoon van Timo Roiko-Jokela. Dit instrument zullen we in nog een paar andere songs horen en het geeft die nummers ook altijd een extra touch. Het jazzy getint gitaarwerk van Lefty is ook deze keer weer van uitstekende kwaliteit. De hypnotiserende klanken van de vibrafoon van Timo Roiko-Jokela zijn heel bepalend voor de sound van 'I Fell Down From The Tree (When I Saw Mr Johnson Pass Me By)'. De gevoelvolle, zeurende slide solo van Lefty Leppänen past perfect bij de sfeer van het nummer. Trompettist Matt Holland en saxofonist Martin Winning blazen de nodige soul in het swingende en soulvolle duet 'Grape Sugar Love'. De stemmen van Lena Lindroos en Micke Bjorklof matchen erg goed met elkaar en ook deze keer weet gitaarvirtuoos Lefty Leppänen met een uitstekende solo en dito riffs zijn stempel op het nummer te drukken. Micke Bjorklof & Blue Strip gaan de country weg op met het vloeiende uptempo nummer 'It's Been So Long'. Geraint Watkins draagt de melodie met zijn Hammond klanken en de vibrafoon van Timo Roiko-Jokela geeft 'It's Been So Long' een vrolijke instrumentale touch. Dat doet ook Lefty Leppänen, deze keer met de bottleneck rond zijn vinger.
 
 
 
 
 
 
 
De Finnen gaan terug swingen en rocken in het erg aantrekkelijke 'Walkin' Round The House'. Je hoort duidelijk dat Micke en de band plezier hadden toen ze dit swingend nummer opnamen, want de blijdschap en vrolijkheid straalt zo van het nummer af. Geraint Watkins is het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op piano en Hammond en Micke Bjorklof perst een mooie solo uit zijn mondharmonica. Micke Bjorklof & Blue Strip gaan terug naar de poprock van de jaren zestig met het catchy en radiovriendelijke 'Girl Of My Favourite Song'. De prachtige stemmen van Lena Lindroos, Veera Railo en Anna Harvey zorgen voor de schitterende backing vocals. De blazers, met saxofonist Martin Winning en trompettist Matt Holland, verrijken de sound. Het poppy gitaarwerk van Lefty Leppänen en het toestsenwerk van Timo Roiko-Jokela versterken het vintage gevoel en geluid nog. Het album wordt afgesloten met het bijna zes minuten durende 'Silver Moon'. Timo Roiko-Jokela trekt samen met het cymbalen werk van Teema Vuorela 'Silver Moon' op gang. In dit rustige, dromerige nummer vullen de stemmen van Lena Lindroos en Veera Railo de stem van frontman Bjorklof weer op een schitterende wijze aan en Lefty Leppänen schittert nogmaals met gevoelvol slidewerk. 'Whole 'Nutha Thang' van de Finse formatie Micke Bjorklof & Blue Strip is een heel aantrekkelijk album. Het origineel album uit 2007 zal hier in de Benelux niet zo bekend zijn, dus is deze heruitgave een ideaal geschenk om kennis te maken met één van de beste blues bands uit Finland. (8/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Hard for the Woman Hard for the Man
02. Jungle Cat
03. Extreme
04. Whatever Your Name
05. Back to My Room
06. I Fell Down from the Tree (When I Saw Mr Johnson Pass Me By)
07. Grape Sugar Love
08. It’s Been So Long
09. Walking Around the House
10. Girl of My Favourite Song
11. Silver Moon
 
Micke Bjorklof (zang, mondharmonica) 
Lefty Leppänen (slidegitaren, akoestische gitaren, elektrische gitaren, achtergrondzang) 
Seppo Nuolikoski (bas, piano, achtergrondzang) 
Teemu Vuorela (drums) 
Timo Roiko-Jokela (percussie, vibrafoon, keyboards)
 
Speciale gasten: 
Geraint Watkins (Hammondorgel, piano, achtergrondzang – #2-4,6,8,9)
Matt Holland (trompet, bugel– #7,10) 
Martin Winning (saxofoon – #7,10)
Lena Lindroos (zang, achtergrondzang –#2,6-8,10,11) 
Veera Railio (achtergrondzang, fluit – #2,6-8,10,11) 
Anna Harvey (achtergrondzang – #4,10)