MICK KOLASSA - WOODEN MUSIC

Album Review

Album: 
MICK KOLASSA - WOODEN MUSIC
Artist: 
Mick Kolassa
Record Label: 
Endless Blues Records
Style: 
Akoestische blues
Date: 
01/07/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
MICK KOLASSA - WOODEN MUSIC
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mick Kolassa is beter bekend onder de naam Michissippi Mick. Hij is al zijn hele leven muzikant en een hardcore blues fan, die toevallig ook zetelt in de raad van het bestuur van The Blues Foundation. Mick Kolassa bracht eerder met 'Michissippi Mick', 'Ghosts Of The Riverside Hotel', 'Taylor Made Blues', 'You Can't Do That' (samen met Mark Telesca) en 'Double Standards' al vijf albums uit. Op de twee laatste albums speelt Mick muziek van andere artiesten, maar daar maakte hij einde aan met zijn zesde album '149 Delta Avenue', waarvoor Mick zelf negen nummers schreef. Het album bevat een veelvoud aan bluesstijlen en subgenres. Voor dit album werkte Mick samen met producer Michael Freeman, die al een Grammy Award en Blues Music Award won. De Taylor Made Blues Band voor dit album bestond uit David Dunavent op gitaar en achtergrondzang, Leo Goff op bas, Lee Williams op drums, Chris Stephenson op keyboards en Susan Marshall en Daunielle ("Pie") Hill op achtergrondvocalen. Met Jeff Jensen, Eric Hughes, J, D. Taylor, Toronzo Cannon, Marc Franklin, Kirk Smothers. Alice Hasen, Suavo Jones, Marty Sammon en Mike Wilson waren  er ook nog een aantal gastmuzikanten te horen op '149 Delta Avenue'. Ondanks de Covid 19 pandemie bleef Mick Kolassa naarstig doorwerken. In het voorjaar van 2020 verscheen het akoestische live album 'Blind Lemon Sessions', dat opgenomen werd tijdens een paar concerten van Mick in Duitsland. 'If You Can't Be Good. Be Good At It!' was het tweede album van Kolassa in 2020. Net als bij zijn vorige albums ging de volledige netto opbrengst van het album naar de Blues Foundation, die het op zijn beurt verdeelde onder goede doelen, zoals het Hart Fonds, dat onderzoek doet naar hartziekten en dat mensen met hartproblemen helpt. Op dertig juli 2021 verscheen met 'Wasted Youth' al weer een album van Mick Kolassa. Zoals altijd kreeg Mick weer heel veel steun van  uitstekende muzikanten. Gitaristen Jeff Jensen, Albert Castiglia, David Julia, toestenisten Rick Steff en Victor Wainwright, mondharmonicaspelers Brandon Santini en Eric Hughes, bassist Bill Rufino en violiste Alice Hasen zijn er daar een paar van. Op vijftien oktober 2021 verscheen 'Uncle Mick's Christmas Album', een album dat in Memphis werd opgenomen toen het 35 graden celsius was. Stilzitten is niets voor Mick Kolassa, want in 2022 bracht hij liefst drie albums uit. In juli verscheen 'I’m Just Getting Started', in augustus 'They Call Me Uncle Mick' en in december 'For The Feral Heart'.  Sinds juli 2023 ligt met 'Wooden Music' al het veertiende album van Mick Kolassa in de winkelrekken. Het is een akoestisch album met elf songs, waarvan tien originele, door Mick Kolassa geschreven nummers. Ook deze keer is Jeff Jensen de producer van het album. 
 
 
 
 
 
 
 
Het album 'Wooden Music' opent met het loom swingende 'Educated By The Blues', waarin Mick Kolassa ons vertelt over zijn muzikale levenslessen. Drummer Tom Leonardo en contrabassist Carl Casperson zorgen voor een heerlijke groove. Rick Steff met fijn en uitstekend pianowerk, Eric Hughes met subliem mondharmonicawerk en Doug MacLeod met fantastisch slidewerk drukken hun instrumentale stempel op 'Educated By The Blues'. Met zijn zoete, mooie stem zingt Mick Kolassa dit nummer heel relaxt. In het country getinte 'You Gotta Pay The Price' vertelt Mick meer dan dat dat hij zingt. Met zijn prachtig accordeonspel bepaalt Rick Steff de sound van het nummer. Ook het gitaarwerk in 'You Gotta Pay The Price' zal vele muziekliefhebbers bekoren en dat hoeft ook niet te verbazen met muzikanten als slidegitarist Doug MacLeod en de gitaristen Mick Kolassa en Jeff Jensen. 'Sugar In Your Grits' is een mix van blues en Americana, met monharmonicaspeler Bob Corritore in een glansrol.  De enige cover op het album is 'Baby Took A Limo To Memphis'. Guy Clark bracht het nummer in 1995 uit. Mick Kolassa stak het in een bluesy jasje en maakte er geweldig duet van. Daarvoor nodigde hij met Libby Rae Watson een oude vriendin uit en dat was een zeer goede keuze. Met haar zwoele stem is ze de perfecte persoon om dit duet met Mick aan te gaan. Het schitterend mondharmonicawerk komt deze keer van Eric Hughes.
 
 
 
 
 
 
Met strak en dwingend slagwerk trekt drummer Tom Leonardo het broeierige 'If I Told You' op gang. Het nummer is opgebouwd rond een sterke steeds weerkerennde riff en deze keer is het Vince Johnson die ons verwent met gruizig blaas en zuigwerk op de mondharmonica. De prachtige emotionele ballade 'Hurt People' is zeker één van de hoogtepunten op het album. Mick zingt het nummer met erg veel gevoel en er klinkt heel wat emotie in zijn stem. De backing zangeressen Susan Marshall en Reba Russell zijn met hun geweldige stemmen van onschatbare waarde voor deze trieste ballade. Met hun vocale bijdrage tillen deze twee zangeressen het nummer een paar niveaus de hoogte in. Instrumentaal is het genieten van het fijne pianospel van Rick Steff en het knappe snarenwerk van Jeff Jensen. Mick Kolassa heeft een prachtige stem, maar ze klonk nooit mooier dan in de melancholische ballade 'Memphis Wood'. Aan dit nummer verleende Mick's oude vriend Tas Cru zijn medewerking. Tas is een uitstekend gitarist en dat hoor je ook aan zijn fijne fingerpicking tijdens 'Memphis Wood'. Met zijn accordeon zorgt Rick Steff voor de perfecte sfeer in deze melancholische ballade. Dat het leven niet eerlijk is weten de meesten onder ons al lang. Mick Kolassa schreef er het nummer 'If Life Was Fair' over. Het is een piano gedreven mix van blues en jazz. Jeff Jensen en Rick Steff kleuren het nummer met een uitstekende gitaar en pianosolo. 
 
 
 
 
 
 
Mick zingt in 'Over My Shoulder' dat hij graag met zijn vele vrienden over het verleden praat, maar leven dat doet hij in het heden en niet in het verleden. Het heeft een prachtige melodie en de wijze waarop Mick het nummer zingt is andermaal fantastisch. Gitarist Jeff Jensen en accordeonspeler Rick Steff spelen zich andermaal in de spotlights in het complexloze 'One Hit Wonder'. Het album wordt afgesloten met het swingende 'Gas Station Sushi', met Mick Kolassa op de kazoo. Ook met zijn veertiende album 'Wooden Music' zal Mick Kolassa weer veel bluesliefhebbers blij maken. Mick Kolassa bewijst met 'Wooden Music' dat je ook prachtige en  tijdloze akoestische albums kan maken. (8/10)
 
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom 
 
 
 
 
 
 
 
 
01 Educated By The Blues
02 You Gotta Pay The Price
03 Sugar Out In My Grits
04 Baby Took A Limo To Memphis
05 If I Told You
06 Hurt People
07 Memphis Wood
08 If Life Was Fair
09 Over My Shoulder
10 One Hit Wonder
11 Gas Station Sushi
 
 
Mick Kolassa: Zang, gitaar, percussie en kazoo
Rick Steff: Piano en accordeon
Jeff Jensen: Gitaar, slide gitaar en percussie
Carl Casperson: Staande bas
Tom Leonardo: Drums
Eric Hughes: Mondharmonica (1,4)
Bob Corritore: Mondharmonica (3)
Vince Johnson: Mondharmonica (5)
Doug MacLeod: Gitaar, slidegitaar (1,2)
Tas Cru: Gitaar (7)
Libby Rae Watson: Zang (4)
Reba Russell: Background vocals (6)
Susan Marshall: Background vocals (6)