MICHAEL LEE - MICHAEL LEE

Album Review

Album: 
MICHAEL LEE - MICHAEL LEE
Artist: 
Michael Lee
Record Label: 
Ruf Records
Style: 
Mix van Blues, Country, Pop
Date: 
28/06/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom

MICHAEL LEE - MICHAEL LEE
 
 
 
 
 
http://www.themichaelleeband.com/
 
https://nl-nl.facebook.com/MichaelLeeFW/
 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse zanger, gitarist en songwriter Michael Lee werd geboren als Michael Clemmer in Fort Worth, Texas. Hij groeide op met bluesmuziek en bracht het grootste deel van zijn jonge leven door in bluesclubs en kreeg zo een ideale opleiding door te kijken naar en te spelen met blueslegendes zoals Andrew 'Jr Boy' Jones (Freddie King), Buddy Whittington (John Mayall) en Lucky Peterson (Willie Dixon). 'S Nachts was hij niet in de bluesclubs dan ging hij de country muziek opzoeken in the stockyards. Net als bij Delbert McClinton is de mix van blues en country heel belangrijk voor Michael. Michael Lee bracht zijn eerste album uit in 2014. Zijn vertolking van 'The Thrill Is Gone' was verleden jaar één van de hoogtepunten van de Amerikaanse TV show 'The Voice'. Op YouTube werd dit filmpje meer dan zes miljoen keer bekeken. Zijn versie van 'The Thrill Is Gone' staat eveneens op 'The Soul Of The King', een album dat de ex muzikanten van BB King, vier jaar na zijn dood opnamen onder de naam The BB King Blues Band. In de zomer van 2018 bracht Michael Lee met 'Here I Am' en 'Heart Of Stone' ook twee singles uit. Deze twee singles waren de voorbode van het album 'Michael Lee' dat op 28 juni verschijnt bij Ruf Records. Op dat album staan elf songs, waarvan Michael er tien schreef of hielp schrijven. 
 
 
 
 
 
 
Michael Lee opent het album met 'Heart Of Stone', één van de twee singles die hij verleden zomer uitbracht. De diepe bonkende baslijn van Scott Lee en het strakke slagwerk van drummer Blaine Crews zorgen voor een stevige groove in deze met vuile beats en fuzzy gitaar gevulde midtempo bluesrocker. De blazers met Preston Lewis op saxofoon en Evan Templeton en Jordan Carr op trompet zijn uitdrukkelijk aanwezig en geven het stompende nummer een soul touch. Wij horen een smekende Michael Lee in de meer dan vijf minuten durende, wondermooie gospel slowblues 'Don't Leave Me'. Hij zingt deze ballade met erg veel gevoel en emotie in zijn smekende stem. Al van bij de uitstekende en gevoelvolle gitaar intro komen de haren op je armen rechtstaan en dat blijft ook bij de smekende stem van Michael, de gevoelvolle en prachtige Hammond solo van Anthony Farell en de beklijvende snarensolo van Michael Lee. Toen Michael met zijn vrouw hun nieuwe huis voor de eerste keer binnen gingen en hij naar zijn tuin ging kijken, zag hij in gedachten al zijn toekomstige kinderen spelen tussen het overwoekerende onkruid. Hij nam zijn gitaar en hij schreef 'Weeds' in tien minuten. Het is een vrolijk pop getint nummer met een vintage Tex Mex vibe. De mooie melodie en het aanstekelig refrein zijn de andere troeven van 'Weeds'. Michael zingt dat hij in veertig dagen geen water meer gezien heeft, dus bidt hij voor regen in het stomende en stompende 'Praying For Rain'. Het stevige en strakke slagwerk van drummer Blaine Crews en de diepe kloppende baslijn van Scott Lee zorgen voor de bonzende groove en de drie blazers geven het nummer nog wat meer power. Michael Lee zingt het nummer krachtig en met veel overtuiging en de backing vocals geven het nummer een omineus gevoel. In het levendige 'Love Her' vertelt Michael het klassieke verhaal van een gevaarlijke en verleidelijke vrouw. 'Love Her' heeft een heel aantrekkelijke melodie, een catchy refrein dat uitnodigt om mee te zingen en als kers op de taart voegt gitarist Anthony Farell nog een knappe gitaar solo toe aan dit heel radiovriendelijke nummer. 'This Is' is een zeemzoete ballade, die gedragen wordt door de warme Hammond B3 klanken van Colin Campbell. Michael Lee zingt het nummer met erg veel gevoel en hij strooit kwistig in het rond met erg fijne en intense korte gitaar riffjes. Sommige nummers van Michael Lee worden meegezongen door de mensen, andere songs hebben kaarslicht en iemand speciaal nodig, maar dat is typerend voor een observerend kunstenaar zoals Michael, die overal inspiratie zoekt en vindt.
 
 
 
 
 
 
 
In het vloeiende en aantrekkelijke 'Can't Kick You' zingt Michael dat hij wel kan stoppen met roken en met drinken, maar dat hij nooit genoeg zal krijgen van de vrouw waarvoor hij dit nummer zingt. Met een splijtende snarensolo, die perfect in dit nummer past, laat Michael horen dat hij buiten een goede stem ook over goede vingers beschikt. De enige cover op het album is de BB King cover 'The Thrill Is Gone'. Michael Lee speelt het nummer niet zomaar achterna, maar slaagt er duidelijk in om zijn accenten aan zijn stomende versie toe te voegen. Scott Lee zorgt weer voor een heerlijke baslijn en Colin Campbell is een enorme verrijking voor de sound op zijn Hammond en piano. Michael Lee maakt het helemaal af met schitterend en scheurend snarenwerk op zijn sixstring. Met deze prachtige versie schitterde Michael Lee in de Amerikaanse Voice op TV en nu begrijp je ook waarom het filmpje van 'The Thrill Is Gone' meer dan zes miljoen keer bekeken werd op YouTube. 'Fool Of Oz' is een vloeiende, melodieuze ballade, die gekruid wordt met een geweldig intense en verschroeiende snarensolo van Michael. De drie blazers zijn weer uitdrukkelijk aanwezig in 'Here I Am', de tweede single die Michael Lee in 2018 uitbracht. Met veel ontroering en emotie vraagt Michael aan zijn geliefde om hem niet achter te laten in de stromende regen. Michael Lee is een mooie jongeman en ik kan me heel goed inbeelden dat veel meisjes en vrouwenharten tijdens de live concerten zullen smelten, wanneer hij dit nummer zingt. Het album wordt afgesloten met 'Go Your Own Way', een lied over moerassen en gewapende mannen. Het is een nummer dat verscheidene sfeer en ritmewisselingen kent. Andere troeven zijn het sterk en catchy refrein en de spetterende virtuose gitaar solo die Michael uit zijn sixstring tovert. In het laatste gedeelte zorgt de mix van de toetsen en de gitaar voor spookachtige geluiden. 'Michael Lee' van Michael Lee is een zeer gevarieerd album. Het lijkt soms of de artiest nog zoekende is achter zijn muzikale stijl. Er staan heel wat sterke songs op het album, wat bewijst dat Michael Lee een heel goede songwriter is. Bovendien beschikt de Amerikaan over een goede en krachtige volle stem en weet hij hoe hij zijn gitaar moet hanteren. 'Michael Lee' is een uitstekend album, dat om bevestiging vraagt. (8/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01 Heart of Stone
02 Don’t Leave Me
03 Weeds
04 Praying for Rain
05 Love Her
06 This Is
07 Can’t Kick You
08 The Thrill Is Gone
09 Fool of Oz
10 Here I Am
11 Go Your Own Way
 
 
musicians:
Michael Lee: Electric Guitar, Acoustic Guitar, Vocals (1, 3, 4, 6, 9, 10); Electric Guitar, Vocals (2, 5, 7, 8, 11)
Blaine Crews: Drums (1, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11)
Scott Lee:  Bass Guitar (1, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11)
Colin Campbell: B3, Rhodes (1, 3, 4, 6, 9, 10); B3, Rhodes, Piano (7, 8, 11)
Preston Lewis: Saxophone ( 1, 3, 4, 6, 9, 10)
Evan Templeton: Trumpet (1, 3, 4, 6, 9, 10)
Jordan Carr: Trumpet (1, 3, 4, 6, 9, 10)
Charley Wiles: Guitar (2,5)
Clint Simmons: Drums/Percussion (2,5)
Anthony Farrell: B3/Keys (2,5)