METEJOOR - METEJOOR

Album Review

Album: 
METEJOOR - METEJOOR
Artist: 
Metejoor
Record Label: 
Mostiko - Fruity Label
Style: 
Nederlandstalige pop, ballades
Date: 
29/10/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
METEJOOR - METEJOOR
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Nederlandstalige zanger/songwriter Metejoor werd in 1992 in Duffel geboren onder de naam Joris van Rossem. Hij bracht zijn jeugd door in Vosselaar. Joris zijn jongere zus Lisa nam in 2016 deel aan The Voice Van Vlaanderen. Dankzij de deelname van zijn zus aan The Voice Van Vlaanderen ontmoette Joris toevallig producer Hans Francken, met wie hij daarna in zee ging. Hij tekende iets later een platencontract bij CNR Records. De artiestennaam Metejoor  is een porte-manteau van het woord meteoor en zijn voornaam. In 2016 bracht Metejoor met 'Ik Hou Van Jou' zijn eerste single uit. Met dit nummer werd hij meteen genomineerd voor een award Beste Doorbraak bij de Radio 2 Zomerhit. Ook de volgende singles 'Ik Wil Meer', 'Samen Alleen' en ' Je Hoeft Niet Bang Te Zijn' werden vaak gedraaid op Radio 2. Metejoor mocht in 2018 als support act mee met Clouseau op hun Nederlandse tournee. In 2018 scoorde Metejoor een hitje met 'Verover Mij'. In 2019 stond Metejoor 22 weken in de Vlaamse Ultratop 50 met het nummer 'Horizontaal'. Door dat succes mocht hij ook op Suikerrock en Parkies op treden. In 2020 kende Metejoor zijn eerste grote commerciële succes, met het uitbrengen van de single 'Het Beste Aan Mij (Ben Jij)'. Dat nummer leverde hem een nominatie op voor de hoofdprijs bij de Radio 2 Zomerhit 2020. De grote doorbraak kwam er in januari 2021 met '1 Op Een Miljoen', een duet met de Nederlandse Babet. Het nummer werd opgepikt door radiozenders in Vlaanderen en Nederland en kreeg een lang leven in de hitlijsten, wat resulteerde in Metejoor’s eerste nummer één hit met platina status in de Ultratop. Het nummer werd intussen al tien miljoen keer gestreamd, daarmee is het één van de grootste Vlaamse hits van 2021. Eind oktober verscheen het debuutalbum 'Metejoor'. Het is een best of collectie van de laatste singles en negen gloednieuwe songs.
 
 
 
 
 
 
Het album begint met een kort verhaaltje waarin Metejoor de mensen bedankt om zijn album te kopen, de radiozenders om zijn muziek te draaien en verder iedereen die hem de kans geeft om Metejoor te laten doen wat hij het liefst doet, namelijk muziek maken en live optreden. In het openingsnummer 'Wie Ga Ik Zijn' gaat het over de keuze die Joris moet maken. Gaat hij verder als meester Joris of als Metejoor. Wat mij betreft is de keuze niet moeilijk. Als je zo'n prachtige stem hebt moet je voluit voor een carrière als zanger gaan. Metejoor zingt het nummer heel overtuigend en het catchy refrein met zijn o, o, o tjes geven 'Wie Ga Ik Zijn' nog meer cachet. We horen een wanhopige Metejoor in de piano gedreven liefdesballade 'Ze Meent Het'. De prachtige stem van Meteoor komt hier volledig tot zijn recht. Het is een genot om naar te luisteren en ook als zijn stem de hoogte in moet levert dat geen enkel probleem op, integendeel ze klinkt dan nog mooier. Het radiovriendelijke 'Overal' is een vloeiend pop nummer, dat tijdens de live optredens voor de nodige ambiance en meezing momenten zal zorgen. In januari van dit jaar verscheen '1 Op Een Miljoen' uit en dat betekende de grote doorbraak voor Metejoor. '1 Op Een Miljoen' is een duet van Metejoor met de Nederlandse Babet. Twee mooie stemmen die samen nog beter klinken dan apart, vragen zich af of ze dan toch voor elkaar gemaakt zijn. De muziek en de tekst vormen samen één perfect geheel.
 
 
 
 
 
 
'Rendez - Vous' is een andere grote hit van Metejoor. Net als '1 Op Een Miljoen' is dit een duet tussen twee fantastische stemmen. De vrouwelijke stem in 'Rendez - Vous' is van Emma Heesters. Het is een vrolijk nummer dat doet denken aan liefde, vakantie, witte stranden en veel zon. De heerlijke strijkers helpen de sfeer bepalen in het erg mooie 'Niets Zonder Jou'. Met ritmisch handgeklap begint Metejoor aan 'Handen In Het Haar', waarin de twijfels van Metejoor weer duidelijk aan bod komen. Door het gebruik van de fluit krijgt 'Handen In Het Haar' een vrolijk en catchy geluid en nodigt het uit op mee te zingen en mee te dansen. Voor mij is het ingetogen, piano gedreven 'Noordpool' het beste nummer op dit debuutalbum. De prachtige tekst en de wijze waarop Metejoor dit lied zingt zal menig luisteraar weten te raken. De strijkers versterken de trieste sfeer nog meer. Het aanstekelijke refrein van 'Dit Is Wat Mijn Mama Zei' zal ongetwijfeld meegebruld worden tijdens de concerten van Metejoor. Het radiovriendelijke 'Ik Laat Je Nooit Meer Gaan' is nog zo'n aanstekelijk en feestelijk nummer, waar je meteen blij van wordt. Hetzelfde kan gezegd worden van het heel relaxte 'Horizontaal'. Metejoor geeft het nummer nog een extra touch door af en toe lustig mee te fluiten. Niet verwonderlijk dat Metejoor met 'Horizontaal' in 2019 een nominatie kreeg voor de Radio 2 Zomerhit. 
 
 
 
 
 
 
Nog een single uit die periode was het liefdeslied 'Blij Om Jou Te Zien'. Metejoor sluit zijn debuutalbum af met 'Hoe Kon Ik Zo Dom Zijn'. Het verschil tussen de rustige, ingetogen stroves en het disco uptempo refrein geven het nummer een extra touch. Metejoor is momenteel niet meer weg te denken uit de Nederlandstalige muziekscene. Hij beschikt over een fantastische stem en kan tevens sterke songs schrijven. Dat bewijst hij al jaren op het podium en nu ook met zijn uitstekend debuutalbum. 'Metejoor' het debuutalbum van Metejoor is  een aanrader en een ideaal geschenk voor onder de kerstboom. Normaal was de Blij Om Jou Te Zien Tournee, om het album te promoten, al volop aan de gang geweest, maar de Corona pandemie besliste er weer anders over. Veel data zijn verplaatst. De nieuwe data zijn de volgende, op 27 november zal Metejoor te gast zijn in De Rex in Essen, op 25 maart 2022 in het GC De Bosuil in Overijse, op 26 maart en 27 maart in de Stadsschouwburg in Antwerpen, op 15 april in het Capitole in Gent, op 18 april in Het Depot in Leuven en op 6 mei in het Trixxo Theater in Hasselt. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
01. Intro
02. Wie Ga Ik Zijn
03. Ze Meent Het
04. Overal
05. 1 op Een Miljoen
06. Rendez - Vous
07. Waard
08. Niets Zonder Jou
09. Handen In Het Haar
10. Noordpool
11. Dit Is Wat Mijn Mama Zei
12. Ik Laat Je Nooit Meer Gaan
13. Wachten
14. Horizontaal
15. Blij Om Jou Te Zien
16. Hoe Kon Ik Zo Dom Zijn