MERCY JOHN - LET IT GO EASY

Album Review

Album: 
MERCY JOHN - LET IT GO EASY
Artist: 
Mercy John
Record Label: 
Butler Records
Style: 
Americana, Rootsrock
Date: 
22/02/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
MERCY JOHN - LET IT GO EASY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zoals met veel muzikanten is de muziek van Mercy John (John Verhoeven) sterk beïnvloed door de plaats waar hij opgroeide. Zowel zijn jeugdervaringen als zijn Nederlandse wortels op het platteland hebben van hem de persoon gemaakt die hij vandaag is. Zijn hele jeugd heeft hij over de velden gekeken en in het bos in de buurt gespeeld. Hij is nogal beschermd opgevoed, ver weg van de grote buitenwereld. Na in verschillende bands in verschillende genres gespeeld te hebben, koos Mercy John ervoor om zijn eigen carrière als singer songwriter in 2016 voort te zetten. Dit leidde tot het veelgeprezen solo debuut 'This Is Not New York'. Nadat hij in 2017 en 2018 op tournee is geweest met artiesten als JW Roy en Danny Vera, bracht Mercy John zijn tweede album 'Let It Go Easy' uit in februari 2019. Na het succes van zijn debuutalbum werd John's vader zwaar ziek en John kreeg te kampen met een burn out. De meeste nummers op het nieuwe album 'Let It Go Easy' gaan dan ook over het feit hoe John's vriendin en zijn omgeving omgingen met deze gebeurtenissen in zijn leven.
 
 
 
 
 
 
Met heel veel gevoel zingt Mercy John dat een liefdesrelatie zeer slecht gestart is in 'Bad Start'. Kirsten Boersma is uitstekend aanwezig op de toetsen in deze ballade en met een jammerende mondharmonica solo weet John zijn woorden nog wat kracht bij te zetten. 'Bad Start' is voor mij een aangename kennismaking met Mercy John. Instrumentaal is 'Trains' veel rijker dan zijn voorganger. Er zit een grote Bruce Springsteen vibe in het nummer en Mercy John weet zijn verhaal weer op overtuigende wijze te vertellen. Bassist Tom Zwaans en drummer Lynyrd Denissen zorgen voor een heerlijk ritme en de uitstekende elektrische gitaar komt hier ook veel meer tot zijn recht dan in de opener. De weemoedige en ietwat wanhopige tekst van 'Bullets For Sale' staan in fel contrast met de vloeiende uptempo rock melodie. Kirsten Boersma draagt het nummer op een prachtige wijze met haar warme Hammond klanken en met de mondharmonica zorgt John zelf voor een mooie outro. Met strak en dwingend slagwerk beheerst Lynyrd Denissen de rocker 'Enemy Fire' waarin met vlijmscherp snarenwerk geschoten wordt door de gitaristen Mercy John en Rolf Verbaant. In het donkere  'Demons' is de Nederlandse zanger op zoek naar een plaats waar hij zijn hoofd, vol met verwarde en verstoorde gedachten, veilig kan neerleggen en laten rusten. Weer weet John zijn verhaal op een overtuigende manier te vertellen. De eerste minuut zijn het alleen de prachtige akoestische gitaarklanken die de uitstekende stem van John begeleiden. Later komen de andere bandleden het nummer instrumentaal versterken. 'Demons' is een nummer waar heel wat Ryan Adams invloeden in terug te vinden zijn. Net als in verscheidene andere songs gaat de emotionele ballade 'Safe Now' over relaties.
 
 
 
 
 
 
Er komt meer swung in het album met de vloeiende melodieuze rocker 'Knock Me Out'. Drummer Lynyrd Denissen neemt met strak slagwerk de intro voor zijn rekening en trekt zo dit nummer met heel wat hitpotentieel op gang. Er zit de nodige heerlijke twang in de prachtige gitaar geluiden en de stem van John blijft ook in deze snellere songs een lust voor het oor. Met de piano gedreven ballade 'Come Over Tonight', krijgen we weer een verhaal van een relatie die niet over rozen loopt. De gitaren klinken vlijmscherp en raken je tot in de kleinste vezel van je lichaam. De prachtige rocksong 'Waiting For Your Love', is één van de stevigste nummers op het album. Het heeft heel wat invloeden uit de jaren tachtig en de geest van Tom Petty is nooit ver weg in deze vloeiende melodieuze rocker. De stemmen van John en Kirsten Boersma matchen erg goed in de ingetogen ballade 'Good Night, Good Night', die gedragen wordt door de warme Hammond klanken van Kirsten. Het nummer wordt instrumentaal gekruid met heerlijke gitaar riffs. De titeltrack 'Let It Go Easy' is een melodieuze ballade, met prachtig toetsenwerk van Kirsten Boersma en met een sublieme Rolf Verbaant, die zijn zachtjes huilende pedalsteel gitaarklanken op een voortreffelijke wijze weet te verweven doorheen het gehele nummer. Voor mij is dit de beste song op het album. In het afsluitende 'Cruel Love' zijn de stem van Mercy John en zijn uitstekende vingerwerk op de akoestische gitaar dan weer heel bepalend. 'Let It Go Easy' van Mercy John is een prima album, waarin hij weer bewijst dat hij een erg goede stem heeft en een uitstekend songwriter is. Wie Mercy John live aan het werk wil zien en horen moet daarvoor wel naar Nederland. Op 10 maart is hij te gast in De Kroepoekfabriek in Vlaardingen, op 15 maart in De Bosuil te Weert, op 18 maart in het Muziekgebouw te Eindhoven, op 6 april in Theater De Blauwe Kei in Veghel, op 12 april in Bibelot in Dordrecht en op 14 april staat hij op het Down By The River Festival in Venlo. (7,5/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
01. Bad Start
02. Trains
03. Bullets For Sale
04. Enemy Fire
05. Demons
06. Safe Now
07. Knock Me Out
08. Come Over Tonight
09. Waiting For Your Love
10. Good Night, Good Night
11. Let It Go Easy
12. Cruel Love
 
Mercy John: vocals, acoustic guitar, electric guitar, harmonica
Rolf Verbaant: electric guitar, pedal steel, backing vocals
Kirsten Boersma: piano, Hammond organ, Wurlitzer, backing vocals
Tom Zwaans: bass
Lynyrd Denissen: drums