MERCEDES NICOLE - CONSTELLATION

Album Review

Album: 
MERCEDES NICOLE - CONSTELLATION
Artist: 
Mercedes Nicole
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Jazzy blues
Date: 
29/04/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
MERCEDES NICOLE - CONSTELLATION
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse Mercedes Nicole komt uit Seattle en is een gevierde en bekende jazz zangeres. Haar stem roept herinneringen op aan grote zangeressen als Sarah Vaughan en Dinah Washington. Mercedes Nicole is een klassiek geschoolde zangeres die al een tijdje aanwezig is in de jazz scene. In 2018 won ze een Award als beste songwriter. In 2013 bracht ze haar debuutalbum 'Beautiful Allignement' uit. Twee jaar later was de opvolger 'People Are Talking' klaar en in 2016 verscheen 'Rivers In The Desert'. Hoewel ze veel succes kent als jazz zangeres wilde Mercedes Nicole al jaren een blues album uitbrengen. Waar een wil is, is een weg zegt men altijd en in april 2020 verscheen met  'Constellation' haar vierde album. De muziek op het album is blues gedreven, met een rijke verkenning van noir jazz.
 
 
 
 
 
 
Mercedes Nicole opent het album met haar versie van de Duke Ellington klassieker 'I Ain't Got Nothing But The blues'. Het is een loom swingende mix van jazz en blues, die perfect word gezongen door de hemelse en verleidelijke alt stem van Mercedes Nicole. Trompettist Jay Thomas strooit het gehele nummer gretig rond met mooie ingetogen riffs. Met knap solowerk zorgen pianist Jake Sele en contrabassist Kevin McCarhty voor de instrumentale hoogstandjes. Voor de bluesballade 'Stormy Monday' keert Nicole terug naar het midden van vorige eeuw. Het is een cover van T-Bone Walker. Mercedes geeft haar piano gedreven versie een jazzy touch. Drummer Brian Kirk bepaalt het tempo en de baslijn van Evan Flory- Barnes vormt het kloppend hart van 'Stormy Monday'. Jake Sele schittert weer op de piano en het gevoelvolle gitaarwerk komt van gitarist Thaddeus Turner. De muziek van Mercedes wordt levendiger met 'Rich Man Blues', een cover die voor het eerst werd opgenomen door Dinah Washington en Lucky Thompson's All Stars in 1948. Pianist Jack Sele is weer heel bepalend voor de sound van het nummer en Jay Thomas tilt 'Rich Man Blues' nog een niveau hoger met zijn machtige saxofoon solo. De Big Jay McNeely cover 'There Is Something On Your Mind' is een melodieuze, meeslepende bluesballade. In dit liefdeslied combineert Jake Sele op prachtige wijze de piano en het Hammond B3. Er klinkt veel bezorgdheid in de prachtige stem van Nicole.
 
 
 
 
 
 
Het eerste originele nummer op het album is de jazz shuffle 'Your Love', dat Mercedes samen met gitarist Jerry Wirkkala schreef. Drummer D'Vonne Lewis en contrabassist Evan Flory-Barnes zorgen voor de heerlijke shuffle groove. De  instrumentale hoofdrol is weggelegd voor gitarist Jerry Wirkkala van Amigos Nobles. Hij voegt op kunstzinninge wijze akoestische flamenco gitaar, maar ook prachtig elektrisch gitaarwerk toe aan het nummer. Het oorspronkelijk plan was om van de Norah Jones cover 'Turn Me On' een duet te maken met Jay Thomas. Maar bij het horen van Jay zijn wondermooie saxofoonarrangementen besloot Nicole om van 'Turn Me On' een instrumentale jazzy slowblues te maken. Als je het resultaat hoort kan je alleen maar blij zijn met de keuze van Mercedes Nicole. In de Bonnie Raitt cover 'I Can't Make You Love Me' uit 1991, blijft Mercedes wijselijk dicht bij de originele versie. 'I Can’t Make You Love Me' is een piano gedreven liefdesballade, die met heel veel gevoel en emotie word gezongen door Nicole. De heerlijke viool geluiden komen van Yun-En Liu.  Mercedes Nicole brengt een eerbetoon aan blueslegende BB King met een prachtige, eigenzinnige versie van 'The Thrill Is Gone', één van BB King's grootste hits uit 1959. Jake Sele draagt de melodie van 'The Thrill Is Gone' met zijn warme orgelklanken en hij tovert ook nog een prachtige solo uit zijn Hammond B3. Het pianowerk in deze klassieker komt van Craig Hoyer. Mercedes zingt het nummer op een zachte, maar o zo mooie wijze. Drummer D'Vonne Lewis, bassist Evan Flory-Barnes en toetsenist Jake Sele breien nog een fantastisch slot aan deze geweldige versie van 'The Thrill Is Gone'.
 
 
 
 
 
 
Als je een fantastische stem hebt heb je niet veel begeleiding nodig. Dat bewijst Mercedes Nicole in de melancholische ballade 'This Better Earth', een cover van één van haar grote voorbeelden Dinah Washington. Nicole's stem krijgt in 'This Better Earth' alleen begeleiding van pianist Jake Sele en violiste Yun-En Liu. Het album sluit af met 'Path Of The Mystic', dat geschreven werd door Seattle gitarist James Howard. Het is één van de weinige uptempo nummers op dit album. Dit swingende nummer vat volgens Mercedes de essentie van het hele album samen. Zelf zegt ze hierover het volgende: You get what you give, love is no exeption. Herein lies a Constellation of love songs, that i believe the universe listens to...... sending the message, to continue to 'do you'. Met 'Candy' staat er nog een bonus track op het album. Het is een meer dan vier minuten durende jazzy ballade, met schitterend piano en saxofoonwerk. Er staan misschien weinig nieuwe nummers op 'Constellation', het vierde album van Mercedes Nicole, toch is dit een heel aangenaam album om naar te luisteren. Dat heeft meerdere redenen. De prachtige stem van Mercedes Nicole is er daar één van, maar ook de mooie bewerkingen die de zangeres en haar muzikanten van de bluesklassiekers die op dit album staan maakten is er daar één van. Wie houdt van blues, jazz en een prachtige vrouwelijke stem komt zeker aan zijn trekken met 'Constellation van Mercedes Nicole. (7,5/10)
 
 
 
 
 
Walter vanheuckelom
 
 
 
01. I Ain’t Got Nothing But The Blues
02. Stormy Monday
03. Rich Man Blues
04. There Is Something On Your Mind
05. Your Love
06. Turn Me On
07. I Can’t Make You Love Me
08. The Thrill Is Gone
09. This Bitter Earth
10. Path Of The Mystic
11: Candy
 
 
Mercedes Nicole: Vocals
Jake Sele: Piano 1, 2, 3, 5, 6, 9, 10 Organ 4, 8
Craig Hoyer: Piano 4, 7, 8
Evan Flory-Barnes: Bass 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10
Kevin McCarthy: Bass 1
D’Vonne Lewis: Drums 1, 4, 5, 7, 8; Bass 6
Brian Kirk: Drums 2, 3, 6,10
Thaddeus Turner: Guitar 2, 10
Jerry Wirkkala: Guitar 5
Jay Thomas: Horns 1, 3, 6
Yun-En Liu: Violin 7, 9