THE MENTULLS - RECIPE FOR CHANGE

Album Review

Album: 
THE MENTULLS - RECIPE FOR CHANGE
Artist: 
The Mentulls
Record Label: 
ProgBlues Music
Style: 
Melodieuze progressieve rock
Date: 
22/10/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE MENTULLS - RECIPE FOR CHANGE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The Mentulls zijn een jonge progressieve rock band uit de UK, die opgericht werd in 2008. De bezetting in de beginjaren bestond uit de broers Andrew en Jamie Pipe en drummer Nick Colman. Hun debuut album 'The Long Road To Home' verscheen in 2011. Een jaar later was er al een opvolger met 'Time Flies'. Dit laatste album deed het verre van slecht en opende meer deuren voor The Mentulls, die ondertussen al een sterke live reputatie hadden opgebouwd. In 2012 werd Andrew Pipe als één van de jongste muzikanten ooit genomineerd als beste jonge artiest op de Britse Blues Awards. Ook het jaar daarop werd hij genomineerd. Alle songs op 'Time Flies' werden door het trio geschreven en hun invloeden variëerden van Gary Moore, naar Toto en Cream tot Genesis en Wishbone Ash. Hun muziek is een smeltkroes van krachtige, maar toch melodieuze met blues doordrenkte rock. In de loop der jaren heeft de band een eigen unieke stijl gecreëerd, mede door Jamie's ongewone maar effectieve manier van spelen op de keyboards. Met zijn linkerhand bespeelt hij de baslijnen en met zijn rechterhand het orgel en de piano. Andrew Pipe is een zeer begaafd gitarist en neemt ook de zang voor zijn rekening. De zang is niet dadelijk de sterkste kwaliteit van de band, al zit er duidelijk progressie in als je de twee eerste albums vergeleek met 'Reflections' dat in 2015 verscheen. 'Reflections' werd opgenomen in de Superfly Studio's in Nottinghamshire en het bevat negen nummers. De veelzijdige en getalenteerde Wayne Proctor was de producer. Niet zo heel lang na 'Reflections' verliet drummer Nick Colman de band. Sinds 2018 maakt zanger en multi instrumentalist David Neil Crabtree deel uit van The Mentulls. Op tweeëntwintig oktober 2021 verscheen het vierde album van The Mentulls. Het kreeg 'Recipe For Change' als titel en bevat negen nummers. Alle nummers werden geschreven door Jamie Pipe in samenwerking met David Neil Crabtree (4 songs), Jamie Pipe (2 songs) en John P. Taylor (4 songs).
 
 
 
 
 
 
Het album 'Recipe For Change' werd in de loop van vier jaar geschreven. Tijdens het schrijven en opnemen van het album realiseerde de band zich dat er een concept aan het ontstaan was. Het voltooide album bevat een groep nummers die gebaseerd zijn op het verhaal van een persoon die verlangt naar het platteland en een eenvoudigere manier van leven, nadat hij moe is geworden van het dagelijkse stadsleven en al zijn druk. Het album opent met het aantrekkelijke 'Easy To Walk Away', de eerste single uit het album. Het is een melodieuze pop/rock song die een mix is van Genesis en Toto. Jamie Pipe opent 'Easy To Walk Away' met een pittige en snedige gitaar riff en drummer Wayne Proctor zorgt met zijn uitstekend strak slagwerk voor een prima groove. Jamie Pipe schittert met zijn melodieus toetsenwerk op de keyboards en David Neil Crabtree bewijst dat hij vocaal een grote aanwinst is voor The Mentulls. In het begin van de jaren tachtig was de Britse rockband Asia heel populair bij de liefhebbers van progressieve rock. De fans van Asia zullen zeker houden van de titeltrack 'Recipe For Change'. Met zijn volle en krachtige rockstem weet David Neil Crabtree dit prog rock nummer, met vintage invloeden, heel overtuigend te brengen. Met knap slagwerk bepaalt drummer Wayne Proctor het ritme en neemt hij de band op sleeptouw. Met melodieus toetsenwerk schittert Jamie Pipe op zijn keyboards en met prachtig solowerk op de gitaar etaleert Andrew Pipe nogmaals zijn klasse op de gitaar. Het wordt rustiger in de aangrijpende ballade 'Opened My Eyes', een nummer dat een optimistische kijk geeft op het leven. Andrew Pipe is het gehele nummer uitdrukkelijk aanwezig met fijn en gevoelvol gitaarwerk. Naar het einde toe zorgt Andrew ook voor de climax in 'Opened My Eyes' met een prachtige en melodieuze snarensolo, die zeker heel wat muziekliefhebbers zal weten te bekoren 
 
 
 
 
 
De invloeden van de grote prog rock bands uit de jaren tachtig zijn weer overvloedig aanwezig in de midtempo rocker 'Learning Trough Living'. Jamie Pipe schittert weer met prachtig melodieus toetsenwerk. Naar het einde toe haalt zijn broer Andrew geweldig uit met een melodieuze en gevoelvolle gitaar solo. Met zijn geweldige rockstem weet David Neil Crabtree 'Learning Trough Living' weer met veel overtuiging te brengen. Er wordt opnieuw een tandje bijgestoken voor het licht bombastische 'Summit Fever', nog een nummer dat heel wat herinneringen oproept aan de prog rock van de jaren tachtig. Met uitstekend en dwingend slagwerk zorgt drummer Wayne Proctor voor een knappe groove. Jamie Pipe levert op zijn keyboards een geweldig mooie pulserende baslijn af en Andrew strooit het gehele nummer gretig rond met snedige en splijtende riffs. Met zijn epische gitaar solo roept Andrew herinneringen op aan Martin Barre van Jethro Tull. 'Saviour' is een power ballade met catchy melodieën en een sterk refrein. Met zijn dreunende drums zorgt Wayne Proctor voor de opwindende beat. Jamie Pipe is het gehele nummer weer meesterlijk aanwezig op de toetsen. Met zijn fantastisch toetsenwerk ondersteunt hij zijn broer Andrew die weer schittert met twee weergaloze gitaar solo's. De klasse van de muzikanten komt nogmaals tot uiting in het instrumentale 'Find A Way To This Journey's End'. Met de energieke en stevige drumbeat van een fantastische Wayne Proctor als basis wisselen toetsenist Jamie Pipe en gitarist Andrew Pipe om beurt prachtige riffs uit. Met een scheurende en vingervlugge snarensolo op het einde zorgt Andrew voor een zinderend slot van 'Find A Way To This Journey's End'. 
 
 
 
 
 
 
Met bulderende drums en vlijmscherp gitaarwerk krijgen we ook een zinderend slot in 'Smoke & Mirrors'. Het album wordt afgesloten met 'Words Made Of Sound'. Met zijn meer dan zes minuten is dit het langste nummer op het album. Ook hier weten Jamie Pipe, Andrew Pipe, David Neil Crabtree en Wayne Proctor ons te verwennen met aantrekkelijke prog rock. Het is net als bij de vorige songs genieten van de mooie melodieën en van het uitmuntende instrumentale werk van The Mentulls. Met 'Words Made Of Sound' sluiten ze hun vierde album 'Recipe For Change' in stijl af.  De titel 'Recipe For Change' heeft volgens mij niet alleen betrekking over het concept van het album, maar ook over een verschuiving van de muziek van The Mentulls. Er is een duidelijk verschil tussen de muziek van het album 'Reflections', dat in 2015 verscheen, en het nieuwe album 'Recipe For Change'. Naar mijn persoonlijke mening zetten The Mentulls nogmaals een stap vooruit. Of hun fans en de andere muziekliefhebbers er ook zo over denken zal de toekomst uitwijzen. Ik kijk al vast uit naar het moment dat ik The Mentulls live mag aanhoren. Als de beperkingen van de Covid 19 pandemie weg zijn zal deze band zeker en vast naar Nederland komen en dan zal ik zeker op de eerste rij staan. De liefhebbers van progressieve rockmuziek, met zijn prachtige melodieën, zullen zeker en vast in hun nopjes zijn met 'Recipe For Change'. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
1. Easy To Walk Away
2. Recipe For Change
3. Opened My Eyes
4. Learning Through Living
5. Summit Fever
6. Saviour
7. Find A Way To This Journey’s End
8. Smoke & Mirrors
9. Worlds Made Of Sound
 
Jamie Pipe (keyboards) 
Andrew Pipe (gitaar) 
David Neil Crabtree (zang)
Wayne Proctor (drums)