MATHIAS LATTIN - UP NEXT

Album Review

Album: 
MATHIAS LATTIN - UP NEXT
Artist: 
Mathias Lattin
Record Label: 
VizzTone Label Group
Style: 
Soulvolle blues, Jazzy blues
Date: 
27/10/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
MATHIAS LATTIN - UP NEXT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse gitarist, zanfer en songwriter Mathias Lattin is een rijzende ster uit Houston, Texas. Mathias Lattin is al sinds zijn twaalfde een vaste waarde in de muziekscene van Texas. Mathias is afgestudeerd aan het veelgeprezen magneetprogramma Kinder High School for Performing and Visual Arts en kreeg een studiebeurs aangeboden aan het Berklee College of Music in Boston, maar de Covid pandemie schrapte die plannen. Mathias maakte snel naam in de Houston scene. Hij speelde al bluesjams met Jonn Del Toro Richardson sinds zijn dertiende en sloot zich later aan bij de band van Keeshea Pratt. Annika Chambers en Shawn Allen dienden als mentoren en inspiratie. De twintigjarige Mathias Lattin won de International Blues Challenge 2023 en werd ook verkozen tot Beste Gitarist. Onlangs was hij nog speciale gast van Christone 'Kingfish' Ingram tijdens de Keeping The Blues Alive Sea Cruise van Joe Bonamassa. Zijn opleiding als jazz gitarist komt tot uiting in zijn soulvolle blues, jazz achtige akkoorden en funky baslijnen. Op zevenentwintig oktober verscheen zijn debuutalbum 'Up Next'. Er staan tien originele door Matthias Lattin geschreven songs op het album. 
 
 
 
 
 
 
Mathias Lattin opent zijn debuutalbum met een knappe gitaarintro, waarmee hij het prachtige 'Who's Been Loving On You' inleidt. Shawn Allen draagt de melodie met zijn warme orgelklanken en hij neemt ook nog de keyboards voor zijn rekening. Mathias bezit een prachtige soulstem. In 'Who's Been Loving On You' vraagt hij aan zijn geliefde met wie ze hem bedriegt. Dat hij het moeilijk heeft met de situatie hoor je in de twee schitterende en bijtende gitaarsolo's van gitarist Mathias. Ook de diepe baslijn komt van Mathias Lattin. Het beste nummer op dit meer dan uitstekende debuutalbum is misschien wel het radiovriendelijke bluesnummer 'Lose Some Weight'. Ook hier haalt de gitaarvirtuoos uit met een prachtige melodieuze en vurige snarensolo. Drummer Nick Andres en bassist Jesse Gomez zorgen voor de prachtige groove en toetsenist Andrew Douglas schittert op het orgel. 'Can't Stop Feeling' begint met een pompende basintro van Jesse Gomez. Als even later het orgel van Andrew Douglas zijn intrede doet is het vloeiende 'Can't Stop Feeling' helemaal vertrokken. De blazerssectie, met trompettist Stuart Adams en saxofonist Jame Murphy, blaast de nodige soul in het nummer en Mathias Lattin haalt andermaal uit met een fantastische gitaarsolo, die perfect in het nummer past. Ook vocaal weet hij nummer weer op een knappe en geloofwaardige wijze te brengen. 
 
 
 
 
 
 
 
Het loom swingende 'You Know This Won't Do' kent verscheidene stijl wisselingen. In dit jazzy getinte nummer krijgt Kyle Turner de tijd en de ruimte om te schitteren met twee machtige solo's op zijn tenor saxofoon. Pianist Darrell Lavigne is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig op de piano en hetzelfde kan gezegd worden van Mathias Lattin op de gitaar. 'Party' is een stuwende Texas bluesrocker met wervelend orgelwerk van Andrew Gomez. Met strak slagwerk en een diepe, lopende baslijn zorgen drummer Nick Andres en bassist Jesse Gomez voor de stuwende groove. Het is een stijl die Mathias Lattin goed ligt, want de pompende texas bluesshuffle 'You Don't Love Me No More' heeft dezelfde ingrediënten als zijn voorganger. 'You Don't Love Me No More' is het soort muziek die van Steve Ray Vaughan een bluesrock legende gemaakt heeft. Het vloeiende 'I Tried So Hard' is een soulvol bluesnummer. Andrew Douglas draagt de melodie met zijn warme orgelklanken en Mathias Lattin kruidt het nummer met vinnige gitaar vullingen en een fantastische solo. De zanger vraagt zich in 'I Tried So Hard' af, wat hij nog meer had kunnen doen om de vrouw van zijn dromen gelukkig te maken. Knap nummer.
 
 
 
 
 
 
 
De stevige midtempo rocker '2nd Degree' is een bitsige en bijtende song, waarin de zanger al zijn liefdesverdriet bundelt en zijn ex verwijt dat ze nooit wilde dat hun relatie zou slagen. De diep bonkende baslijn van Jesse Gomez is het kloppend hart van '2nd Degree'. De donkere en fuzzy hoofdriff van Matthias gitaar bepaalt de sound en de sfeer van het nummer en de snijdende gitaarklanken gaan bij momenten door merg en been. Met de Texas bluesshuffle 'After Party' keert Mathias Lattin terug naar de muziek van Steve Ray Vaughan. Het is een instrumentaal nummer met de gitaar van Mathias in de hoofdrol. 'Lose Some Weight' bespraken we al in het begin van deze recensie. Mathias Lattin sluit met de live versie van dit nummer zijn debuutalbum af.  Andermaal etaleert de jonge Amerikaan in dit vloeiende nummer zijn grote klasse als gitarist. 'Up Next' van Mathias Lattin is een schitterend debuutalbum. Met dit album, dat een breed publiek aanspreekt, moet deze jonge artiest ook internationaal helemaal kunnen doorbreken. Matthias is niet alleen een erg getalenteerde gitarist, hij beschikt bovendien over een sterke, soulvolle stem en kan prachtige songs schrijven. Nog een tip voor wie nog zoekt voor een cadeautje onder de kerstboom. Met 'Up Next' van Mathias Lattin maak je elke muziekliefhebber blij. (8,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom 
 
 
 
 
 
 
01. Who’s Been Loving On You
02. Lose Some Weight
03. Can’t Stop Feeling
04. You Know This Won’t Do (feat. Kyle Turner)
05. Party
06. You Don’t Love Me No More
07. I Tried So Hard
08. 2nd Degree
09. After Party
10. Lose Some Weight (Live)
 
 
Mathias Lattin: Zang, lead gitaar, bas (1,3,4)
Nick Andres: Drums (2,3,5,6,7,8,9,10)
Chris Whitiker: Drums (4)
Mark Simmons: Drums (1)
Ross Fields: Ritme gitaar (3,5,9)
Jesse Gomez: Bas (2,3,5,6,7,8,9,10)
Shawn Allen: Orgel (1), Keyboard (1)
Andrew Douglas: Orgel (2,3,5,6,7,8,9,10)
Darrell Lavigne: Piano (4)
James Murphy: Tenor saxofoon (3)
Kyle Turner: Tenor saxofoon (4)
Stuart Adams: Trompet (3)