MATCHEDASH PARISH - SATURDAY NIGHT

Album Review

Album: 
MATCHEDASH PARISH - SATURDAY NIGHT
Artist: 
Matchedash Parish
Record Label: 
Make It Real Records
Style: 
Soul, Gospel, Roots
Date: 
30/10/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
MATCHEDASH PARISH - SATURDAY NIGHT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Matchedash Parish is een nieuwe twaalfkoppige powerhouse band uit Canada. Keyboard genie Lance Anderson en toetsentovenaar Matt Weidinger zijn de bezielers van dit ambitieus project. Op 'Lady Madonna' na, schreven Lance en Matt alle nummers voor het debuutalbum 'Saturday Night'. Ook het overgrote gedeelte van de lead vocals nemen beide heren voor hun rekening. Alleen in 'God Gave Your Hands' is deze taak weggelegd voor Quisha Wint. 'Saturday Night' dat op dertig oktober 2019 verscheen is een vreugdevolle explosie van soul, blues en roots muziek.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met 'When The Rains Come', een prachtig nummer over verlies en hoop. Lance Anderson vond zijn inspiratie in de muziek van de legendarische The Band en hun soulvolle pianist Richard Manuel. Matt Weidinger zingt 'When The Rain Comes' met veel passie. Met twee toetsenvirtuozen is het ook niet meer dan normaal, dat dit instrument uitdrukkelijk aanwezig is en dat vertaalt zich in een uitstekende orgelsolo. Ook de blazers, met Gene Hardy op saxofoon en William Sperandci op trompet, leveren een erg knappe prestatie. 'When The Rain Comes' heeft een rijk Southern geluid en in het laatste gedeelte vormt dit geluid zich om naar een moderne gospelsong. Daar hebben de stemmen van Quisha Wint, Jill Zadeh en Michell White een groot aandeel in. Lance Anderson denkt ook aan de toekomst, want 'Where There Is Love' is een brief aan zijn kleinkinderen. Als hij er niet meer is wil hij dat zijn levenskracht, hoop en liefde verder leven in hun ziel. Deze meeslepende ballade is een mix van Southern rock, blues, soul en gospel, die met veel passie gezongen wordt door Matt Weidinger en de geweldige soulvolle stemmen van Quisha Wint, Jill Zadeh en Michell White, de backing zangeressen van de band. De trompet van William Sperandci en de saxofoon van Gene Hardy zorgen voor een prachtige en zoete intro. De orgelklanken dragen de melodie en die warme klanken weten zich mooi rond de stemmen van de vocalisten te weven. De prachtige emotionele saxofoon en en Hammond solo van Gene Hardy en Matt Of Lance zetten de kers op de taart van dit soulvolle nummer. In de stomende soulvolle rocker 'St. John's Matchedash Parish Hall' horen we voor de eerste keer Lance Anderson op lead vocals. Hij neemt ons mee naar een kerk in Coldwater, Ontario, waar elke zaterdagavond gezongen wordt dat het een lust is voor het oor. Soms neigt het nummer naar de Mardi Gras sfeer, soms naar Zydeco, maar het meer dan zes minuten durende nummer blijft elke seconde boeiend. De prachtige stemmen van de backing zangeressen zijn weer uitdrukkelijk aanwezig en geven 'St. John Matchedash Parish Hall' heel wat meer kleur. De mandoline van Matt Weidinger is een verrassende en aangename toevoeging.
 
 
 
 
 
 
'God Gave Your Hands' is een modern soul/gospel nummer dat gezongen wordt door Quisha Wint, een dame met een prachtige soulstem. Gene Hardy blaast nogmaals een uitstekende sax solo en daarna neemt Lance of Matt het over met zacht subliem pianowerk. William Sperandci op trompet en Gene Hardy op saxofoon zorgen met korte riffjes op hun blaasinstrument voor de soul vibe. Art Avalos levert uitstekend percussiewerk in 'God Gave You Hands'. De blazers trekken het swingende 'Lady Madonna, de enige cover op het album, op gang. Matchedash Paris steekt deze Beatles cover in een swingend gospel jasje en drukt daarmee toch zijn stempel op deze klassieker. Als de gospelmuziek van Matchedash Parish hier op zaterdagavond in de kerk gespeeld werd, dan is de kans heel groot dat ik weer wekelijks naar de kerkdienst ga. Na vier songs die Lance Anderson schreef en één cover, krijgen we met 'Afraid' het eerste van twee nummers die Matt Weidinger schreef en dat hoor je ook wel. 'Afraid' is een melodieuze, soulvolle ballade, die gedragen wordt door de orgel klanken van Lance of Matt. Jordan McKenzie kleurt deze knappe ballade met een gevoelvolle slide solo, die je raakt tot in de kleinste vezel van je lichaam. In dit nummer kijkt Matt in de spiegel en vraagt hij zich af wat hem tegenhoudt en geeft hij zichzelf hoop op een betere toekomst. 'Not Sold On Getting Old' is pure soul. Drummer Ben Rolo en bassist Marc McIntyre zorgen voor een heerlijke groove en de blazers zijn weer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig. De backingzangeressen, Quisha Wint, Michell White en Jill Zadeh zijn met hun sterke en prachtige soulstemmen weer de perfecte ondersteuning en aanvulling voor de stem van zanger Lance Anderson. Ook in dit nummer zijn de toetsen weer weelderig aanwezig en gitarist Jordan McKenzie haalt uit met een vlijmscherpe en verschroeiende snarensolo.
 
 
 
 
 
 
'Hopeless Romantic' is een prachtige soulvolle ballade, over het missen van je geliefde wanneer je op reis bent of op tournee. Het is genieten van de harmonieuze samenzang van Lance en de zangeressen Quisha, Michell en Jill. Instrumentaal weet Jordan Mc Kenzie met gevoelvol solowerk op zijn sixstring, nog romantischer te zijn dan de gezongen woorden. Na de gitaarsolo nemen Lance of Matt weer glorieus over op het orgel. Een bezoek aan de Congo Square in New Orleans inspireerde Lance Anderson om 'Congo Strut' te schrijven. Dit instrumentale nummer heeft een funky beat en een stevige New Orleans vibe. De toetsenvirtuozen Lance Anderson en Matt Weidinger drukken met hun subliem werk op de klavieren hun stempel op deze 'Congo Strut'. Voor mij is de intense ballade 'Nothing To Say', waarin Matt zingt over de menselijke strijd en het daarbij gepaarde pijn en verdriet in een slechte relatie, die gedoemd is om te mislukken, één van de hoogtepunten op dit uitstekende album. Deze meer dan vijf minuten durende, pijnlijke lovesong weet je elke seconde te raken. De twaalfkoppige band Marchedish Parish sluit hun debuutalbum af met het opwindende 'This Love Can't Least', een song met een heel positieve en wijze boodschap, namelijk dat je nu moet leven en niet in het verleden of in de toekomst. Het levendige nummer wordt met veel enthousiasme gebracht en ook instrumentaal mogen verscheidene muzikanten met een solo hun uitbundigheid en vrolijkheid etaleren. 'Saturday Night' van Matchedash Parish is een uitstekend en gevarieerd album, dat zeker een breed punliek zal kunnen bekoren. Ze klinken op CD al erg goed en uitbundig en naar mijn gevoel klinkt de band nog veel beter Live. Naar mijn gevoel is elk concert van Matchedash Parish één groot feest. (8/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. When the Rain Comes
02. Where There Is Love
03. St. John’s Matchedash Parish Hall
04. God Gave You Hands
05. Lady Madonna [Lennon/McCartney]
06. Afraid
07. Not Sold On Getting Old
08. Hopeless Romantic
09. Congo Strut
10. Nothing to Say
11. This Love Can’t Last
 
 
 
Matt Weidinger: Zang, Hammond, Wurlitzer, orgel, piano, gitaar en mandoline
Lance Anderson: Zang, piano, Hammond, klarinet en Wurlitzer
Quisha Wint:  Zang & backing vocals
Michell White: Backing vocals
Jill Zadeh: Backing vocals
Shamakah Ali: Drums
Ben Rolo: Drums
Art Avalos: Percussie
Marc McIntyre: Bas
MacKenzie Jordan: Gitaar
Gene Hardy: Tenor & bariton sax
William Sperandci: Trompet