MARSHALL LAWRENCE - FEELING FINE

Album Review

Album: 
MARSHALL LAWRENCE - FEELING FINE
Artist: 
Marshall Lawrence
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock, Rock
Date: 
23/02/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
MARSHALL LAWRENCE - FEELING FINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marshall Lawrence is een Canadese muzikant die in 1956 geboren werd in Flin Flon, Manitoba. Op tienjarige leeftijd verhuisde Lawrence met zijn familie naar Windsor, Ontario. In zijn vroege tienerjaren raakte Lawrence in de ban van de rock'n roll. Hij vroeg aan zijn vader een gitaar en die gaf hem een Echo semi akoestische gitaar. Geïnspireerd door Jimi Hendrix was Lawrence vastbesloten om te leren hoe hij een gitaar moest bespelen. In het begin van de jaren zeventig speelde Lawrence bij verscheidene rockbands. Na de rock ontdekte Marshall Lawrence de blues muziek en nog later de funk. In 1996 richtte hij de Marshall Lawrence Band op en trok hij naar Noord Californië. Een jaar later keerde hij terug naar Canada waar hij de rhythm & blues formatie Rhythm Chil'Un oprichtte. In 2003 verscheen zijn debuutalbum 'Where's The Party'. Ondertussen heeft hij al een Maple Blues Award gewonnen en was hij ook genomineerd voor een Canadian Independent Music Award. Met 'Feeling Fine', dat op drieëntwintig februari verscheen is Marshall Lawrence al aan zijn vijfde album toe. Het is een terugkeer naar de high energy rock en blues van de Britse en Amerikaanse rock scenes uit de late jaren 70 en 80. Marshall's vurige benadering van gitaar spelen en pakkende songwriting komen samen in tien originele, spannende en beladen nummers.
 
 
 
 
 
 
Beukende drums en verschroeiende gitaar riffs zijn de voornaamste ingrediënten in de titeltrack 'Feeling Fine', waarin Marshall zingt dat hij down geweest is, maar dat hij uit het dal geklommen is en blij is dat hij er weer staat. In deze energieke opener vinden we al meteen de high energy rock en blues uit de jaren zeventig en tachtig terug. Met de vloeiende heavy rocker 'Dancing With The Hurricane' rocktMarshall Lawrence met veel overgave verder. Het dwingende en bulderende slagwerk van Alan Beveridge is ook in deze onstopbare rollercoaster heel bepalend. In het erg swingende 'Ida Mae' blijft het gaspedaal volledig ingedrukt. Het grote verschil met zijn twee voorgangers is het gebruik van blazers en het uitstekend toetsenwerk van Andrew Glover. Het viertal lijkt ook in het vierde nummer hun spetterende rock feestje verder te zetten, maar na de uptempo rock intro verandert 'What Am I Doing Here' in een trage swampy blues shuffle. Marshall kleurt met een prachtige snaren solo dit meeslepende nummer. Hoewel de titel 'Blues Still Got Me' laat vermoeden dat we een bluesnummer gaan krijgen, is het toch weer rock uit de jaren zeventig dat we voorgeschoteld krijgen.
 
 
 
 
 
 
Drummer Allan Beveridge en bassist Zach Daniel Robertson zorgen voor de stevige intro van de bluesrocker 'Going Down To Memphis', waarin Marshall imponeert met vet slide werk op zijn six string. De emotionele blues ballades 'Help Me Find My Way Home' en 'Mean Hearted Woman' zijn welgekomen rustpunten op het album. In het melodieuze 'Help Me Find My Way Home' kleuren het subtiele en erg mooie toetsenwerk van Andrew Glover samen met het melodieuze snarenwerk van Marshall de sound. Daarna gaat het tempo terug de hoogte in met de funky getinte rocker 'Keep On Walking', waarin het genieten is van het pittig gitaar werk van Lawrence en van de knappe vloeiende pittige baslijn van Zach Daniel Robertson. Drummer Allan Beveridge toont nogmaals zijn klasse met erg knap en beukend slagwerk in de afsluitende rocker 'Dirty Dishes'.
'Feeling Fine' van Marshall Lawrence is een energiek album zonder echte verrassingen. (7/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Feeling Fine
02. Dancing With A Hurricane
03. Ida Mae
04. What Am I Doing Here
05. Blues Still Got Me
06. Going Down To Memphis
07. Help Me Find My Way Home
08. Mean Hearted Woman
09. Keep On Walking
10. Dirty Dishes
 
 
Marshall lawrence: zang en gitaar
Zach Daniel Robertson: bas
Allan Beveridge: drummer 
Andrew Glover: toetsten