MARKEY BLUE & RIC LATINA PROJECT - JUMPIN' THE BROOM

Album Review

Album: 
MARKEY BLUE & RIC LATINA PROJECT - JUMPIN' THE BROOM
Artist: 
Markey Blue & Ric Latina Project
Record Label: 
SoulOSound Records
Style: 
Blues, soul, bluesrock
Date: 
22/04/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
MARKEY BLUE & RIC LATINA PROJECT - JUMPIN' THE BROOM
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Markey Blue en Ric Latina zijn allebei al meermaals genomineerd als songwriters voor film en televisie op de Blues Awards. Samen vormen ze een energieke blues, Americana, roots en soul band. In 2016 waren ze halve finalist op de International Blues Challenge in Memphis, TN. Met hun laatste album 'Raised In Muddy Waters' uit 2018 debuteerden ze op nummer acht in de Billboard Blues Charts. In 2019 kregen ze twee nominaties op de Indepent Blues Awards. Nu hebben ze met 'Jumpin' The Broom' een opvolger klaar. Het is het vierde album van het duo en het eerste sinds ze getrouwd zijn. Er staan tien originele songs op 'Jumpin' The Broom' en die werden allemaal door Ric Latina en Markey Blue geschreven.
 
 
 
 
 
Het album opent met de groovende bluesrocker 'Bad For Real', waarin Markey Blue het verhaal vertelt van een gokverslaafde die al zijn geld en zijn vrouw kwijtraakt. Gelukkig voor hem komt alles op het eind weer goed. Het bijtende en splijtende gitaarwerk van Ric Latina is van sublieme kwaliteit. Bassist Randy Coleman en drummer Dave Northrop zorgen voor een stuwende groove en toetsenist Shannon Wickline is het gehele nummer uitstekend aanwezig. Het ritme vertraagt een beetje, maar de liefdes problemen blijven in het melodieuze en soulvolle 'Hanging On'. Markey Blue zingt het nummer met de nodige emotie in haar stem. Het gevoelvolle snarenwerk van Ric Latina is tijdens het instrumentale gedeelte het perfecte verlengstuk van Markey Blue's stem. Chris West blaast de nodige soul in het nummer. Het heel dansbare 'When It's Blue' is een  soulvolle blues shuffle, waarin de mooie stem van Markey Blue volledig tot haar techt komt. Chris West is op de koperblazers het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig en ook Ric Latina speelt zich weer in de kijker met een knappe snarensolo. Snannon Wickline draagt de melodie van 'When It's Blue' met zijn warme orgelklanken.
 
 
 
 
 
 
Met zijn pompende baslijn zorgt Randy Coleman voor een stevige groove in ' Little Betty'. Drummer Dave Northrop bepaalt met strak slagwerk het ritme en gitarist Ric Latina strooit gretig rond met vette en splijtende slide riffs. Het blijft lekker grooven in het soulvolle 'Be With Me', waarin Ric Latina nog maar eens een pittige solo uit zijn sixstring tovert. De prachtige slowblues 'Lowdown Voodoo Woman' heeft een mooie instrumentale intro vol met mystieke geluiden. Er zit veel gevoel en emotie in de stem van Markey Blue'. Chris West is heel uitdrukkelijk aanwezig met sterke koper riffs, maar ook met heerlijk blaaswerk op de fluit. Shannon Wickline levert weer prachtig werk af op de toetsen en hetzelfde mag gezegd worden van Ric Latina op de gitaar. In 'You Got The Blues' weten Markey Blue & Ric Latina Project weer een uitstekende mix van blues, funk en soul te combineren. Drummer Dave Northrop en bassist Randy Coleman zorgen voor de funky getinte groove, Chris West blaast op zijn koperbaasinstrument de nodige soul in het nummer en Ric Latina voegt met erg knap snarenwerk de nodige blues toe aan 'You Got The Blues'. Vocaal is het dankzij Markey Blue weer helemaal af. 
 
 
 
 
Ik ben de juiste vrouw, maar jij bent de verkeerde man zingt Markey Blue overtuigend in het melodieuze en soulvolle 'Right Kind Of Woman'. Instrumentaal is het weer genieten van het machtige gitaarwerk van Ric Latina en ook gast saxofoniste Dana Robbins weet te imponeren met een machtige sax solo. Het blijft soulvol in het melodieuze 'Crying Out Loud'. Ook in dit verhaal is er geen happy end. Toetsenist Shannon Wickline schittert achter zijn klavieren en Ric Latina strooit kwistig rond met melodieuze gitaar riffjes en met een gevoelvolle solo neemt hij ook de outro voor zijn rekening. Het album wordt afgesloten met de ballade 'Where Are You'. Er klinkt veel emotie en pijn in de stem van Markey Blue, wanneer ze zingt dat ze alleen in bed ligt. Ze vraagt zich af met wie hij nu misschien wel is en waar hij is. Deze mooie, meeslepende slow is een prachtige afsluiter van een zeer aangenaam album. 'Jumpin' The Broom', het vierde album van Markey Blue & Ric Latina Project, bevat heel wat sterke songs. Bovendien bezit Markey Blue een mooie stem en is Ric Latina een erg sterk gitarist. (7,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
01. Bad For Real (3:47)
02. Hanging On (4:23)
03. When It's Blue (3:42)
04. Little Betty (3:52)
05. Be With Me (3:28)
06. Lowdown Voodoo Woman (4:24)
07. You Got The Blues (4:39)
08. Right Kind Of Woman (4:12)
09. Crying Out Loud (3:37)
10. Where Are You (3:06)
 
 
Ric Latina - Gitaar en backing vocals
Markey Blue - Lead en backing vocals
Randy Coleman - Bas
Shannon Wickline - Toetsen
Dave Northrop - Drums en percussie
Chris West - blazers, fluit
Mark T. Jordan - Toetsen op 9
Dana Robbins - Saxofoon op 8