MARK PONTIN GROUP - KALEIDOSCOPE

Album Review

Album: 
MARK PONTIN GROUP - KALEIDOSCOPE
Artist: 
Mark Pontin Group
Record Label: 
Lunaria Records
Date: 
25/03/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
MARK PONTIN GROUP - KALEIDOSCOPE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Britse Mark Pontin Group is met 'Kaleidoscope' aan hun derde album toe. Hun debuutalbum 'Days Of Destiny' verscheen in 2013 en het werd overal lovend onthaald en kreeg goede recensies. Ze werden zelfs in vijf categorieën genomineerd op de Britse Blues Awards. Als beste gitarist, bassist, album, blues song en als aanstormend talent. De band komt het best tot zijn recht op een podium. Dat is de plaats waar ze zich volledig kunnen uitleven in hun, op rock gebaseerde muziek. Het trio wordt nog al eens vergeleken met The Cream en Jimi Hendrix en dat kan ik heel goed begrijpen, want zelf hoor ik de sound van deze grootheden ook terug in de muziek van dit gedreven power kwartet. De verwachtingen waren dan ook zeer hoog gespannen voor hun tweede album 'Textures' dat op 1 april 2016 verscheen. Buiten gitarist en zanger Mark Pontin bestond de band toen uit Dafydd Davies op drums, Alun Walters op bas en Aleysha Pontin op Wurlitzer. Op 'Textures' kreeg de band nog versterking van Tim Hamill, die het clavinet en het Hammond bespeelde. Het album werd opgenomen in de Sonic One Studios te Llangennech in de UK. Mark Pontin schreef alle nummers en was tevens de producer van het album. Op 25 maart 2022 verscheen met 'Kaleidoscoop' het derde album van Mark Pontin Group. De opnames gebeurden in 2018 en 2019 in verschillende sessies. Voor het uitbrengen wilde Mark Pontin wachten tot het ergste van de Corona pandemie voorbij was. In november 2021 verscheen het album in het Verenigd Koninkrijk en vijf maanden later ligt het ook in België en Nederland in de winkelrekken. Er staan dertien originele, door Mark Pontin geschreven, nummers op 'Kaleidoscope'.
 
 
 
 
 
 
De opener 'Sunrise' is een heel kort, amper één minuut durend, instrumentaal nummer met zachte en intieme gitaarklanken, waarbij veel tremelo wordt gebruikt. In de outro horen we stromend water. 'In Everything (Today) realiseert Mark dat zijn vrouw hem verlaten heeft en alles meegenomen heeft. Het is een mooi opgebouwd, meeslepend nummer met magistrale strijkers en soulvolle koperblazers. Er klinkt veel verdriet en onbegrip in de stem van Mark Pontin en datzelfde gevoel weet hij meesterlijk over te brengen tijdens zijn meer dan uitstekende gitaar solo. Naar het einde toe komt Ayesha Pontin met haar prachtige stem, vocaal nog een handje toesteken. Met het weemoedige 'Don't Sleep' gaat Mark Pontin Group meer de psychedelische weg op. De Wurlitzer en het chrunchy gitaarwerk zijn hier heel belangrijk, alsook de prachtige samenzang tussen Mark Pontin en bassist Tim Hamill. Mark Pontin is een echte gitaarvirtuoos en dat merk je weer tijdens zijn heerlijke progessieve snarensolo. We krijgen funk uit de jaren zeventig met 'This Will Never Be A Hit', een nummer waarin Mark kritiek uit op de muziekindustrie. De kwaliteit is momenteel niet zo belangrijk volgens hem, wel het geld dat er tegenaan gegooid wordt. Het groovy toetsenwerk van Owain Hughes, de soulvolle blazers en de knappe funky baslijn van Tim Mahill zorgen voor de heerlijke groove. Mark Pontin etaleert andermaal zijn klasse op de sixstring met een fantastische, iets te korte snarensolo.
 
 
 
 
 
 
Het beste nummer op 'Kaleidoscope' is zonder twijfel de stevige bluesrocker 'Starmaker'. Met Mark Pontin op zang en gitaar, Callum Morgan-Jones op bas en James Garvey op drums horen we hier een sterk en stevig power trio aan het werk. Met strak en dwingend slagwerk zorgt James Garvey voor een uitstekende drumbeat. Mark Pontin is het gehele nummer uitstekend aanwezig met pezig gitaarwerk en zijn magistrale, splijtende solo roept herinneringen op aan bluesrock legende Jimi Hendrix. 'Roll With Me Easy' is het liefdeslied op dit album. Deze dromerige liefdesballade opent met een pastoraal snaarintermezzo, pizzicato altviool ten grondslag aan de melodieuze violen en cello. Met veel gevoel haalt Mark in het nummer herinneringen op aan zijn ex geliefde. Met een prachtige, soulvolle gitaarsolo plaatst Mark zelf de kers op de taart van dit wondermooi nummer. Mark Pontin moet zeker met het anthemische 'Keep On Loving You' van REO Speedwagon in zijn hoofd gezeten hebben op het moment dat hij 'Forever' schreef. Het is de eerste single uit het album. Gelukkig is er nog de uitstekende solo van Pontin om het toch nog een beetje een eigen touch te geven. Daarna krijgen we het instrumentale, erg korte, jazz/rock fusion nummer 'Hotel Diablo', met in de hoofdrol het funky toestenwerk van Owain Hughes op de Fender Rhodes. Callum Morgan-Jones zorgt met een prachtige baslijn voor de heerlijke groove van 'Hell's Kitchen'.
 
 
 
 
 
 
Met het lekker groovende 'Freeway Fantasy' keert de band naar New Orleans. Halfweg breekt het nummer echt open wanneer Mark Pontin uitpakt met scheurend gitaarwerk. Het laatste gedeelte laat weer een sterke jam band horen met toetsenist Owain Hughes in een glansrol. In het begin op het album kregen we 'Everything (Today)' en nu krijgen we een soort vervolg met 'Everything (Tomorrow)'. Het hoofdpersonage vecht hier tegen een drugverslaving. Ook dit is een erg meeslepend nummer met weelderige strijkers en prachtig toetsenwerk op de Rhodes. Tim Hamill levert weer een prachtige baslijn af en Mark Pontin laat zijn gitaar weer magistraal en met veel gevoel spreken. In het afsluitende 'Phoenix' bindt het hoofdpersonage de strijd aan met zijn geestelijke gezondheid. Filmische strijkers en Mark's vervormd gitaarwerk vormen de ideale basis voor dit verhaal. De Oosters getinte gitaarsolo van Mark Pontin is weer van prima kwaliteit. Mark Pontin is een geweldige gitarist die met zijn gitaar zoveel meer kan zeggen dat met woorden. Het is pas als hij zijn gitaar laat spreken dat je voelt wat er zich in het hart, de geest en de ziel van Mark Pontin afspeelt. Met zijn derde album 'Kaleidoscope' heeft deze gitaarvirtuoos weer een uitstekend album op de markt gebracht. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
01 Sunrise
02 Everything (Today)
03 Don’t Sleep
04 This Will Never Be A Hit
05. Starmaker
06 Roll With Me Easy
07 Forever
08 Hotel Diablo
09 Hell’s Kitchen
10 Freeway Fantasy
11 Waiting
12 Everything (Tomorrow)
13 Phoenix
 
 
Mark Pontin: zang, gitaar
Callum Morgan-Jones: bas op #2, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 en 13
Tim Hamill: bas op #3, 4, 10 en 12
James Garvey: drums
Owain Hughes: Hammond, Wurlitzer, Moog, Rhodes
Ayesha Pontin: Backing vocals, Wurlitzer op #2