MAMA SPANX - STATE OF GROOVE

Album Review

Album: 
MAMA SPANX - STATE OF GROOVE
Artist: 
Mama SpanX
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Funk, Soul
Date: 
01/11/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
MAMA SPANX - STATE OF GROOVE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mama SpanX is het recentste project van Nikki Armstrong, een Amerikaanse zangeres/ songschrijfster en bandleidster. Nikki werd geboren in Riverhead op Long Island en studeerde muziek in Boston, Los Angeles en New York. Nikki is eveneens een professionele danseres en actrice. Ze is al vergeleken met Tina Turner, Gladys Knight, Bonnie Raitt en Janis Joplin. Na het schrijven van sessie werk in Sydney, Australië en in Los Angeles besloot Nikki haar focus te veranderen naar live optredens. Deze verandering bracht haar terug naar New York City. Nikki Armstrong speelde met haar vorige formaties Whole Lotta Blues (funk, blues en rock) en The Nikki Armstrong Project (jazz en blues) al meer dan twintig jaar in het New Yorkse Tri State gebied. Ze heeft opgetreden en muziek opgenomen met Melvin Sparks, Bucky Pizzarelli en Les Paul, om er een paar op te noemen. Nikki is regelmatig terug te vinden op grote podia, Carribean cruise schepen en op festivals en ze mocht al openen voor Joan Osborne, The Commitments, Dave Mason, Dickey Betts, Hubert Sumlin, Coco Montoya, Cornell Dupree en Ivan Neville. In 2012 deed ze een succesvolle tournee in Frankrijk en werd ze geïntroduceerd in de New York Blues Hall of Fame. Nikki heeft al vijf albums uitgebracht. Na een tweede tournee in 2014 in Frankrijk keerde Nikki terug naar Los Angeles, waar ze de juiste muzikanten zocht om samen haar nieuw project Mama SpanX uit de grond te stampen en te lanceren. Ze zocht en vond drummer en producer Ben Beckley, gitarist Steve Johnson, trompettiste en trombonespeelster Julie Sax, toetsenist Harlan Spector, saxofonist Steve Sadd en bassist David Abercrombie. Op één november 2017 verscheen 'State Of Groove', het debuutalbum van Mama SpanX. Er staan negen songs op het album, waarvan acht originele nummers die door Nikki Armstrong werden geschreven.
 
 
 
 
 
 
 
De eerste geluiden die we horen als we de CD opzetten is het gekraak van een oude vinyl plaat. Even later horen we de rauwe stem van Nikki Armstrong en de basdrum en de hi hat van drummer Ben Beckley die de intro van de opener 'Rocket' verzorgen. Later komen de andere instrumenten het nummer versterken en wordt 'Rocket' een soulvol funky nummer met veel blazers en een uitstekende solo van Steve Sadd op de saxofoon. Ook toetsenist Harlan Spector is uitdrukkelijk aanwezig op het Hammond. Naar het einde toe verandert dit soulvolle funk nummer in een swingende gospel song , met geweldig werk van David Abercrombie op zijn fretless basgitaar. 'Wild Emotion' en 'Crawl' schreef Nikki samen haar goede vriend en blues gitarist Dave Fields. 'Wild Emotion' is een erg dansbaar soulnummer, waarin veel invloeden van de jaren zeventig te horen zijn. 'Crawl' is een funky rocker met een opwindende groove, waarin toetsenist Harlan Spector, saxofonist Steve Sadd, trompettiste Julie Sax en bassist David Abercrombie een hoofdrol opeisen. 'Being Beautiful' is een stomende rocker, die weer op een erg overtuigende wijze wordt gezongen door Nikki Armstrong.
 
 
 
 
 
 
 'Wrong Side Of The Garden' is een melodieuze ballade waarin we nogmaals kunnen genieten van de mooie volle stem van Nikki. Gitarist Steve Johnson speelt zich in deze slow in de schijnwerpers met fraai en bluesy snarenwerk. De enige cover op het album is 'Alligator Boogaloo', een bluesy rocker van jazz saxofonist Lou Donaldson uit 1967. Het erg dansbare funk nummer 'Thinkin'' heeft een catchy refrein. Gitarist Steve Johnson en toetsenist Harlan Spector mogen hun instrumentale virtuositeit nogmaals etaleren gedurende een knappe solo. In de intieme, ingetogen ballade 'Anywhere You Are' wordt de mooie stem van Nikki Armstrong alleen door de piano klanken van Harlan Spector ondersteunt. De blazers zijn weer uitdrukkelijk van de partij in de intro van het fel groovende titeltrack 'State Of Groove', een funky nummer waarin bassist David Abercrombie lekker kan plukken aan de zes dikke snaren van zijn fretless bas. Het album eindigt zoals het begonnen is, namelijk met het gekraak van een oude vinyl plaat. 'State Of Groove' is een aardig debuutalbum met veel soul en funk. De stem van Nikki Armstrong is vol, rauw en krachtig en ze heeft een prima band achter haar. (7/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Rocket
02. Wild Emotion
03. Crawl
04. Being Beautiful
05. Wrong Side Of The Garden
06. Alligator Boogaloo
07. Thinkin’
08. Anywhere You Are
09. State Of Groove
 
Nikki Armstrong : Zang
Ben Beckley : Drums
Steve Johnson : Gitaar
Julie Sax : Trombone en trompet
Steve Sadd : Saxofoon
David Abercrombie : Bas
Harlan Spector : Piano en Hammond