MAGGIE FRASER - THE WAY THAT I WISH IT WAS

Album Review

Album: 
MAGGIE FRASER - THE WAY THAT I WISH IT WAS
Artist: 
Maggie Fraser
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Folk, Americana
Date: 
24/02/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
MAGGIE FRASER - THE WAY THAT I WISH IT WAS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maggie Fraser is een Canadese singer/songwriter die woont in Toronto, Ontario. Ze identificeert zich voornamelijk als een songwriter in het folk en Americana genre en haar liedjes zijn opgenomen en uitgevoerd door andere artiesten, met name Ontario zangeres en multi-instrumentalist Colleen Hodgson, in haar release 'Songs Of Maggie' uit 2008. In de afgelopen jaren is Maggie naar de microfoon gestapt en is ze solo gaan optreden in de omgeving van Toronto. 'The Way that I Wish it Was' dat op 24 februari verschijnt is haar eerste release als zangeres en songwriter.
Het album bevat tien originele songs, die allemaal door Maggie Fraser werden geschreven. Voor 'After The Loving' kreeg ze hulp van echtgenoot Alec Fraser. Maggie's liedjes, die zich onderscheiden door hun unieke lyrische kwaliteit, lijken hun weg  te vinden naar die donkere geheime plek in ons en ons daar gezelschap te houden. De teksten zijn heel belangrijk in de muziek van Maggie Fraser. In het dagelijkse leven is ze therapeute en de verhalen die ze daar hoort zullen waarschijnlijk wel  een zeer goede inspiratiebron zijn. 
 
 
 
 
 
 
In de prachtige en sfeervolle opener 'Your Ghost' zingt Maggie over een weduwe die de liefde van haar leven verloor. Maggie heeft een prachtige stem, die kort bij deze van Lucinda Williams aanleunt. Buiten de zang neemt Maggie ook de akoestische gitaar voor haar rekening. Multi instrumentalist Alec Fraser speelt gitaar en bas. Rich Roxborough zorgt voor de mooie klanken op de keyboards. In het emotionele Americana nummer 'Beautiful Masquerade' zingt Maggie over het heropbouwen van een uitgestorven relatie. We krijgen terug dezelfde drie muzikanten. Rich Roxborough laat ons genieten van zijn heerlijk pianospel en Alec Fraser speelt buiten de baslijn op de elektrische bas, ook nog op de banjo, keyboards, accordeon en percussie. Het prachtige refrein geeft 'Beautiful Masquerade' nog meer cachet. Chris Bartos is op de fiddle en de pedalsteel gitaar heel bepalend in het vloeiende 'The Cornfield'. Het is één van mijn persoonlijke favorieten op dit uitstekende album. Maggie weet het nummer weer op een heel knappe wijze te brengen en backing zangeres Colleen Hodgson maakt het vocale gedeelte helemaal af. 'The Cornfield' is een berouwvolle klaagzang over de verkrachting van de aarde en de verloren onschuld. Het is één van de weinige nummers waarin een drum gebruikt wordt. 
 
 
 
 
 
 
Denis Keldie draagt met zijn warme orgel een elektrische pianoklanken de melodie van 'After The Loving', waarin een dakloze outcast een vluchtig bezoek van liefde ontvangt. Wat hun toekomst is lijkt volgens Maggie alleen de rivier te weten. Er klinkt veel verdiet en weemoed in de stem van Maggie wanneer ze het trieste nummer zingt. In 'Our Little Canoe', een nummer over het creëren van een beetje hoop in donkere tijden, zijn dan weer Balkan invloeden te horen. James McKie heeft daar met zijn mandoline en bodhran ( een Ierse lijsttrommel die bespeeld wordt met een soort trommelstok met één of twee slageinden) een heel groot aandeel in. in het weemoedige, 'The Loneliest Creature In The World' zingt Maggie over een vrijwillige hulpverleenster die probeert haar eigen eenzaamheid te verwerken. Ed White bepaalt op drums het tempo van het nummer en Rich Roxoborough kleurt de sound met zijn fijn pianospel. Er klinkt veel treurnis uit de emotionele en ontroerende ballade 'Going To Hell', waarin een gevangene zijn mishandelde echtgenote om vergeving vraagt. Accordeonspeler Dennis Keldie versterkt de trieste sfeer nog. De titeltrack 'The Way That I Wish It Was' is een nummer over hoop in donkere tijden. Dennis Keldie is het gehele nummer uitstekend aanwezig op de piano en de elektrische piano en Alec Fraser kleurt het nummer met een korte solo op de elektrische gitaar.
 
 
 
 
 
 
 
Instrumentaal is het vloeiend Americana nummer 'Wild Black Dogs'  één van de meest rijkelijke songs op het album. Wat de tekst betreft steekt Maggie hier de draak met de menselijke behoefte om te geloven dat we het leven daadwerkelijk kunnen beheersen. Denis Keldie op orgel en accordeon, Chris Staig op elektrische gitaar en Alec Frser op bas, drum en akoestische gitaar zorgen voor het instrumentale genot. Maggie Fraser en backing zangeres Colleen Hodgson voor het vocale. Het afsluitende 'Song For Susan' is een requiem voor een geliefde vriendin. Chris Bartos versterkt met zijn viool en moog bas synthesizer de trieste sfeer. 'The Way That I Wish It Was' van Maggie Fraser is een uitstekend luisteralbum, waarin de teksten je elke keer weer beroeren en ontroeren. Maggie heeft een prachtige stem en de instrumentale omkadering past perfect bij haar stem en het soort songs die ze zingt. (7,5/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Your Ghost
02. Beautiful  Masquerade
03. The Cornfield
04. After The Loving
05. Our Little Canoe
06. The Loneliest Creature In The World
07. Going To Hell
08. The Way That I Wish It Was
09. Wild Black Dogs
10. Song For Susan