LUCAS HANEMAN EXPRESS - CATCH THE WESTBOUND

Album Review

Album: 
LUCAS HANEMAN EXPRESS - CATCH THE WESTBOUND
Artist: 
Lucas Haneman Express
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues, Bluesrock,
Date: 
26/04/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
LUCAS HANEMAN EXPRESS - CATCH THE WESTBOUND
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lucas Haneman Express is een Canadese bluesband, die in 2014 werd opgericht. Ze drenken hun frisse funky sound in ontroerende teksten en aangrijpende gitaar solo's. Buiten zanger/gitarist Lucas Haneman bestaat de band nog uit drummer Jeff Asselin, bassist Martin Newman en zangeres Megan Laurence. In april 2015 bracht de band zijn debuutalbum 'Welcome Aboard' uit en dat album hiep hen om de Ottawa Blues Challenge te winnen in september 2015. Daardoor konden ze in januari 2016 naar de Internationale Blues Challenge in Memphis, waar ze tot in de halve finale wisten door te stoten. 'Tearing Up The Rails' dat in 2016 verscheen werd gedeeltelijk opgenomen in de legendarische Sun Studios in Memphis en de Gallery Recording Studios in Ottawa. 'Give Me Life', ' That's The Truth' en 'Blind Man's Blues' zijn de drie nummers die in de Sun Studios in Memphis opgenomen zijn. 'Tearing Up The Rails' kreeg wereldwijd airplay en positieve beoordelingen. Drie jaar later is er eindelijk de opvolger met 'Catch The Westbound', met daarop tien nieuwe originele songs die door de band werden geschreven.
 
 
 
 
 
 
Met een krachtige aanstekelige snaren riff steekt Lucas Haneman de lont aan het vuur van de vloeiende opener 'Lay It To The Line'. Lucas beschikt over een heel aangename stem en in het catchy refrein zorgt de prachtige stem van Megan Laurence voor de harmonieuze backing vocals. 'Lay It To The Line' is een mix van rock, pop en country met een knap eindresultaat. 'Cold Cold Front' is een iets stevigere pop/rock song met een knappe splijtende snarensolo van Lucas. De meer dan zes minuten durende soulvolle ballade 'Wicked Ride' is het hoogtepunt van het album. Met haar geweldig mooie stem zingt Megan Laurence het nummer op een fantastische wijze. Ze klinkt heel teder en innemend, maar bij momenten komt ze ook heel krachtig uit de hoek. Na deze prachtige vocale prestatie vraag ik me af of het misschien niet beter is om haar meer of zelfs alle nummers te laten zingen. 'Wicked Ride' heeft een hemelse melodie en Lucas Haneman zet de kers op de taart met een prachtig opgebouwde solo, die heel rustig en gevoelvol begint en verschroeiend eindigt. Geweldig mooie ballade. Lucas neemt de zang over in de uptempo rocker 'Make It Right', waarin drummer Jeff Asselin en bassist Martin Newman voor een zinderende groove zorgen. Ook hier weer weet Lucas met vlugge vingers op de snaren van zijn sixstring te bekoren. De slide gitaar van Lucas Haneman kleurt de sound van de verschroeiende Delta Mississippi bluesrocker 'Ms. McGrim'.
 
 
 
 
 
 
Met de diepe bonkende baslijn van Martin Newman en het opwindend en dwingend slagwerk van drummer Jeff Asselin ontstaat er een uitstekende groove voor de zinderende bluesrocker 'Devil's In My Grave'. Ook in deze Delta bluessong imponeert Lucas met splijtend en vet slidewerk. Met een snoeiharde vingervlugge solo zet hij zelf de kers op de taart. 'Pick It Up' is een duet van Megan Laurence en Lucas Haneman. De strakke en stevige bluesrocker 'Night Takes The Chances', heeft een knappe funky touch en wordt gekruid met uitstekend strak snarenwerk van Lucas. Gastmuzikant Jeff Heisholt, die met zijn orgel ook al te horen was op het prachtige 'Wicked Ride', speelt op het funky getinte liefdesduet 'Touch Of Your Love' een heel bepalende rol. Met zijn warme orgelklanken draagt hij het nummer en ook de toetsensolo van Jeff is een enorme verrijking voor het nummer. Na de toetsensolo neemt Lucas Haneman grandioos over op de gitaar. De funky baslijn Martin Newman en de opwindende drumbeat van Jeff Asselin geven het nummer een heerlijke groove. Het album wordt afgesloten met 'To Be Brave', een East Coast blues nummer met fijne fingerpicking op de gitaar van Lucas. Het vloeiende en catchy refrein is een extra troef van deze aangename afsluiter. 'Catch The Westbound' van Lucas Haneman Express is een aangenaam album, met een paar erg sterke songs. (7/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Lay It To The Line
02. Cold Cold Front
03. Wicked Ride
04. Make It Right
05. Ms. McGrim
06. Devil’s In My Grave
07. Pick It Up
08. Night Takes The Chances (For Gord Downie)
09. Touch of Your Love
10.To Be Brave
 
 
musicians:
Lucas Haneman: Zang en gitaar
Jeff Asselin: Drums
Martin Newman: Bas
Megan Laurence: Zang