LOW SOCIETY – SANCTIFIED

Album Review

Album: 
LOW SOCIETY – SANCTIFIED
Artist: 
Low Society
Record Label: 
Rezonate Records
Style: 
Blues, Bluesrock
Date: 
01/05/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
LOW SOCIETY – SANCTIFIED
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Low Society is het gevolg van de intense samenwerking tussen twee discipelen van de blues, namelijk Miss Mandy Lemons en slide gitarist Sturgis Nikides. Mandy zingt de blues met een verbazingwekkende kracht die de zuidelijke gefrituurde ziel en noordelijke houding combineert. De invloeden van Koko Taylor, Etta James, Big Maybelle en Janis Joplin zijn duidelijk te horen in haar stem en muziek. Zanger/ songwriter en gitarist Sturgis Nikides tourde en nam albums op met Velvet Underground legende John Cale. Sturgis speelde al blues toen hij nog maar tien jaar oud was. Zijn debuut solo album 'Man Of Steel' kreeg wereldwijd lovende kritieken in de muziekpers. De liedjes van Low Society zijn een mix van blues, Americana en old school soulmuziek. Hun debuutalbum 'High Time' verscheen in 2011. Drie jaar later was de opvolger 'You Can Not Keep A Woman Down' klaar en dat album werd overal positief onthaald en stond op verschillende lijstjes genoteerd bij de beste albums uit 2014. In 2015 won Mandy Lemons de Emissaries Of Memphis Music Peoples Choise Award. Nu ligt hun derde studio album 'Sanctified', dat een paar weken geleden verscheen hier voor me. Het bevat tien songs, waarvan er zeven door Mandy en Sturgis geschreven zijn. Er staan ook twee covers op het album. Nog leuk om te weten is dat er een Belgische inbreng is op het album met de ritme sectie, die bestaat uit drummer Bart De Bruecker en bassist Jacky Verstraeten.
 
 
 
 
 
 
Low Society opent hun nieuwe album met de hemels mooie cover 'Angel From Montgomery' van John Prine. Meteen weet de krachtige, rauwe en emotievolle stem van Mandy Lemons je te boeien en je mee te nemen in het nummer. Sturgis Nikides voorziet deze beklijvende ballade van het nodige uitstekende slide werk en gast muzikant Rick Steff zorgt voor de sublieme afwerking op de piano. Daarna wordt het gaspedaal ingedrukt voor het vlot gespeelde 'Raccoon', dat een goede dosis Hill Country boogie bevat. Ook hier weer is het genieten van het vet en knap slide werk van Sturgis en de rauwe imponerende stem van Mandy. Gastmuzikant Brian Hawkins helpt het nummer kleuren op de mondharmonica. Dat Mandy Lemons met haar stem meedere kanten opkan is te horen in de mysterieuze ballade 'The Freeze', waar ze haar rauwe stem even aan de kant laat voor een meer gepolijst soulvolle klankkleur. In de aanstekelige titeltrack 'Sanctified', horen we Mandy Lemons op haar best. Het is een mix van blues en country, dat gekruid is met knap en vet slide werk van Sturgis. De treurige ballade 'River Of Tears' is een plakker, waarvoor één tegel op de dansvloer genoeg is. Mandy zingt het door de orgelklanken gedragen nummer met veel gevoel en emotie. Het meer dan zeven minuten durende semi akoestische 'Nina' doet denken aan de songs van Stevie Nicks in haar periode met Fleetwood Mac.
 
 
 
 
 
 
Tot nu toe nam Mandy Lemons de lead vocals voor haar rekening, maar daar komt verandering in met het stomende blues nummer 'Drowning Blues', waarvan Sturgis Nikides de tekst en de muziek schreef. Hier trekt Sturgis de volledige aandacht naar zich toe door instrumentaal heel nadrukkelijk aanwezig te zijn met knap, vet slide werk en door de lead vocals voor zijn rekening te nemen. De Belgische ritme sectie met drummer Bart de Bruecker en bassist Jacky Verstraeten zorgen voor de stuwende groove. De pakkende ballade 'New York City Boy' wordt met veel emotie gezongen door Mandy. Instrumentaal kleuren Sturgis met zijn slide werk en Rick Steff op accordeon het nummer heel mooi in. De intro van 'Here Comes The Flood' is voor de toetsen van Rick Steff, die de meesten kennen van de band Lucero. De twee Belgen, Jacky en Bart zijn groots in deze song die ons naar de swampy gronden van de Mississippi Delta leidt. Rick Steff verzorgt hier niet alleen het toetsenwerk, ook op de accordeon laat hij zich weer van zijn beste kant horen. Afsluiten doet Low Society met ' I'd Rather Go Blind', de tweede cover op dit album. Het is altijd gevaarlijk om aan een groots nummer als deze Etta James klassieker te raken, maar Mandy en haar jongens mogen terugblikken op een heel knappe beklijvende versie. 'Sanctified', het derde album van Low Society is een heel aangenaam album geworden. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Angel From Montgomery 
02. Raccoon Song   
03. The Freeze
04. Sanctified
05. River Of Tears
06. Nina
07. Drawning Blues
08. New York City Boy #3 
09. Here Comes The Flood
10. I'd rather Go Blind   
 
musicians:
Mandy Lemons: vocals
Sturgis Nikides: guitars
Rick Steff: black & white keys
Jacky Verstraeten: bass
Bart de Bruecker: drums
Mr. Brian Hawkins: jaw harp on #2
Will Danger: drums on #6
Andrew McCarty: percussion