LOUISIANA'S LEROUX - ONE OF THOSE DAYS

Album Review

Album: 
LOUISIANA'S LEROUX - ONE OF THOSE DAYS
Artist: 
Louisiana's LeRoux
Record Label: 
Gulf Coast Records
Style: 
Southern Rock
Date: 
24/07/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
LOUISIANA'S LEROUX - ONE OF THOSE DAYS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Louisiana's LeRoux is een band uit Baton Rouge, die al meer dan veertig jaar bestaat. Gedurende deze lange periode kende de band wel de nodige personeel wisselingen. In het door Capitol uitgebracht persbericht uit 1978 was te lezen, dat de bandnaam LeRoux ontleent werd aan een Franse term, namelijk de dikke en stevige jus basis die wordt gebruikt om een gumbo te maken. Hun debuutalbum 'LeRoux' bestond uit een muzikale gumbo, die verschillende instrumenten en muziek arrangementen mengde tot een pittige Southern rock sound. Door het succes van het eerste album volgde er al snel een opvolger met 'Keep The Fire Burning' uit 1979. Het meest succesrijke album van de band is hun vierde album 'Last Safe Place' uit 1981. Met 'Addicted', 'Nobody Said It Was Easy' en 'Last Safe Place', drie nummers uit dat laatst genoemde album scoorde Louisiana's LeRoux zelfs in de hitlijsten. In de loop der jaren deelde Leroux het podium met heel wat grote namen, zoals The Allman Brothers, Wet Willie, Journey, Kansas, Heart, The Doobie Brothers, Charlie Daniels, Foreigner, Marshall Tucker, The Outlaws en ZZ Top. ​In 2007 hiep Louisiana's LeRoux, Tab Benoit om zijn albums 'Brother To The Blues' en 'Power Of The Pontchartrain' op te nemen. 'Brother To The Blues' leverde Benoit een Grammy nominatie op. Louisiana's ​LeRoux werd opgenomen in de Louisiana Music Hall of Fame als hun vijftigste inductee. Op 24 juni verscheen hun zevende album 'One Of Those Days', met daarop tien songs. Vijf songs zijn originele, door de band geschreven nummers, de andere vijf zijn covers.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de fantastische titeltrack 'One of Those Days'. Met opwindend slagwerk trekt drummer Randy Carpenter deze Southern rocker op gang. 'One Of Those Days' werd geschreven door Jim Odom en Tony Haselden, de twee gitaristen van Louisiana's LeRoux. Dit is muziek die meteen herinneringen oproept aan de hoogdagen van The Allman Brothers en The Doobie Brothers. Jef McCarty heeft een prachtige en volle rock stem. Met heerlijke en pittige gitaar riffs zijn Jim Odom en Tony Haselden het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig. In het instrumentale gedeelte is het genieten van de indrukwekkende percussie van Mark Duthu en het opwindend en energiek slagwerk van Randy Carpenter. Ook de toetsenisten Rod Roddy op Rhodes en Nelson Blanchard op Hammond dragen meer dan hun steentje bij aan deze 'One Of Those Days'. Rod Roddy en Nelson Blanchard verzorgen op hun klavieren ook de intro van de radiovriendelijke en melodieuze Southern rocker 'No One's Gonna Love Me', een cover van Dustin Ransom. Dit liefdeslied heeft een groot seventies gehalte. De uitstekende backing vocals maken 'No One's Gonna Love Me' helemaal compleet. In dit nummer krijgen we ook het betere gitaarwerk te horen, met melodieuze en erg aantrekkelijke snarensolo's van Odom en Haselden. Met knap en energiek slagwerk opent drummer Randy Carpenter het erg dansbare 'Lucy Anna'. Even later komt Rod Roddy op piano de drums versterken en is dit vrolijke, piano gedreven nummer helemaal vertrokken. Blijven stil zitten is geen optie tijdens 'Lucy Anna'. Met een erg aanstekelige baslijn zorgt Leon Medica voor een prachtige groove. Wie nog niet wist hoe er in Louisiana een feestje gebouwd werd, moet zeker eens naar 'Lucy Anna' luisteren. Ik garandeer je dat je dag meteen veel aangenamer wordt.
 
 
 
 
 
 
 
Dat Jim Odom en Tony Haselden twee erg goede gitaristen zijn, laten ze nogmaals horen in de stevige midtempo rocker 'Don't Rescue Me'. Net als in meerdere songs is het hier genieten van de prachtige harmonieuze meerstemmigheid van lead zanger Jeff McCarty en de prachtige stemmen van Keith Landry, Travis Thibodaux, Chapel Hart, Bobby Kimball, Bill Champlain. Zij zorgen op het album voor de geweldig sterke backing vocals. Op het einde van het lied komt Jeff tot de conclusie dat het misschien toch geen echte liefde was. Na de liefdespijn is de band weer klaar om er stevig in te vliegen en dat doen ze met de stevige rocker 'Nothing Left To Lose'. Met een knappe pulserende baslijn zorgt bassist Joey Decker samen met het strakke slagwerk van Randy Carpenter voor de uitstekende basis en Rod Roddy en Nelson Blanchard dragen met hun prachtig toetsenwerk de melodie. Daarna volgt het lekkere 'The Song Goes on', met in de hoofdrollen het fantastische percussie werk van Mark Duthu en de machtige en epische gitaarsolo van Jim Odom of Tony Haselden. De oudere fans van Louisiana's LeRoux zullen zeker nog het nummer 'Lifeline' herkennen. Het stond op het album 'So Fired Up' uit 1983. Rod Roddy en Tony Haselden schreven het nummer. Ze herwerkten het nummer en schreven nieuwe en moderne arrangementen en gaven het een nieuwe titel 'Lifeline (Redux)'. Met zijn bijna zeven minuten is 'Lifeline (Redux)' het langste nummer op het album. In het tweede gedeelte evolueert 'Lifeline (Redux)' naar een soort jam. In het instrumentale gedeelte is het genieten van de instrumentale virtuositeit van deze top muzikanten. Geweldig nummer.
 
 
 
 
 
 
 
De jam partij krijgt een vervolg in de instrumentale funky getinte rocker 'Sauce Piquante', dat een weergaloze groove heeft en waarin alle muzikanten nogmaals al hun klasse mogen etaleren. Het album wordt afgesloten met 'New Orleans Ladies', een prachtige melodieuze ballade. Het refrein van deze door Hoyt Garrick geschreven song wordt weer meerstemmig en op een heel harmonieuze gezongen. Rod Roddy op piano en Nelson Blanchard op Hammond dragen de melodie en met een gevoelvolle en melodieuze gitaarsolo zet Tab Benoit de kers op de taart. Tab Benoit nam in 2008 'New Orleans Ladies' al eens op. Het is te vinden op zijn live album 'Night Train To Nashville' en Louisiana's LeRoux was toen zijn begeleidingsband. 'One Of Those Days' van Louisiana's LeRoux is een uitstekend Southern rock album. Zowel instrumentaal als vocaal is dit een erg sterke band en de tien nummers op het album zullen zeker en vast bij een breed publiek in de smaak vallen. Het laatste studio album van Louisiana's LeRoux is 'Higher Up’ en dateert al uit 2002. Het lange wachten wordt dubbel en dik beloond, want met 'One Of Those Days' bewijst Louisiana's LeRoux dat ze nog steeds springlevend zijn en nog steeds prima muziek kunnen maken. (8,5/10)
 
 
 
 
Walter vanheuckelom
 
 
 
01. One Of Those Days
02. No One’s Gonna Love Me (
03. Lucy Anna
04. Don’t Rescue Me
05. After All
06. Nothing Left To Lose
07. The Song Goes On
08. Lifeline (Redux)
09. Sauce Piquante
10. New Orleans ladies
 
Jeff McCarty – Lead Vocals
Jim Odom – Lead & Rhythm Guitar, Backing Vocals
Tony Haselden – Lead & Rhythm Guitar, Slide Guitar, Backing Vocals
Rod Roddy – Piano, Rhodes Piano, Backing Vocals
Nelson Blanchard – Hammond Organ, Backing Vocals
Joey Decker – Bass Guitar, Backing Vocals
Randy Carpenter – Drums
Mark Duthu – Percussion
 
ADDITIONAL MUSICIANS
Tab Benoit – Solo Guitar on New Orleans Ladies
Leon Medica – Bass Guitar on Lucy Anna, New Orleans Ladies and Sauce Piquante
Alexey Marti – Additional Percussion
Tim Courville – Drums on New Orleans Ladies
Backing Vocals – Keith Landry, Travis Thibodaux, Chapel Hart, Bobby Kimball, Bill Champlain