LOUISIANA RED & BOB CORRITORE - TELL ME 'BOUT IT

Album Review

Album: 
LOUISIANA RED & BOB CORRITORE - TELL ME 'BOUT IT
Artist: 
Louisiana Red & Bob Corritore
Record Label: 
Vizztone Label Group
Style: 
Blues
Date: 
18/02/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
LOUISIANA RED & BOB CORRITORE - TELL ME 'BOUT IT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bob Corritore is een Amerikaans mondharmonicaspeler, die op 27 september 1956 in Chicago werd geboren. Zijn leven veranderde voorgoed wanneer hij op twaalfjarige leeftijd voor het eerst Muddy Waters hoorde op de radio. In minder dan één jaar leerde hij mondharmonica spelen. Bob zocht contact met de grote harpspelers, zoals Big Walter Horton, Little Mack Simmons, Louis Myers, Junior Wells, Big John Wrencher en Carey Bell. Van hen kreeg hij veel mondharmonica tips en aanmoedigingen. In 1981 verhuisde Bob naar Phoenix, Arizona, waar hij in 1986 begon samen te werken met voormalig Howlin' Wolf drummer Chico Chism. Die samenwerking duurde twintig jaar, tot Chico in 2007 overleed. In 1991 opende Bob de inmiddels beroemde blues & roots club, The Rhythm Room en in 1999 bracht hij zijn debuutalbum 'All-Star Blues Sessions' uit. In 2005 bracht Bob de Rhythm Room All-Stars, met Big Pete Pearson, naar het Marco Fiume Blues Passions Festival in Italië. Hierdoor kwam er heel wat Europese interesse voor het vurig mondharmonica spel van Bob Corritore. In 2007 ontving Bob een Keeping The Blues Alive Award van de Blues Foundation. In datzelfde jaar werd 'Travelin' The Dirt Road', een samenwerking met Dave Riley, genomineerd voor een Blues Music Award. In 2011 won het album 'Harmonica Blues' van Bob Corritore & Friends een Blues Music Award voor Best Historical Blues Release. In 2013 werd 'Ain't Nothing You Can Do', de schitterende samenwerking met John Primer, gekozen tot Best Blues Album Of 2013 door het Duitse Blues News Magazine. Een jaar later kreeg Corritore ook een Blues 411 Jimi Award als Beste Mondharmonicaspeler. In mei 2020 verscheen 'The Gypsy Woman Told Me', de derde samenwerking tussen Bob Corritore en John Primer. In het najaar van 2020 verschenen nog drie albums van Bob Corritore in de reeks 'From The Vault Series'. Ook op zijn album 'Spider In My Stew' uit 2021 nodigde Bob Corritore weer een hele reeks gasten uit. Sugaray Rayford, Lurrie Bell, John Primer, Alabama Mike, Diunna Greenleaf, Francine Reed, Johnny Rawls, Oscar Wilson, Willie Buch, Bill & Shy Perry, Bob Stroger, Bob Margolin, Junior Watson, Kid Ramos, Johnny Main, Jimi Smith en Adrianna Marie zijn er een paar van. 
 
 
 
 
 
 
Louisiana Red is de artiestennaam van Iverson Minter, die op 23 maart 1932 geboren werd in Bessemer, Alabama. Hij stierf op 25 februari 2012 in Hannover, Duitsland. Hij was een singer/songwriter, bluesgitarist en mondharmonicaspeler. Iverson verloor op jonge leeftijd beide ouders. Zijn moeder overleed kort na zijn geboorte door een longontsteking en zijn vader werd in 1937 gelyncht door de Ku Klux Klan. In de late jaren veertig nam Louisiana Red al op voor Chess Records. Toen moest hij naar het leger waar hij opgeleid werd tot parachutist en in 1951 naar Korea moest. Na het leger speelde Red in de late jaren vijftig twee jaren bij John Lee Hooker. In 1963 bracht Louisiana Red zijn debuutalbum 'Lowdown Back Porch Blues' uit. In de jaren zestig en zeventig had hij een druk opnameschema en werkte hij als sessiemuzikant voor Chess Records, Checker Records, Atlas Records, Glover, Roulette Records, L&R en Tomato. In 1983 won hij een W.C. Handy Award voor Best Traditional Blues Male Artist'. Hij woonde vanaf 1981 in Hannover, Duitsland. Louisiana Red nam meer dan vijftig albums op en hij werd vooral bekend met het nummer 'Sweet Blood Call'. In de reeks Bob Corritore's 'From The Vaults' verscheen op 18 februari 2022 'Tell Me 'Bout It' van Louisiana Red en Bob Corritore. Er staan elf nummers op het album, waarvan Louisiana Red er negen schreef. Alle songs op het album werden opgenomen tussen 2000 en 2009.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de lome Chicago blues shuffle 'Mary Dee Shuffle'. Het is één van de twee nummers die niet door Iverson Minter werden geschreven, maar door Dora Minter, Iverson's laatste vrouw. Drummer Brian Fahey en bassist Mario Moreno zorgen voor de lome stuwende groove en pianist Matt Bishop weet zijn piano klanken uitstekend in de melodie te weven. Het heerlijke gitaarwerk komt van Buddy Reed en Bob Corritore schittert op de mondharmonica. Louisiana Red zingt met zijn rauwe en doorleefde stem dat hij veel tijd doorbrengt met Mary Dee in een drankgelegenheid in New Jersey. De doorleefde en ruwe bluesstem van Louisiana Red komt nog beter tot zijn recht in het Delta blues nummer 'Early Morning Blues'. Het is één van de weinige nummers op dit album die nog nooit uitgebracht werden. Het knappe slidewerk van gitarist Louisiana Red en het fantastische mondharmonicawerk van Corritore zorgen voor de weinige, maar o zo mooie instrumentale begeleiding. Treinen en reizen staan centraal in veel nummers van Louisiana Red. De stoomwals 'Alabama Train' is daar een schitterend voorbeeld van. Mondharmonicavirtuoos Bob Corritore is het ganse nummer aanwezig met zijn fantastisch scheurende klanken uit zijn kleine blaasinstrument. David Maxwell en Little Victor nemen het piano en gitaarwerk voor hun rekening en de ritmesectie bestaat hier uit drummer Alex Pettersen en bassist Billy Troiani. 'Alabama Train' is één van de hoogtepunten op dit album.
 
 
 
 
 
 
Muddy Waters was één van Louisiana Red's grote voorbeelden en dat is te horen in het vloeiende Chicago blues nummer 'Caught Your Man And Gone'. Bassist Paul Thomas en drummer Chico Chism zorgen voor een heerlijke groove en Corritore strooit het gehele nummer weer gretig rond met straffe mondharmonica riffs. De steeds weerkerende gitaar riff komt van Johnny Rapp. Buddy Reed etaleert nogmaals zijn klasse als gitarist in het tragere en meeslepende blues nummer 'New Jersey Blues'. Het wordt weer met veel emotie en passie gezongen door Louisiana Red en ook Corritore schittert weer met knap blaas en zuigwerk op zijn bluesharp. De trein is nogmaals het onderwerp in de verschroeiende blues song 'Freight Train To Ride', waarin Louisiana Red zijn luisteraars laat meegenieten van het leven van een bluesmuzikant on the road. Chico Chism op drums en Paul Thomas op bas zorgen voor de stuwende groove. Louisiana Red laat zijn bottleneck weer op een gevoelvolle wijze over de snaren op de nek van zijn sixstring glijden en natuurlijk is het fantastische mondharmonicawerk van Corritore ook in dit nummer uitdrukkelijk aanwezig. In 'Freight Train To Ride' herkennen we veel Elmore James invloeden. Het tweede nummer dat geschreven werd door Louisiana Red's laatste vrouw Dora is de titeltrack 'Tell Me 'Bout It', waarin Louisiana vertelt over een slechte ervaring, één van zijn liefjes stal namelijk al zijn geld. De muzikanten verschillen van nummer tot nummer. De ritmesectie in 'Tell Me 'Bout It' bestaat uit drummer Brian Fahey en bassist Patrick Rynn en toetsenist Don Maxwell is weer van de partij op de piano. 
 
 
 
 
 
 
'Earline Who's Been Foolin' You' is een uitstekend uptempo bluesnummer met Rob Corritore die op de bluesharp  herinneringen oproept aan Junior Wells. Het liefdeslied 'Edith May' weet bluesveteraan Louisiana Red met veel passie en overtuiging te zingen. Tussendoor strooit hij samen met gitarist Bob Margolin nog kwistig rond met uitstekende slide riffs. De liefhebbers van de Chicago blues zullen in hun nopjes zijn met 'Bessemer Blues', waarin Corritore het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig is met fantastisch mondharmonicawerk. Het knap gitaarwerk en de prachtige snarensolo komen van Buddy Reed en Louisiana Red. Het album wordt afgesloten met 'Bernice Blues', een Chicago bluesballade, waarin de stem van Louisiana Red volledig tot zijn recht komt. Ook deze keer heeft Bob Corritore weer een uitstekende selectie weten te maken van de opnames die hij gemaakt heeft met Louisiana Red. De liefhebbers van de blues en van de mondharmonica zullen aan  'Tell Me 'Bout It' van Louisiana Red & Bob Corritore zeker weer veel plezier beleven. Het is weer een mooie aanvulling in de reeks 'From The Vaults'. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Mary Dee Shuffle
02. Early Morning Blues
03. Alabama Train
04. Caught Your Man And Gone
05. New Jersey Blues
06. Freight Train To Ride
07. Tell Me 'Bout It
08. Earline Who's Been Foolin' You
09. Edith Mae
10. Bessemer Blues
11. Bernice Blues
 
Louisiana Red: Zang en gitaar
Bob Corritore: Mondharmonica
Johnny Rapp: Gitaar op #4, 6 en 11
Buddy Reed: Gitaar op #1, 5, 8 en 10
Bob Margolin: Gitaar op #9
Little Victor: Gitaar op #3
Chris James: Gitaar op #7
Matt Bishop: Piano op #1
David Maxwell: Piano op #3 en 7
Paul Thomas: Bas op #4, 5, 6, 9, 10 en 11
Mario Moreno: Bas op #1 en 8
Billy Troiani: Bas op #3
Patrick Rynn: Bas op #7
Chico Chism: Drums op #4, 5, 6, 9, 10 en 11
Brian Fahey: Drums op #1, 7 en 8
Alex Pettersen: Drums op #3