LON ELDRIDGE & STEVEN TROCH - COOL IRON

Album Review

Album: 
LON ELDRIDGE & STEVEN TROCH - COOL IRON
Artist: 
Lon Eldridge & Steven Troch
Record Label: 
Tub Thumper Records
Style: 
traditionele vooroorlogse blues en ragtime
Date: 
28/05/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
LON ELDRIDGE & STEVEN TROCH - COOL IRON
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lon Eldridge is een jonge rootsmuzikant uit Chattanooga, Tennessee. Zijn gitaarspel roept de geest op van artiesten als Mississippi John Hurt, Robert Johnson, Blind Blake en vele anderen. Zijn muziek is een unieke blend tussen traditionele vooroorlogse blues, ragtime en swing. Lon Eldridge wist op korte tijd in België een fanbase op te bouwen. Hij stond ondermeer al in N9 en ‘t Ey. Tijdens een concertreeks in het najaar van 2017 liet hij zich flankeren door de Belgische mondharmonica ace Steven Troch. Hij is een Jack-of-all Trades, je kan hem op het podium vinden met zijn eigen band, aan de zijde van Tiny Legs Tim, met HARP 4 of met nog iets anders. Altijd en overal blaast hij een fantastisch stukje harmonica en zijn reputatie reikt ondertussen tot ver buiten de landsgrenzen. Troch zijn speelse, maar diep in traditie gewortelde stijl past perfect bij Eldridges swingende gitaarspel. Lon Eldridge brengt met Steven Troch aan zijn zijde een unieke mix van traditionele vooroorlogse blues, ragtime, en swing. Dit is een show met twee snorren die je voor geen geld in de wereld wil missen! Op 18 mei 2018 kwam hun gezamenlijk album 'Cool Iron' uit.
 
 
 
 
 
 
In 2015 leerden Lon en Steven elkaar kennen tijdens een optreden en beide blues fanaten konden het dadelijk goed met elkaar vinden en die vriendschap leidde in 2017 tot een aantal gezamenlijke concerten in België. Daar werd besloten om ook samen een album te maken met eigen werk aangevuld met oudere blues nummers. Dat oudere mogen we letterlijk nemen want ze openen met 'You Can't Get That Stuff No More' van Tampa Red uit 1932. De titel kan ik volledig beamen, want dit soort mooie pure bluesnummers, die alleen gebracht worden met de resonator en de mondharmonica worden steeds zeldzamer. De liefhebbers van de oude traditionele blues zullen smullen van dit album. Met Lon en Steven hebben we natuurlijk twee virtuozen die het beste uit hun instrument kunnen halen, bovendien is de stem van Lon gemaakt om dit soort nummers te brengen. Ook de eigen geschreven songs ademen de sfeer uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw uit. Luister maar eens naar het fantastische samenspel van de mondharmonica van Steven en het snarenwerk van Lon in het door Steven Troch geschreven prachtige instrumentale nummer 'Sunday Morning Waltz'. Als je zoals dit tweetal terug naar de traditionele blues van voor de tweede wereldoorlog gaat kan je niet voorbij Robert Johnson en dat weten Steven en Lon ook en zo krijgen we op dit album met 'Kind Hearted Woman Blues' en 'Traveling Riverside Blues', twee covers van deze legendarische bluesmuzikant. Lon legt heel zijn hart en ziel in zijn stem wanneer hij 'Kind Hearted Woman Blues' zingt. De Mechelse bluesharp virtuoos Steven Troch imponeert met erg gevoelvol en subliem blaas en zuigwerk op zijn Mississippi saxofoon in deze ronduit fantastische versie. 'Kind Hearted Woman' is één van de hoogtepunten op dit album en ik kan me inbeelden dat Robert Johnson, mocht hij nog leven, heel tevreden zou zijn met deze versie. Als je elkaar en je eigen instrument echt goed aanvoelt, dan is een resonator en een mondharmonica meer dan genoeg om geweldige muziek te maken. Dat bewijzen Lon en Steven nogmaals in de Fred McDowell klassieker 'Wished I Was In Heaven Sitting Down'. Als je met deze twee heren op één wolkje kan zitten in de hemel zit je inderdaad op een fantastische plaats.
 
 
 
 
 
 
Lon Eldridge heeft altijd al een grote bewondering gehad voor blues diva Bessie Smith, die net als hij afkomstig is uit Chattanooga, Tennessee. Het is dan ook niet te verwonderen dat met 'Oh Daddy Blues' een nummer van Bessie op het album staat. In de versie van Lon en Steven moeten we de piano wel missen uit de versie van Bessie, maar in de plaats krijgen we een weergaloze Steven Troch op de bluesharp te horen. Ook in Fats Waller zijn 'Ain't Misbehavin'' slaagt Steven Troch er moeiteloos in om de piano en de blazers met zijn mondharmonica de vergeethoek in te spelen. Deze jazzy getinte blues song krijgt naar het einde toe nog een knappe ritme versnelling. Als je niet beter wist zou je zo denken dat het door Lon Eldridge geschreven 'Leavin' My Blues With You' ook een bluesje was uit de oude doos. Geen enkele man zal blij zijn wanneer hij thuiskomt en zijn vrouw in bed betrapt met zijn beste vriend, toch slagen Lon en Steven er in om het nummer positief te brengen. Lon zorgt met knap werk met de bottleneck op de hals van zijn resonator voor de ideale voedingsbodem waarop Steven Troch met sublieme korte riffjes op de bluesharp kan schitteren in 'Jack O' Diamonds', een schitterend blues nummer dat live werd opgenomen. Afsluiten doet het duo met een tweede live song en daarvoor kozen ze voor 'Traveling Riverside Blues' van Robert Johnson, één van de invloedrijkste Amerikaanse bluesartiesten aller tijden. Het nummer wordt weer op een geweldige wijze gezongen door Lon en de resonator en de bluesharp begeleiden die prachtige stem weer op een sublieme en gedreven wijze. Met 'Kind Hearted Woman Blues' van Robert Johnson staat er ook nog een bonustrack op het album. Het nummer kwam al eerder aan de beurt op dit album en persoonlijk vond ik die versie veel beter dan de versie van deze bonus track. De liefhebbers van de oudere traditionele blues zullen hun hart kunnen ophalen met het album 'Cool Iron' van Lon Eldridge en Steven Troch. Twee sublieme muzikanten met het blueshart op de juiste plaats. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
01. You Can't Get That Stuff No More (s. Theard)
02. Sunday Morning Waltz (s. Troch)
03. Kind Hearted Woman Blues (r. Johnson)
04. Wished I Was In Heaven Sitting Down (trad. Arr. F. Mcdowell)
05. Oh Daddy Blues (w. Russell, E. Herbert)
06. Ain't Misbehavin' (a. Razaf, T. Waller, H. Brooks)
07. Leavin' My Blues With You (l. Eldridge, E. Huey)
08. Jack O' Diamonds (trad. Arr. M. Lipscomb)
09. Traveling Riverside Blues (r. Johnson)
10. Kind Hearted Woman Blues (r. Johnson bonus track)
 
 
Lon Eldridge: sesonator, vocals
Steven Troch: Hohner harmonicas, backing vocals