THE LITTLE RED ROOSTER BLUES BAND - LOCK UP THE LIQUOR

Album Review

Album: 
THE LITTLE RED ROOSTER BLUES BAND - LOCK UP THE LIQUOR
Artist: 
The Little Red Rooster Blues Band
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues
Date: 
15/07/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE LITTLE RED ROOSTER BLUES BAND - LOCK UP THE LIQUOR
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sinds hun oprichting in 1988 is The Little Red Rooster Blues Band uitgegroeid tot één van de meest vooraanstaande bluesbands van de Delaware Valley, die consequent hun eigen blues leveren. Dat wordt gecombineerd met energiek gedreven concerten waarin vooral gedacht wordt aan het publiek. De band heeft ondertussen een grote fanbase opgebouwd die de band trouw volgt. Ze hebben opgetreden in clubs en op festivals in de Verenigde Staten en hebben zelfs meerdere keren door Europa getourd. Sinds hun debuutalbum 'Philadelphia To Memphis' uit 1991 heeft de band al zes albums met origineel materiaal uitgebracht, die door zowel de critici als door de fans lovend werden onthaald. In februari 2015 werd de band ingewijd in de International Blues Hall of Fame en in 2016 werden ze uitgeroepen tot Beste Band in Bucks County, PA, door de organisatie Bucks Happening. Hun passie en respect voor de muziek, samen met hun vermogen om hun publiek volledig in hun concert te betrekken, garandeert vrijwel een fenomenale live blueservaring. Het zevende album van The Little Red Rooster Blues Band verscheen op 15 juli 2018 en kreeg als titel 'Lock Up The Liquor'. Het album bevat vijftien songs die door de band geschreven werden.
 
 
 
 
 
 
Het album 'Lock Up The Liquor' opent met de lome instrumentale bluesshuffle 'Pitchin' Po'. Drummer Bob Holden en bassist Jeff Michael zorgen voor de stuwende groove waarop vooral mondharmonicaspeler Dave Holtzman en gast pianist Anthony Geraci zich volledig kunnen uitleven. Anthony Geraci is een meervoudig genomineerde pianist van Sugar Ray & the Bluetone. Dave en Anthony zijn ook uitstekend en constant aanwezig in het aantrekkelijke West Coast blues nummer 'Drinkin' Wine On My Dime'. Frontman Kevin McCann beschikt over een goede stem en hij pakt ook uit met een fijne snaren solo op de gitaar. Daarna wordt het gaspedaal nog wat verder ingedrukt voor het swingende country deuntje 'Rather Be Lonesome', waarin de ritmesectie zorgt voor een heerlijke swingende groove. Eerst pakt Kevin McCann uit met een pittige gitaar solo en even later is het de beurt aan Dave Holtzman die met gruizig mondharmonicawerk de kers op de taart plaatst. Ook in het instrumentale 'Cotton Mouth' speelt Dave Holtzman zich in de kijker met subliem gruizig blaas en zuigwerk en dat is niet verwonderlijk, want 'Cotton Mouth' is een eerbetoon aan James Cotton, één van de beste mondharmonicaspelers uit de geschiedenis. De zeemzoete slowblues 'Ready For Goodbye' is een typische ouderwetse één tegel plakker. Er komt terug wat meer ritme in de muziek van The Little Red Rooster Blues Band met het aantrekkelijke blues nummer 'Just A Distant Memory'. In dit erg korte nummer etaleren gitarist Kevin McCann en mondharmonicaspeler Dave Holtzman nogmaals hun instrumentale klasse. Het gaspedaal wordt nog wat verder ingeduwd voor het erg dansbare en humorvolle 'Thrift Shop Rubbers'. De stuwende baslijn van Jeff Michael vormt de ideale basis voor de instrumentale virtuozen Kevin McCann en Dave Holtzman, die weer alle registers open trekken. Het langste nummer op het album is de trieste slowblues 'Nothin' Left Between Us'. Gitarist Kevin McCann, mondharmonicaspeler Dave Holtzman en pianist Anthony Geraci weten elk in hun solo's de trieste en pijnlijke sfeer weer te geven.
 
 
 
 
 
 
'Oughta Be A law' is een stuwende trage bluesshuffle, met de stem van Kevin en de bluesharp van Dave in de hoofdrollen. Drummer Bob Holden zorgt met zijn dwingende basdrum en strak slagwerk voor een knappe groove in 'Trouble In The Jungle'. Bassist Jeff Michael pakt eerst uit met een uitstekende bas solo, waarna drummer Bob Holden succesvol overneemt met een strakke solo en daarmee ook zijn moment in de schijnwerpers krijgt. Net als in de vorige nummers laat Dave Holtzman weer horen hoe belangrijk hij is op de bluesharp voor deze band. Gastmuzikant Anthony Geraci draagt met subliem toetsenwerk 'Six Strong Man', waarin Kevin McCann een oproep doet aan zes sterke mensen om hem ten grave te dragen. Een nummer dat tijdens de concerten zeker voor ambiance zal zorgen is het instrumentale en erg dansbare 'Living At Jerry's House'. Deze song staat bol van de ritme en tempowisselingen. Hoewel The Little Red Rooster Blues Band met Dave Holtzman een sublieme mondharmonicaspeler in huis heeft, komt bluesharp virtuoos Steve Guyger in de zwoele bluesballade '4 O'Clock In The Morning' dit instrument voor zijn rekening nemen. Ook de zang neemt hij over van Kevin McCann en zo kan deze laatste zich volledig concentreren op het samenspel van zijn gitaar met de bluesharp van Steve. In het swingende West Coast bluesje 'Can't Believe She's Mine' kan een blije Kevin McCann met zijn geluk geen blijf en daarom perst hij nogmaals een mooie snarensolo uit zijn sixstring. Ook in de afsluitende titeltrack 'Lock Up The Liquor' blijft deze Amerikaanse band rocken. Gastpianist Anthony Geraci bewijst nogmaals zijn meerwaarde voor deze band met subliem boogiewoogie
toetsenwerk. 'Lock Up The Liquor' van The Little Red Rooster Blues Band is een erg aangenaam en gevarieerd album, waarvan de speelvreugde er zo afdruipt. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
Tracks:
01. Pitchin’ Woo
02. Drinkin’ Wine On My Dime
03. Rather Be Lonesome
04. Cotton Mouth (Tribute to James Cotton)
05. Ready For Goodbye
06. Just A Distant Memory
07. Thrift Shop Rubbers
08. Nothin’ Left Between Us
09. Oughta Ba A Law
10. Trouble In The Jungle
11. Six Strong Men
12. Livin’ At Jerry’s House
13. 4 O’Clock In The Morning
14. Can’t Believe She’s Mine
15. Lock Up The Liquor
 
 
Band:
Kevin McCann: Guitar and vocals
Dave Holtzman: Harmonica, vocals on 10 &11
Jeff Michael: Bass
Bob Holden: Drums
Special Guests:
Anthony Geraci: Piano on 1, 2, 5, 6, 8, 11, & 15
Steve Guyger: Harmonica and vocals on 13