LITTLE ODETTA - LITTLE ODETTA

Album Review

Album: 
LITTLE ODETTA - LITTLE ODETTA
Artist: 
Little Odetta
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
roots/rock met Amerikaanse rhythm & blues invloeden
Date: 
26/11/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
LITTLE ODETTA - LITTLE ODETTA
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Little Odetta is een Franse energieke roots/rockband met Amerikaanse rhythm & blues invloeden. De band uit de regio van Parijs werd in 2019 opgericht door frontvrouw Audrey Lurie en gitarist Lucas Itié. Verder bestaat Little Odetta uit drummer Fabien Rault, bassist Aurélien Herson Macarel en toetsenist Florian Chignon. Gedragen door de krachtige stem van Audrey Lurie, die doordrenkt is van soul, speelt de band vooral de kaart van energie. De band vond zijn wortels bij Led Zeppelin, Jimi Hendrix, The Doors, mythische bands uit de jaren zestig en zeventig, maar ook bij de iconen van de Afro-Amerikaanse rhythm & blues, zoals Aretha Franklin en Etta James. Nadat ze hun sound live hadden vorm gegeven, gingen ze de studio in om hun eerste album op te nemen. Het album werd opgenomen door Frederic Jaillard (Thomas Dutronc, Kimberose) en gemasterd door Steve Prestage (Peter Gabriel, Gary Moore, Manu Lanvin). Het titelloze debuutalbum bevat elf originele, door de band geschreven nummers.
 
 
 
 
 
 
Met een geweldige gitaar riff trekt Lucas Itié de stevige en stomende rocker 'Make Up Your Mind'op gang. Met uitstekend en energiek slagwerk bepaalt drummer Fabien Rault het ritme van deze verpletterende stoomwals. Frontvrouw Audrey Lurie maakt met haar stem duidelijk dat het de hoogste tijd is om een beslissing te maken. De stevige en bonkende baslijn van Aurélien Herson Macarel zorgt voor een uitstekende rock groove en toetsenist Florian Chignon weet zijn klanken op een erg knappe wijze doorheen deze stomende muziek te weven. Wanneer gitarist Lucas Itié dan ook nog eens verschroeiend uithaalt op zijn sixstring, kan de sterke opener 'Make Up Your Mind' niet meer stuk. De band blijft lekker verder rocken tijdens 'Don't Stop', waarin Florian Chignon schittert met weelderig toetsenwerk op de keyboards. Er klinkt veel soul in de stem van Audrey en ook deze keer weet ze het nummer met veel power en overtuiging te brengen. Het is smullen van Aurélien's heerlijke baslijn en Fabien's energieke slagwerk tijdens 'Shake', een uptempo rocker waarin alle registers worden open getrokken. Het nummer verscheen al eerder als single. Het heeft een zinderend en energiek refrein, dat tijdens de concerten van Little Odetta zeker voor ambiance en vuurwerk zal zorgen. Iets voorbij halfweg het nummer krijgt 'Shake' een schitterende ritme en sfeerwisseling en valt het bijna stil. Daarna wordt 'Shake' op een fantastische wijze terug opgebouwd naar een zinderend slot. Top nummer. Met strak en dwingend slagwerk trekt drummer Fabien Rault 'No Denying' op gang. Hier krijgen we verscheidene ritme en sfeerwisselingen en dat houdt het nummer boeiend en geeft het nog meer dynamiek. De verschroeiende en zinderende snaren solo op het eind van gitarist Lucas Itié zorgt voor de kers op de taart van deze uitstekende rocker. 
 
 
 
 
 
 
Met meer dan vijf minuten is de psychedelische rocker 'Waiting For The Sun', het langste nummer op het album. Het begin is rustig en met fraai gitaarwerk creëert Lucas Itié een Oosterse sfeer. De stem van Audrey klinkt zoeter en gevoelvoller dan in de vorige nummers. Met een ietwat dromerig en melodieus begin bouwt de band 'Waiting For The Sun' stelselmatig en geduldig op. Net als de mytische bands zoals Led Zeppelin werken ze naar een zinderende en scheurende climax toe en ook hier ontgoochelt Little Odetta niet. Na drie minuten worden zowel vocaal, als instrumentaal alle remmingen overboord gegooid en is het genieten van het fantastische en stomende slot van 'Waiting For The Sun'. Bulderende drums, wervelend toetsenwerk bonkende bas en verschroeiend gitaarwerk zijn de ingrediënten van dit geweldige slot. Ook mogen we de sterke vocale prestatie van frontvrouw Audrey Lurie niet vergeten. Het is prachtig zoals haar stem mee evolueert met het nummer. Met energiek en dwingend slagwerk bepaalt Fabien Rault het ritme van de stevige rocker 'You Will Find Someone'. Gitarist Lucas Itié kruidt het ganse nummer met scheurende gitaar riffs en de energieke zangeres Audrey Lurie geeft zich weer voor meer dan honderd procent. Naar het einde toe haalt Lucas nogmaals verschroeiend uit met zinderend snarenwerk op zijn sixstring. Herinneringen aan gitaarlegende Jimi Hendrix worden automatisch opgeroepen als je deze fantastische gitarist bezig hoort. 
 
 
 
 
 
 
De geest van Hendrix blijft ook aanwezig in de bluesrocker 'Never Keep Us Down'. Het heeft een stuiterend ritme en heeft een erg sterk refrein. Florian Chignon is het gehele nummer uistekend aanwezig op de toetsen en een schitterende Aurélien Herson levert weer een geweldige bas partij af. Zangeres Audrey Lurie en gitarist Lucas Itié, de twee oprichters van Little Odetta, drukken ook in dit nummer weer hun stempel op het nummer. Audrey doet dit met haar prachtige en krachtige stem en Lucas doet het weer met geweldig sterk werk op zijn sixstring. Het blijft energiek en stevig in de rocker 'Keep Up (Can We?)'. De verscheidene ritme en sfeer wisselingen en het catchy en sterke refrein geven 'Keep Up (Can We?)' nog meer cachet. In het instrumentaal gedeelte krijgen we knap Wah Wah gestuurd gitaarwerk van Lucas en de baslijn van Aurélien is weer een genot om naar te luisteren. Voor 'Roller Coaster' wordt de gashendel volledig open gedraaid. Deze stevige rocker is een orkaan die plots opdoemt en na drie en een halve minuut ook weer plotseling stopt. In die tijd raast hij voorbij en neemt hij alles mee wat hij op zijn weg tegenkomt. 'Your Love' begint rustig en met lekkere bluesy twang op de gitaar, maar dat duurt niet lang want even later verandert Lucas de sfeer met verschroeiend en opdwepend gitaarwerk. De beukende drums en bas van Fabien en Aurélien zorgen voor de opwindende rock groove en Lucas blijft het gehele nummer gretig rond strooien met scheurende riffs. In het refrein lijkt het er op dat hij met zijn vlijmscherpe gitaar frontvrouw Audrey het zwijgen wil opleggen, maar met haar powervolle stem gaat Audrey tegen de gitaar in.  Net als in een paar vorige songs op het album, krijgen we ook in 'Your Love' een schitterende ritme verandering en ook deze keer geeft dat aan de song nieuwe impulsen en nieuwe energie. 
 
 
 
 
 
 
 
Het album wordt afgesloten met de swampy rocker 'Rhythm', waarin Lucas Itié schittert op de dobro. Het nummer heeft dankzij de uitstekende ritme sectie, met drummer Fabien Rault en bassist Aurélien Herson Macarel, weer een geweldige groove. Fabien Rault bespeelt tijdens 'Rhythm' zijn snare drum en toms met de handen. Toetsenist Florian Chignon verrijkt de sound van 'Rhythm' op een prachtige, meer subtiele wijze. Het titelloze debuutalbum van Little Odetta is een geweldig album. De liefhebbers van stevige rock, met vintage invloeden uit de jaren zestig en zeventig, gaan hier zeker met volle teugen van genieten. Frontvouw Audrey Lurie heeft een prachtige en krachtige stem en ze bezit bovendien presence op het podium. Met Lucas Itié, Fabien Rault,Aurélien Herson Macarel en Florian Chignon bezit Little Odetta ook nog vier schitterende muzikanten. Voeg daarbij nog de erg sterke songs en je weet dat Little Odetta een geweldige band is, die met dit fantastische debuutalbum, klaar staat om helemaal door te breken. Live gaat deze energieke muziek nog beter tot zijn recht komen, dus hoop ik dat deze band vlug in de Benelux zal te zien zijn. Ik kan het debuutalbum van Little Odetta aan iedereen aanbevelen. (8,5/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01-Make Up Your Mind
02-Don't Stop
03-Shake
04-No Denying
05-Waiting For The Sun
06-You Will Find Someone
07-Never Keep Us Down
08-Keep Up (Can We?)
09-Roller Coaster
10-Your Love
11-Rhythm
 
Audrey Lurie - Lead vocals
Lucas Itié - Guitar
Fabien Rault - Drums
Aurélien Herson-Macarel - Bass
Florian Chignon - Keyboards