LITTLE HURRICANE - SAME SUN SAME MOON

Album Review

Album: 
LITTLE HURRICANE - SAME SUN SAME MOON
Artist: 
Little Hurricane
Record Label: 
Provogue/ Mascot Label
Style: 
Blues, Bluesrock
Date: 
14/04/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
LITTLE HURRICANE - SAME SUN SAME MOON
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Little Hurricane is een Amerikaanse blues en rock band die bestaat uit frontman/gitarist Anthony 'Tone' Catalano en drumster Celeste 'C.C.'Spina. Dit duo dat opgericht werd in 2010 probeert de blues te benaderen via een rockende indie sound. Hun muzikale invloeden komen van Dead Weather, Van Morrison, Gorillaz, James Taylor, Paul Simon en The Beatles. Na acht jaar niet op een podium gestaan te hebben plaatste Celeste in 2010 in een advertentie op de website Craigslist dat ze op zoek was naar gelijkgestemde muzikanten. Die advertentie trok de aandacht van studio ingenieur Anthony Catalano. Hij nam contact op met Celeste en hun gemeenschappelijk liefde voor unieke vintage apparatuur en de liefde voor de blues bracht hen samen. Little Hurricane was geboren en in april 2011 bracht het duo hun debuut album 'Homewrecker' op de markt. Songs als 'Get By', 'Sweet Pea' en 'Haunted Heart' uit dat debuut album waren te horen in een paar reeksen die in de USA op TV kwamen. Sports Illustrated noemde Little Hurricane als de band om in het oog te houden en ze gebruikten de song 'Give Em Hell' in een video voor hun magazine over badkledij. 'Homewrecker' kreeg de Award van beste album op de San Diego Music Awards 2012. In 2013 maakten ze 'Stay Classy', een collectie van covers en een jaar later verscheen 'Gold Fever'. Met dat laatste album wonnen ze op de San Diego Music Awards 2014 de Award van Album van het jaar en eveneens de Award als beste band. In 2015 wonnen ze de Award van beste song met 'Heart Skips A Beat'. Dankzij de muziek leerden Celeste en Anthony elkaar kennen, daarna werden ze geliefden en ze zijn sinds een tijdje man en vrouw.  In Europa is het duo nog niet zo bekend, maar dat zou best kunnen veranderen met hun nieuwe album 'Same Sun Same Moon', dat op veertien april verschijnt bij Provogue/ Mascot Label en de bijgaande promotie tournee waarmee ze vooral Nederland, maar ook België, Frankrijk, Duitsland en het verenigd Koninkrijk aandoen.
 
 
 
 
 
Anthony en Celeste openen hun album met de titeltrack 'Same Sun Same Moon', dat het verhaal vertelt dat mensen niet dezelfde overtuiging delen, maar dat ze toch  veel gelijkenissen hebben. We ademen dezelfde lucht, we zien allemaal dezelfde zon en maan opkomen en ondergaan. 'Same Sun Same Moon' heeft een geweldig aanstekelige groove. Met haar technisch vaardig slagwerk leeft Celeste zich volledig in het nummer in. Little Hurricane brengt met dit nummer toch een nieuw geluid, dat me nieuwsgierig maakt naar meer. Het duo krijgt hier heel wat hulp van elektronische instrumenten. Of zij die op voorhand geprogrammeerd hebben of dat ze bespeeld worden door andere muzikanten is me niet duidelijk. Ik ben een grote fan van Wille And The Bandits en met 'Bad Business' vist Little Hurricane in hetzelfde muzikale water als het Britse trio. De gruizige dirty gitaar riffs spelen een hoofdrol in het onheilspellende 'Bad Business' en het strakke slagwerk van Celeste houdt alles goed samen. In het voorstuk vertelde ik al dat het duo nu man en vrouw zijn en ze hebben hun liefde vastgelegd in 'OTL', de eerste single van het album. In dit liefdeslied zingen zowel Celeste als Anthony over hun liefde en hun stemmen passen erg mooi bij elkaar. Met zijn poppy sound is 'OTL' het meest commerciële nummer op het album en het zou me niet verwonderen mocht dit nummer heel wat airplay krijgen bij verschillende radiostations. Het keyboard en de percussie geven deze love song nog meer glans. Top nummer zonder meer en de video is een echt pareltje. In 'Isn't It Great' weet Celeste Spina weer te bekoren met aanstekelig strak slagwerk. Het nummer barst helemaal open tijdens de ruige en gutsy instrumentale finale. Ook tijdens 'Take It Slow' weet het duo te bekoren met hun gitaar, drums en elektronische computer snufjes. Het refrein met de zwoele backing vocals van Celeste nestelt zich dadelijk in je hoofd en blijft daar lang rond dwarrelen. Ik word in ieder geval goed gezind van dit nummer. De intro van 'Lake Tahoe Eyes' doet een beetje aan 'Wicked Game' van Chris Isaak denken, maar eenmaal Anthony begint te zingen is dat voorbij en weet het duo nogmaals een erg knappe eigen sound te brengen. Het gevoelvolle gevarieerde slagwerk van Celeste Spina geeft het nummer een geweldige groove en Anthony Catalano kleurt het geheel in met korte maar snedige gitaar riffjes.
 
 
 
 
 
 
De instrumentale rocker 'March Of The Living' zou een ideale soundtrack kunnen zijn van een film in het misdaad of thriller genre. Het nummer duurt nog geen twee minuten, toch weet gitarist Anthony te imponeren met gruizig vervormd snarenwerk. Met 'Mt. Señorita', waarin de intro verzorgd wordt door de drums en de koebel van Celeste, gaat Little Hurricane een beetje de weg op van The White Stripes. Met zijn speciaal stemgeluid weet Tone Catalano ook dit nummer weer op zijn eigen kenmerkende wijze te brengen. De effecten met de gitaar komen in deze strakke bluesrocker met een diepe drum beat weer tot hun volle recht. 'For Life' is een knappe ballade die zich afspeelt onder een prachtige sterrenhemel. 'You Remind Me' heeft een aanstekelig reggae ritme en de zacht aanwezige blazers geven de song een dromerige sfeer. Het nummer nodigt uit om te dansen en het refrein zing je mee zonder dat je het beseft. 'You Remind Me' zal zeker op de concerten voor heel wat animo zorgen. Little Hurricane neemt ons mee naar de Zuidelijke swamps rond de Mississippi Delta tijdens 'Slingshot'. Dit melodische dirty blues nummer is één van de toppers op 'Same Sun Same Moon'. Het nummer heeft een hypnotiserende beat en zit weer vol effecten en elektronische snufjes. In de instrumentale stukken gaat het ritme omhoog en wordt alles wervelender en ruiger en daar heeft de gitaar van Anthony een groot aandeel in. Het koppel sluit het album verrassend af met het akoestische 'Moon's Gone Gold'. Little Hurricane weet met 'Same Sun Same Moon' een eigen sound te creëren met een mix van dirty blues en bluesrock, waarin soms ook commerciële pop geluiden en ritmes te horen zijn. 'Same Sun Same Moon' is een sterk album geworden dat een breed publiek kan aanspreken. Misschien kunnen ze met dit nieuwe album de grote doorbraak in Europa maken. Van 29 april tot 9 mei 2017 komen ze in ieder geval hun album promoten in Europa. Op 29 april zijn ze te gast op de Rhythm & Blues nacht in Groningen, op 30 april staan ze in The Mezz te Breda, op 4 mei in de AB Club in Brussel, op 5 mei op het Bevrijding Festival in Zwolle en op 7 mei in Paradiso te Amsterdam. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
1.) Same Sun Same Moon
2.) Bad Business
3.) OTL
4.) Isn't it
5.) Take it Slow
6.) Lake Tahoe Eyes
7.) March of the Living
8.) Mt. Señorita
9.) For Life
10.) You Remind Me
11.) Slingshot
12.) Moon's Gone Cold