LINDSAY BEAVER & BRAD STIVERS - LINDSAY BEAVER & BRAD STIVERS

Album Review

Album: 
LINDSAY BEAVER & BRAD STIVERS - LINDSAY BEAVER & BRAD STIVERS
Artist: 
Lindsay Beaver & Brad Stivers
Record Label: 
Vizztone Label Group
Style: 
Blues, bluesshuffle, roots rock
Date: 
09/10/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
LINDSAY BEAVER & BRAD STIVERS - LINDSAY BEAVER & BRAD SHIVERS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lindsay Beaver en Brad Stivers zijn twee vocalisten/ muzikanten uit de Austin, Texas muziekscene. Lindsay is bekend om haar intense, onverschrokken zang en drumstijl en Brad voor zijn woeste gitaarspel en kenmerkende vocale stijl. Lindsay Beaver komt uit Halifax, Nova Scotia en Brad Stivers maakte naam in Colorado voordat ze allebei naar Austin werden getrokken, waar hun uitzonderlijke muzikale chemie samenkwam. Brad bracht bij VizzTone zijn debuutalbum 'Took You Long Enough' uit in 2017. Lindsay bracht haar eerste soloalbum 'Tough As Love' in 2018 uit bij Alligator Records. Op dat laatste album was Brad gitarist. Daarvoor had Lindsay met haar band 24th Street Wailers al drie albums uitgebracht. In 2020 bracht Brad de EP 'Six' uit en Lindsay deed een single met oude vriend Jimmie Vaughan. Voor hun titelloze duodebuut gingen Lindsay en Brad samen met Joe Murphy, Barry Cooke en de gastgitaristen Kirk Fletcher en Zach Zunis naar de Halifax studio van Garrett Morris, één van Canada's belangrijkste bluesmuzikanten. De twaalf krachtige tracks tonen hun muzikale diepgang in blues, Americana en soul. Elf nummers werden geschreven door Lindsay Beaver of Brad Stivers.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de heel aantrekkelijke Texas bluesshuffle 'One Condition'. Lindsay en Brad zingen het nummer samen en gastgitarist Kirk Fletcher zorgt voor de uitstekende gitaarsolo. We horen een zelfzekere Linsay in het zelf geschreven 'I Know What To Do'. Het is een stompende bluesrocker met gastmuzikant Joe Murphy, die een glansrol vertolkt met zijn huilend mondharmonicawerk. Het dwingende en strakke slagwerk komt van Lindsay Beaver en het priemend gitaarwerk komt van Brad Stivers. Barry Cooke draagt met zijn warme orgelklanken de melodie van de melodieuze ballade 'Hestitate'. De leadvocals neemt Brad voor zijn rekening. Hij belooft zijn geliefde dat hij er altijd voor haar zal zijn, ongeacht wat de toekomst ook zal brengen. Het refrein zingen Brad en Lindsay samen. De gevoelvolle gitaarsolo past als gegoten in deze prachtige ballade. In de vintage roots/country rocker 'See You Again' herkennen we veel invloeden van 'You Never Can Tell' van Chuck Berry. Gastgitarist Garrett Mason en Brad Stivers strooien het ganse nummer gretig rond met pittige gitaar riffs en hun aantrekkelijke gitaarsolo zal zeker en vast in de smaak vallen.
 
 
 
 
 
Lindsay en Brad blijven swingen en rocken in 'Getting Gone', een vintage nummer dat perfect in het verlengde van 'See You Again' ligt. Ook hier zijn de invloeden van Chuck Berry goed merkbaar. Brad Stivers schittert op zijn sixstring en vuurt een hele reeks opwindende gitaar riffs op ons af. We horen een emotionele Lindsay in de ontroerende en soulvolle ballade 'Take It Slow'. Toetsenist Barry Cooke draagt de melodie en de steeds weerkerende gitaarriff is van Brad Stivers. Drumster Lindsay Beaver en bassist Barry Cooke zorgen voor de stuwende groove in de bluesshuffle 'Be Alright', waarin Brad zingt dat tijd alle wonden en pijn heelt. Stivers schittert weer met heerlijk vingerwerk op zijn sixstring. Het duo gaat de Hill Country weg op met 'You've Got No Right'. Met haar krachtige stem zingt Lindsay het nummer weer heel overtuigend en het opwindende snarenwerk komt deze keer van gastgitarist Zach Zunis en Brad Stivers. De gitaarliefhebbers gaan weer smullen van het gitaarwerk van deze twee sterke gitaristen. 
 
 
 
 
 
De bluesshuffle 'It's Love' is het enige nummer op het album dat Lindsay en Brad samen schreven. Ze zingen het samen en ook het gitaarwerk nemen ze beiden voor hun rekening. Met gevoelvol gitaarwerk etaleert Brad Stivers nogmaals zijn grote klasse als gitarist in de traditionele Chicago bluesballade 'Something Else Will'. In het instrumentaal swingende 'Slim Pickin'' zijn de hoofdrollen voor orgelist Barry Cooke en gitarist Brad Stivers. Samen maken ze er een swingend feestje van. Het album wordt afgesloten met 'You're So Fine, de enige cover op het album. Het nummer werd geschreven door Finnie & Schofield en werd in 1959 voor het eerst uitgebracht door The Falcons. Later volgden nog andere versies, zoals Johnny Burnette (1961), Boz Scaggs (1965), Wilson Pickett (1966), Ike And Tina Turner (1966) en Tony Orlando (1978). Lindsay Beaver maakt er een intieme versie van. Ze zingt 'You're So Fine'  met alleen haar akoestische gitaar als begeleiding. 'Lindsay Beaver & Brad Stivers' het debuutalbum van het duo Beaver en Stivers is een heel aangenaam en gevarieerd album. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom 
 
 
 
01. One Condition
02. I Know What To Do
03. Hesitate
04. See You Again
05. Getting Gone
06. Take It Slow
07. Be Alright
08. You’ve Got No Right
09. It’s Love
10. Somebody Else Will
11. Slim Pickin’
12. You’re So Fine
 
 
 
Lindasy Beaver: Zang (1,2,3,4,6,8,9,12), drums (1 tot 11), gitaar (9,11,12)
Brad Stivers: Zang (1,3,5,7,9,10), Gitaar (1 tot11)
Barry Cooke: Orgel (3,5,6,10,11), Bas (1,2,4,7,8,9)
Kirk Fletcher: Gitaar (1)
Joe Murphy: Mondharmonica (2)
Garrett Mason: Gitaar (4)
Zach Zunis: Gitaar (8)