THE LIBERATORS - WAITIN'

Album Review

Album: 
THE LIBERATORS - WAITIN'
Artist: 
The Liberators
Record Label: 
GMR Music
Style: 
Rauwe bluesrock
Date: 
18/06/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE LIBERATORS - WAITIN'
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The Liberators zijn één van de langst bestaande rock bands van Nederland en ze hebben een indrukwekkende staat van dienst. Actief sinds 1979 en nog altijd springlevend. De vele Europese tournees brachten de band van Spanje tot in het hoge Noorwegen, soms werden ze door wereldsterren als Robert Plant (Led Zeppelin), Gary Moore uitgenodigd om mee op tournee te gaan. Tournees werden afgewisseld met de release van drie albums. De band werd vooral bekend vanwege hun energieke live shows en dat doen ze nu nog steeds. Nog altijd weet de band kroegen, zalen en festivals plat te spelen met de unieke mix van rock met een blues touch. De in 2015 overleden zanger Wouter Post, is vervangen door Stephan Hermsen, Ronald Roodbol is bassist, Frans Piepenbrock is gitarist en Lucas Vroemen is drummer. De band werd een jaar gevolgd door programmamaker Karin Hillebrand, wat resulteerde in de documentaire 'Sabbatical', uitgezonden door de Limburgse regionale omroep L1. De film ging in première in een volgepakte filmzaal Lumière in Maastricht op 19 mei 2017, gevolgd door een concert in de poptempel Muziekgieterij in Maastricht. De documentaire is nog altijd online te bekijken via de website van de band. The Liberators maakten drie albums en een handvol singles voor Polydor, Phonogram en voor de het Belgische Munich Records. In september 2020 verscheen de lang verwachtte opvolger 'Troubled Mind'. Het was het eerste album met de nieuwe line up. Het werd opgenomen in de Belgische GAM studio. Op dit album staan tien eigen nummers van de band, gaande van het stoere 'Troubled Mind' tot het ingetogen 'Good Man' en een tweetal mysterieuze instrumentale nummers. 'Trouble Mind' kreeg in 2020 een nominatie als beste bluesalbum van het jaar. Verleden maand verscheen met 'Waitin'' het vijfde album van The Liberators. Er staan negen originele, door de bandleden geschreven nummers op het album.
 
 
 
 
 
 
Al vanaf de opener 'Waitin'' maken we kennis met de lekker groovende muziek van The Liberators. Inderdaad, de titeltrack 'Waitin'' is een rauwe en groovy bluesrocker die je meteen bij je nekvel pakt en je niet meer los laat voor de laatste noot uitgestorven is. Frontman en zanger Stephan Hermsen strooit het ganse nummer gretig rond met lekkere mondharmonica riffs. Met zijn huilende solo op zijn kleine blaasinstrument zet Hermsen de instrumentale kers op de taart. Net als 'Waitin'' verwijst ook 'Lonely Nights' naar de moeilijke periode rond de Covid 19 periode. Een periode van wachten en weinig sociale contacten. Met energiek en stevig slagwerk zorgt Lucas Vroemen weer voor een strakke drumbeat. Instrumentaal steelt Stephan Hermsen zich ook hier weer in de spotlights met zijn uitstekend blaas en zuigwerk op zijn mondharmonica. 
 
 
 
 
 
 
In 'Can't Wait Another Night' horen we veel rock invloeden uit de seventies en the eighties. Hermsen vertelt het nummer meer dan dat hij het zingt. 'Cry Like A Wolf' is één van de beste songs op het album. Met zijn knappe baslijn zorgt Ronald Roodbol voor een heerlijke groove. Frans Piepenbrock kleurt het nummer met lekkere funky riffs en het sterke refrein geeft 'Cry Like A Wolf' nog een extra touch. The Liberators beperken zich niet tot bluesrock en rock. Luister maar eens naar 'Fooling Around', waar duidelijke ska en reggae invloeden in terug te vinden zijn. De energieke en opwindende drumbeat van Lucas Vroemen bepaalt het ritme van het aantrekkelijke 'Money Talks'. De Motown getinte intro laat niet vermoeden, dat we enkele seconden later een verschroeiend groovende  rocksong voorgeschoteld krijgen. Het was al een paar nummers geleden, maar in 'Money Talks' haalt Stephan Hermsen eindelijk nog eens uit met een verschroeiende mondharmonica solo. 
 
 
 
 
 
 
De Nederlandse band blijft alle registers open trekken in de punkrocker 'Clash' en in de mix van funk en fusion van 'Look For More'. In deze laatste song, waarin we een uitstekende ritme en sfeerwisseling krijgen, bewijzen drummer Lucas Vroemen en bassist Ronald Roodbol nogmaals dat ze een uitstekende ritmesectie vormen. Het album wordt afgesloten met 'Wrong Distraction'. De dwingende basdrum van Vroemen bepaalt het ritme en gitarist Frans Piepenbrock laat horen dat hij de kneepjes van fingerpicking op de gitaar erg goed beheerst. Met 'Waitin'' breien The Liberators een uitstekend vervolg aan het in 2020 verschenen 'Troubled Mind'. Wie van rauwe bluesrock en huilende mondharmonica houdt komt bij The Liberators zeker aan zijn trekken. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Waitin'
02. Lonely Nights
03. Can't Wait Another Night
04. Cry Like A Wolf
05. Fooling Around
06. Money Talks
07. Clash
08. Look For More
09. Wrong Distraction
 
Stephan Hermsen – Zang en mondharmonica
Ronald Roodbol – Bas
Frans Piepenbrock – Lead gitaar en zang
Lucas Vroemen – Drums, keyboards, gitaar en zang