THE LIBERATORS - TROUBLED MIND

Album Review

Album: 
THE LIBERATORS - TROUBLED MIND
Artist: 
The Liberators
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock, Rock
Date: 
11/09/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE LIBERATORS - TROUBLED MIND
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The Liberators zijn één van de langst bestaande rock bands van Nederland met een indrukwekkende staat van dienst. Actief sinds 1979 en nog altijd springlevend. De vele Europese tournees brachten de band van Spanje tot in het hoge Noorwegen, soms door wereldsterren als Robert Plant (Led Zepellin), Gary Moore uitgenodigd om mee op tournee te gaan. Tournees werden afgewisseld met de release van drie albums. De band werd vooral bekend vanwege de energieke live shows. En dat doen ze nu nog steeds. Nog altijd weet de band kroegen, zalen en festivals plat te spelen met de unieke mix van rock met een blues touch. De in 2015 overleden zanger Wouter Post, is vervangen door Stephan Hermsen, Ronald Roodbol is bassist, Frans Piepenbrock is gitarist en Lucas Vroemen is drummer. De band werd een jaar gevolgd door programmamaker Karin Hillebrand, hetgeen resulteerde in de documentaire 'Sabbatical', uitgezonden door de Limburgse regionale omroep L1. De film ging in première in een volgepakte filmzaal Lumière in Maastricht op 19 mei 2017, gevolgd door een concert in de poptempel Muziekgieterij in Maastricht. De documentaire is nog altijd online te bekijken via de website van de band. The Liberators maakten drie albums en een handvol singles voor Polydor, Phonogram en voor de het Belgische Munich Records. Het lang verwachtte nieuwe album  'Troubled Mind' werd onlangs uitgebracht. Het werd opgenomen in de Belgische GAM studio. Op dit album staan tien eigen nummers van de band, gaande van het stoere 'Troubled Mind' tot het ingetogen 'Good Man' en een tweetal mysterieuze instrumentale nummers.
 
 
 
 
 
 
The Liberators openen hun nieuwe album met de verschroeiende titeltrack 'Troubled Mind'. Met strak slagwerk zorgt drummer Lucas Vroemen samen met de beukende baslijn van Ronald Roodbol voor een stevige rock groove. In deze meer dan vijf minuten durende stomende bluesrocker schittert Stephan Hermsen met uitstekend gruizig mondharmonica werk en ook vocaal weet hij het nummer met veel overtuiging te brengen. In het knappe instrumentale gedeelte is het genieten van het opwindende slagwerk van Vroemen en het knappe blaas en zuigwerk van Hermsen op de mondharmonica. Met het stevig 'Fixin'' blijft de Maastrichtse band lekker verder rocken. Ook hier horen we Stephan met zijn krachtige stem het nummer met veel overtuiging zingen en laat hij ons weer genieten van heerlijk mondharmonica spel. Daarna vertraagt het ritme voor het instrumentale 'G-Jam'. Met strak ritmisch slagwerk trekt Vroemen het nummer op gang. Gitarist Frans Piepenbrock is hier op de gitaar uitdrukkelijker aanwezig dan op de vorige songs, waar hij zich meer beperkte tot het spelen van de ritme gitaar. In deze strakke swampy bluesrocker speelt hij zich in de kijker met knap psychedelisch gitaarwerk.
 
 
 
 
 
 
Met energiek en opwindend slagwerk trekt Vroemen 'So Tight' op gang en hij blijft ook in het verdere verloop van het nummer heel bepalend voor de sound van 'So Tight'. Het viertal van The Liberators steken nog een tandje bij voor stevige rechttoe rechtaan rocker 'Walk In Circles', een erg kort nummer, dat spijtig genoeg nog geen drie minuten duurt. Met meer dan acht minuten is het ingetogen 'Good Man' het langste nummer op het album. Het is een heerlijk trager lied, dat elke seconde weet te boeien. Soms heb je de indruk dat de muzikanten iets te ver beginnen te breien, maar ze weten dat op het juiste moment te voorkomen. Hermsen vertelt 'Good Man' meer dan dat hij het zingt. Er zit veel galm op de gitaar van Frans Piepenbrock en dat past perfect in de sfeer van 'Good Man'. Het tweede instrumentale nummer op 'Troubled Mind' is 'No Escape' dat op een erg knappe wijze begint. Ook hier is er weer een hoofdrol weggelegd voor frontman Hermsen en zijn mondharmonica.
 
 
 
 
 
'New Kids' is een vloeiende rocker, met een catchy refrein. Als halfweg Stephan ook nog eens geweldig uithaalt op de mondharmonica kan het helemaal niet meer stuk. '15 Miles' heeft een erg knappe groove en de sound wordt grotendeels bepaald door de uitstekende, steeds weerkerende gitaar riff van Frans Piepenbrock. Het album wordt afgesloten met een radio edit versie van 'Good Man', dat we al eerder op het album hoorden.  Met het knappe album 'Troubled Mind' bewijzen The Liberators dat ze nog steeds springlevend zijn en dat ze nog steeds bij de betere bluesrock bands van Nederland behoren. Op Zaterdag 21 november speelt de band in een corona proof Café Zaal De Reünie in Geleen, Nederland. Aanvang om 21h15. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Troubled Mind
02. Fixin'
03. G-Jam
04. So Tight
05. Walk in Circles
06. Good Man
07. No Escape
08. New Kids
09. 15 Miles
10. Good Man Radio Edit
 
 
Stephan Hermsen: Zang en mondharmonica
Frans Piepenbrock – Gitaar
Ronald Roodbol – Bas
Lucas Vroemen - Drums, toetsen en backing vocals