THE LH EXPRESS - PAINTING STARS

Album Review

Album: 
THE LH EXPRESS - PAINTING STARS
Artist: 
The LH Express
Style: 
Bluesrock, Rock, Roots
Date: 
02/06/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE LH EXPRESS - PAINTING STARS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The LH Express is een Canadese band, die naambekendheid verwierf onder de naam The Lucas Haneman Express. In de nieuwe naam vertegenwoordigt de L zangeres Megan Laurence en de H gitarist Lucas Haneman. Onder hun vroegere naam bracht The LH Express al drie albums uit. in 2015 verscheen hun debuutalbum 'Welcome Aboard', een jaar later was er de opvolger 'Tearing Up The Rails' en in 2019 verscheen hun recentste album 'Catch The Westbound'. Dit laatste album  kreeg universeel positieve aandacht van zowel fans als van muziekcritici van over de hele wereld. Het album kreeg veel airplay en stond in 2019 in de top 50 Canada Album Chart Roots Music Report, waardoor het kort na de release de top 5 kraakte .'Painting Stars' het eerste album onder de naam The LH Express markeert een nieuwe richting voor de band. Het album als geheel is een sterk statement, een uitbarsting van licht en optimisme in een tijd waarin de wereld het zo hard nodig heeft. Het album illustreert een diepe en unieke band met de bluestraditie, met gruizig gepassioneerd materiaal gemixt door Dean Watson. Lucas Haneman staat al lang bekend om zijn kenmerkende en explosieve gitaarwerk. Samen met Megan Laurence, die een natuurkracht is waar ze ook aanwezig is als zangeres, creëren deze twee een muzikale samenwerking die opwindend is. Martin Newman (bas) en Valera Negovora (drums) ronden de LH Express af en geven hen hun unieke geluid gedrenkt in de blues, funk en een beetje iets dat ze hun eigen kunnen noemen.  Er staan tien originele nummers op 'Painting Stars. Lucas Haneman schreef al de teksten en The LH Express schreef de muziek.
 
 
 
 
 
 
 
Met zijn opwindende drumbeat is drummer Valera Negovora heel bepalend voor de sound in de opener 'Getaway'. Het is een mix van country, gospel en swamp rock. Ook frontman Lucas Haneman drukt zijn stempel op deze opener. Het nummer begint traag met alleen de stem en de resonator gitaar van Lucas. Eenmaal de drums hun intrede doen gaat het ritme omhoog en is 'Getaway' voorgoed vertrokken met een sterk refrein en erg knap  gitaarwerk van Lucas Haneman. Sterke opener. In de vloeiende rocker 'Not Today' is het de beurt aan Megan Laurence om uit te pakken met haar erg goede en krachtige stem. Drummer Valera Negovora en bassist Martin Newman zorgen voor de stuwende groove en gitarist Lucas Haneman haalt opnieuw knap uit met gruizig snarenwerk op zijn sixstring. Het kwartet blijft verder rocken in de Southern getinte rocker 'Cabin Fever'. Het is een nummer dat tijdens de live concerten van The LH Express zeker voor de nodige sfeer zal zorgen. De prachtige stem van Megan Laurence komt volledig tot haar recht in de emotionele, soulvolle ballade 'Being Strong'. Het radiovriendelijke 'Snapshot' is een dromerige mix van pop en rock, met verscheidene ritme wisselingen.
 
 
 
 
 
 
 
Het hoeft niet te verwonderen dat de uptempo rocker 'Hot Minute' al eerder als single verscheen om het album te promoten, want het is één van de beste songs op 'Painting Stars'. Het heeft dankzij drummer Valera Negovora en bassist Martin Newman een stomende rockgroove. Lucas Haneman zingt het nummer met veel passie en overtuiging en ook zijn gitaarwerk is andermaal van uitstekende kwaliteit. 'When I'm With Her' heeft een lekkere groove. Het wordt door Lucas en Megan gezongen. De momenten dat ze samen zingen klinken ze heel harmonieus en hun stemmen matchen ook goed met elkaar. Ook hier haalt Lucas weer uit met een snedige en pittige gitaar solo. Een ander pareltje op het album is de prachtige, melodieuze ballade 'These Walls', een duet met de hemelse en gevoelvolle stemmen van Megan Laurence en Lucas Haneman. Het sterke refrein geeft deze ballade nog meer glans.  'Rising From The dead' begint met een onheilspellende intro. Met strak slagwerk bepaalt Valera Negovora het tempo van deze midtempo bluesrocker. Met een diepe baslijn zorgt Martin Newman voor de heerlijke groove. Lucas Haneman kruidt het gehele nummer met pittige en snedige gitaarvullingen en zijn knappe solo past perfect in de sfeer van het nummer. Het album wordt afgesloten met de funky getinte bluesy titeltrack 'Painting Stars'. The LH Express levert met 'Painting Stars' een prima album af. Zowel vocaal als instrumentaal is het genieten van de tien originele songs op het album. (7,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
01. Getaway
02. Not Today
03. Cabin Fever
04. Being Strong
05. Snapshot
06. Hot Minute
07. When I'm With Her
08. These Walls
09. Rising From The Dead
10. Painting Stars
 
Lucas Haneman: gitaar en zang
Megan Laurence: Zang
Martin Newman: Bas
Valera Negovora: Drums