LEIF DE LEEUW BAND - PLAYS THE ALLMAN BROTHERS BAND

Album Review

Album: 
LEIF DE LEEUW BAND - PLAYS THE ALLMAN BROTHERS BAND
Artist: 
Leif de Leeuw Band
Record Label: 
Continental Records Services
Style: 
Southern rock
Date: 
04/10/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
LEIF DE LEEUW BAND - PLAYS THE ALLMAN BROTHERS BAND
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Leif de Leeuw, gitarist en oprichter van Leif de Leeuw Band, won vanaf jonge leeftijd al diverse muziekprijzen. Zo won hij tot twee keer toe de Sena Young Talent Guitar Award (2009 en 2013) en werd hij in 2016 door de lezers van het magazine 'De Gitarist' uitgeroepen tot beste blues(rock) gitarist van de Benelux. In 2017 werd hij twee maal genomineerd voor deze prijs; als 'Beste Gitarist Benelux' en 'Beste Blues(rock)/country/folk gitarist'. Ook de band, bestaande uit Leif de Leeuw (gitaar), Tim Koning (drums), Boris Oud (basgitaar) en Sem Jansen (gitaar en vocals), viel meerdere malen in de prijzen. Zo wonnen zij eind 2014 de Dutch Blues Challenge en werden ze in 2015 uitgeroepen tot 'Best Band 2015' door de European Blues Awards. De band sleepte dan wel twee blues prijzen binnen, maar zij lieten zich niet beperken door muzikale grenzen. Meerdere stijlen, zoals funk, soul, roots, fusion, country en rock zijn terug te horen in hun muziek. In de zomer van 2014 bracht Leif de Leeuw Band hun eerste EP met de titel 'EP Deluxe' uit. De EP werd zowel door het publiek als door de pers erg goed ontvangen en deed verlangen naar een volwaardig album. De band vertrok naar Amerika om deel te nemen aan de International Blues Challenge in Memphis. Deze ervaring zorgde voor een flinke dosis inspiratie waar ze uit konden putten bij het opnemen van hun eerste volwaardige album 'Leelah', waarop ook gastmuzikanten Tony Spinner en Sonny Hunt hun medewerking verleenden. 'Leelah' werd in januari 2016 gepresenteerd in een vol poppodium De Boerderij te Zoetermeer. Dit album was de aanloop tot veel mooie ontwikkelingen. Zo speelde de band op verschillende mooie festivals. Het opende ook deuren naar het buitenland, zo tourde de band door Duitland, Luxemburg, Zwitserland, Tjechië, Hongarije, Slowakije, België en Oostenrijk. Op 21 oktober 2017 verscheen hun tweede studio album 'Until Better Times', met daarop elf songs die allemaal door Leif de Leeuw en Sem Jansen werden geschreven. Op 21 mei 2018 werd op het Rib's & Blues Festival in Raalte het live album 'Live In Concert' voorgesteld. Het concert op het album werd in januari 2018 in Bibelot in Dordrecht opgenomen. Met toetsenist Rick Linzel, percussionist Martin Verdonk en backing zangeressen Maaike Adegeest en Djoeke Boomsma waren er ook een paar gastmuzikanten op dat album aanwezig. Op vier oktober verscheen met 'Leif De Leeuw Band Plays The Allman Brothers Band' hun nieuwe album.
 
 
 
 
 
 
Ook op het nieuwe album 'Leif De Leeuw Band Plays The Allman Brothers Band', dat live met publiek werd opgenomen in de Sound Vision Studio in Arnhem, werd Leif de Leeuw Band aangevuld met een paar extra muzikanten. Gitarist Filip Schrijver, drummer Joram Bemelmans en toetsenist Rick Zinzel zijn de drie muzikanten die de band kwamen versterken. The Allman Brothers Band waren een een band die bekend stond voor hun lange melodieuze Southern rock songs, waarin dikwijls een groot jam gehalte in terug te vinden was. Over het algemeen blijft Leif de Leeuw Band redelijk kort bij de originele versies, toch weet de band ook een paar eigen accenten te leggen. CD één begint met 'Come And Go Blues' dat in 1973 verscheen op het album 'Brothers And Sisters'. Eric Linzel trekt dit melodieuze nummer op zijn klavieren op gang. Sem Jansen zingt het nummer op een krachtige en overtuigende wijze. De ritmesectie, met Tim Koning op drums en Boris Oud op bas, zorgt voor de heerlijke groove, waarop gitarist Leif de Leeuw meteen zijn klasse als gitarist kan etaleren. Rick Linzel blijft het gehele song door uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op de toetsen. 'Stand Back' is nog zo'n pareltje dat vanaf de eerste noot een erg aantrekkelijk ritme en sound heeft. Boris Oud schittert met een knappe pulserende baslijn en hij mag ook eventjes in de schijnwerpers met een mooie, maar voor mij te korte bas solo. Het hoogtepunt tijdens deze 'Stand Back' is het geweldige duel tussen de keyboards van Rick Linzel en de gitaar van Leif de Leeuw. De eerste twee songs werden geschreven door Gregg Allman, maar ook Dickey Betts schreef heel wat nummers voor The Allman Brothers Band. Het eerste op dit album is het erg aantrekkelijke en vloeiende 'Blue Sky', dat een grote country touch heeft. Het geweldige en gevarieerde samenspel van Leif en Filip (of is het Sem) op de gitaar is één van de hoogtepunten op het album. The Allman Brothers hadden in hun glorieperiode een patent op dit soort meervoudig snarenwerk.
 
 
 
 
 
Het door Gregg Allman geschreven 'Ain't Wastin' Time No More' is een vloeiende Southern rocker, waarin Leif het gehele nummer gretig rondstrooit met uitstekende gitaar riffs. De prachtige gitaar solo van Leif wordt overgenomen door de knappe toetsensolo van Rick Linzel. Beide solo's tillen 'Ain't Wastin' Time No More' nog naar een hoger niveau. Sem Jansen trekt op de akoestische gitaar het meer dan negen minuten durende 'Jessica' op gang. Tim Koning en Joram Bemelmans zorgen voor een knappe en opwindende drumbeat en Boris Oud zorgt met zijn vloeiende baslijn voor een heerlijke groove. In dit instrumentale nummer, dat door Dickey Betts werd geschreven, is het weer met volle teugen genieten van de virtuositeit van toetsenist Rick Linzel en vooral van de gitaristen Leif de Leeuw en Filip Schrijver, die hier weer hun grote klasse op hun sixstring etaleren. Het door Dickey Betts geschreven 'Ramblin' Man' is één van de bekendste nummers van The Allman Brothers Band. Het is het kortste nummer op dit dubbelalbum en dat is wel spijtig, want dit geweldige nummer mocht wat mij betreft best wel wat langer duren. Leif de Leeuw Band weet dit nummer weer subliem te brengen. De heerlijke Southern invloeden zijn weer heel duidelijk aanwezig in dit uptempo nummer en het gitaarwerk van Leif is weer om duimen en vingers af te likken. Bijna alle nummers op dit dubbelalbum komen uit de jaren zeventig van vorige eeuw. Een uitzondering is 'Rockin'Horse' dat in 2003 werd geschreven door Gregg Allman, Warren Haynes, Allen Woody en Jack Pearson en dat hoor je ook. De Southern invloeden zijn minder aanwezig en het gaat meer de bluesrock weg op. Het was de periode dat Gov't Mule frontman Warren Haynes en gitarist Derek Trucks van The Derek Trucks Band deel uitmaakten van The Allman Brothers Band. Net als in de meeste andere nummers maakt Leif de Leeuw Band een extra lange versie van het nummer, zodat de muzikanten zich volledig kunnen uitleven. Ook hier is het weer genieten van het wervelende toetsenwerk van Rick Linzel op het Hammond en het verschroeiende snarenwerk van Leif de Leeuw en Filip Schrijver op de gitaar. 'Rockin' Horse' duurt meer dan elf minuten en blijft elke seconde boeiend. Prachtprestatie van Leif de Leeuw Band.
 
 
 
 
 
Het contrast tussen de verschroeiende bluesrocker 'Rockin'Horse' en het intieme en emotionele 'Melissa' kan bijna niet groter zijn. De stem van Sem Jansen in deze ballade klinkt heel breekbaar en gevoelvol. Leif de Leeuw Band bewijst in dit nummer met verve, dat ze ook top zijn wanneer het instrumentaal heel intiem en ingetogen moet zijn. Het langste nummer op dit dubbel album is het bijna achttien minuten durende 'In Memory Of Elisabeth Reed', dat door Dickey Betts werd geschreven. Gitarist Leif de Leeuw en Hammond speler Rick Linzel nemen de de lang uitgesponnen intro, die bijna vier minuten duurt voor hun rekening. Daarna komt de bas van Boris Oud de sound versterken en even later zijn ook de gitaar van Sem en de drums van Tim Koning van de partij. Eenmaal alle instrumenten hun intrede hebben gedaan krijgen we een fantastische jam die je helemaal meeneemt in de sfeer en instrumentale hoogstandjes waarmee Leif de Leeuw Band ons verwent. Het nummer kent verscheidene sfeer en ritme wisselingen. Ook wat muziekstijl betreft worden hier verscheidene genres gemixt en gaat het van verschroeiende bluesrock naar een rustig jazzy getint stuk. Leif de Leeuw haalt geweldig uit op de snaren van zijn sixstring en dat levert een fenomenale snarensolo op. Ook beide drummers trekken in het laatste gedeelte alle registers open met een spetterende en boeiende drumsolo. De drumsolo gaat naadloos over in het uptempo nummer 'Southbound'. In deze swingende rocker mag Leif nogmaals tonen dat hij over goede en snelle vingers beschikt met een vingervlugge snarensolo. Ook bassist Boris Oud krijgt zijn moment in de schijnwerper. Met een prachtige gevarieerde bas solo weet ook hij te imponeren. Daarna wordt het gaspedaal nog wat verder ingeduwd en krijgen we een verschroeiend einde van 'Southbound' en van het schitterende album. De muziek van The Allman Brothers Band is nog steeds populair bij de iets oudere muziekliefhebbers. Deze uitstekende en tijdloze muziek werd door Leif de Leeuw Band nieuw leven ingeblazen. Op een werkelijk fantastische wijze weet de Nederlandse band deze muziek live te brengen. Natuurlijk weten we dat Leif een weergaloze gitarist is, maar je moet het toch altijd maar doen. Ook Sem Jansen, Tim Koning, Boris Oud, Joram Bemelmans, Rick Linzel en Filip Schrijver mogen fier terugblikken op dit album. Met Kerstmis en de eindejaarsfeesten in het vizier is dit dubbelalbum voor elke muziekliefhebber een fantastisch cadeau. Schitterend album. (9/10)
 
 
 
 
Wie deze Nederlandse band aan het werk wil zien kan dat op 8 november in Bluesweekend Hotel Vianden in Vianden, op 9 november in Zaal Schaaf te Leeuwarden, op 24 november in Op Plein 79 in Den Bosch en op 14 december op het Flirting With The Blues Festival in Amersfoort. Er zijn ook heel wat optredens in Duitsland, maar dan kan je best eens op de concertkalender op de band zijn website kijken.
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
CD 1
01. Come And Go Blues
02. Stand Back
03. Blue Sky
04. Ain’t Wastin’ Time No More
05. Jessica
CD 2
06. Ramblin’ Man
07. Rockin’ Horse
08. Melissa
09. In Memory Of Elisabeth Reed
10. Southbound
 
 
Leif de Leeuw – gitaar
Sem Jansen – gitaar, zang
Tim Koning – drums
Boris Oud – bas
Joram Bemelmans – drums
Rick Linzel – toetsen
Filip Schrijver - Akoestische en elektrische gitaar