LEIF DE LEEUW BAND - LIVE IN CONCERT

Album Review

Album: 
LEIF DE LEEUW BAND - LIVE IN CONCERT
Artist: 
Leif de Leeuw Band
Record Label: 
Continental Records Services
Style: 
Bluesrck
Date: 
21/05/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
LEIF DE LEEUW BAND - LIVE IN CONCERT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Leif de Leeuw, gitarist en oprichter van de Leif de Leeuw Band, won vanaf jonge leeftijd al diverse muziekprijzen. Zo won hij tot twee keer toe de Sena Young Talent Guitar Award (2009 en 2013) en werd hij in 2016 door de lezers van het magazine 'De Gitarist' uitgeroepen tot beste blues(rock) gitarist van de Benelux. In 2017 werd hij twee maal genomineerd voor deze prijs; als 'Beste Gitarist Benelux' en 'Beste Blues(rock)/country/folk gitarist'. Ook de band, bestaande uit Leif de Leeuw (gitaar), Tim Koning (drums), Boris Oud (basgitaar) en Sem Jansen (gitaar en vocals), viel meerdere malen in de prijzen. Zo wonnen zij eind 2014 de Dutch Blues Challenge en werden ze in 2015 uitgeroepen tot 'Best Band 2015' door de European Blues Awards. De band sleepte dan wel twee blues prijzen binnen, maar zij laten zich niet beperken door muzikale grenzen. Meerdere stijlen, zoals funk, soul, roots, fusion, country en rock zijn terug te horen in hun muziek. In de zomer van 2014 bracht de Leif de Leeuw Band hun eerste EP met de titel 'EP Deluxe' uit. De EP werd zowel door het publiek als door de pers erg goed ontvangen en deed verlangen naar een volwaardig album. De band vertrok naar Amerika om deel te nemen aan de International Blues Challenge in Memphis. Deze ervaring zorgde voor een flinke dosis inspiratie waar ze uit konden putten bij het opnemen van hun eerste volwaardige album 'Leelah', waarop ook gastmuzikanten Tony Spinner en Sonny Hunt hun medewerking verleenden. 'Leelah' werd in januari 2016 gepresenteerd in een vol poppodium De Boerderij te Zoetermeer. Dit album was de aanloop tot veel mooie ontwikkelingen. Zo speelde de band op verschillende mooie festivals zoals Ribs ’n Blues, Sziget (HU), Haarlem Jazz & More en Blues ’n Jazz Rapperswil (CH). Het opende ook deuren naar het buitenland, zo tourde de band door Duitland, Luxemburg, Zwitserland, Tjechië, Hongarije, Slowakije, België en Oostenrijk. Op 21 oktober 2017 verscheen hun tweede studio album 'Until Better Times', met daarop elf songs die allemaal door Leif de Leeuw en Sem Jansen werden geschreven. Op 21 mei werd op het Rib's & Blues Festival in Raalte het live album 'Live In Concert' voorgesteld. Het concert op het album werd in januari 2018 in Bibelot in Dordrecht opgenomen. Met toetsenist Rick Linzel, percussionist Martin Verdonk en backing zangeressen Maaike Adegeest en Djoeke Boomsma zijn er ook een paar gastmuzikanten aanwezig.
 
 
 
 
 
 
Het concert opent met de verschroeiende Warren Haynes cover 'Fire In The Kitchen'. De ritme sectie met drummer Tim Koning en bassist Boris Oud zorgen voor een krachtige rock groove en gastmuzikant Rick Linzel is hier uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op de toetsen. De klasse van gitarist Leif de Leeuw komt natuurlijk altijd bovendrijven en ook hier weet hij te imponeren op zijn sixstring. De stem van de zesentwintigjarige Sem Jansen wordt steeds krachtiger en beter en dat komt het geluid van deze Nederlandse band alleen maar ten goede. 'Fire In The Kitchen' is een erg goede en stevige opener. Tim Koning trekt met een drum intro 'Listen Here People', een eigen nummer uit hun recentste studio album 'Until Better Times', op gang. Dit swingende nummer dat gekruid wordt met een flinke dosis soul heeft verscheidene tempo en sfeer wisselingen en dat geeft de song nog meer cachet. Met 'Never Giving In', uit het album 'Leelah', duikt Leif De Leeuw Band nog iets verder terug in het verleden. Dit is een strakke rocksong met een strijdvaardig klinkende Sem Jansen. De gitaar solo van Leif is er weer eentje om duimen en vingers af te likken. Van de bijna twaalf minuten durende Jimi Hendrix klassieker 'Little Wing' maakt deze Nederlandse band een waanzinnige eigen en aparte versie. Leif imponeert weer met machtig, vlijmscherp en gevoelvol snarenwerk, maar ook bassist Boris Oud weet te bekoren met prachtig vingerwerk op zijn dikke bas snaren. Op hun laatste studio album 'Until Better Times' hoorden we duidelijke Allman Brothers invloeden en die vinden we ook terug in de intro van 'Getting Older'. Eenmaal het nummer echt bezig is verandert het nummer wel naar een prog rock nummer met een sublieme Leif de Leeuw op gitaar. De band raast op een hoog niveau verder met de stomende bluesrocker 'All Coming Back', die op een knappe en overtuigende wijze gezongen wordt door Sem Jansen. Er zijn duidelijke Southern en psychedelische rock invloeden hoorbaar in het nummer en er werd ook goed naar de muziek van Henrik Freischlader geluisterd toen dit nummer geschreven werd. De ritme sectie met drummer Tim Koning en bassist Boris Oud zorgen voor een waanzinnige groove, waarop Leif de Leeuw zich volledig kan uitleven met zinderend snarenwerk als resultaat.
 
 
 
 
 
 
 
Met 'Be Loyal' gaat Leif de Leeuw Band de funky rock weg op. De ritme sectie bewijst nog maar eens zijn klasse. Tim met strak en knap slagwerk en Boris met een funky baslijn weten een heerlijke funky groove te creëren. Het is weer genieten van de prachtige stem van Sem Jansen. Drummer Tim Koning en percussionist Martin Verdonk kruiden 'Be Loyal' met een schitterend en pittig duel. Na dit duel is het nogmaals frontman Leif de Leeuw die alle aandacht naar zich toetrekt met uitstekend en gevoelvol vingerwerk op zijn sixstring. Ook als het rustig en intiem moet komt de klasse van Leif de Leeuw Band tot zijn recht. Luister maar eens naar de meer dan dertien minuten durende ballade 'Once And For All', dat met erg veel gevoel gezongen wordt door Sem. Het is een nummer dat op het lijf van Leif de Leeuw geschreven is en het is een genot om te luisteren hoe hij op een prachtige wijze het nummer met gevoelvolle en mooie gitaarklanken minutenlang rustig opbouwt naar een spetterende climax. Prachtig nummer. De funky getinte bluesrocker 'Strictly Confidential' toont nogmaals de sterk instrumentale klasse van deze band. Zoals bij meerdere songs van Leif de Leeuw Band krijgen we ook hier weer prachtige ritme en sfeerwisselingen. Gastmuzikant Rick Linzel is op toetsen een grote meerwaarde in dit nummer. Het concert wordt afgesloten met een extra lange versie van The Allman Brothers klassieker 'Whipping Post'. Het Nederlandse viertal drukt zijn eigen stempel op deze cover en het nummer is dan ook één langgerekt orgasme voor het oor. Een weergaloze Leif de Leeuw steelt ook in deze afsluiter de show met weergaloos en zinderend snarenwerk. 'Live In Concert' van Leif de Leeuw Band is een uitstekend album van een jonge Nederlandse band die al langer op de deur van de grote doorbraak aan het beuken is. Hopelijk opent dit prachtige album die deur voor Leif, Sem, Tim en Boris. Op dit moment is Leif de Leeuw Band op tournee in Duitsland, maar eind juni zijn ze terug te bewonderen op de Nederlandse podia, zoals op 30 juni op het HSF Festival in Sint Michielsgestel, op 14 juli in Big Rivers te Dordrecht en op 28 juli op Waterpop in Wateringen. (8,5/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Fire In The Kitchen
02. Listen Here People
03. Never Giving In
04. Little Wing
05. Getting Older
06. All Coming Back
07. Be Loyal
08. Once And For All
09. Strictly Confidential
10. Whipping Post